19/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Βύρωνας τιμά τον «σεμνό αγωνιστή»

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αντιστασιακό ιστορικό Μάνο Ιωαννίδη, καπετάνιο του λόχου του ΕΛΑΣ, που «έφυγε» το καλοκαίρι, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από την απελευθέρωση της Αθήνας.
      Pin It

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Η εκδήλωση που διοργανώνεται την Κυριακή στις 7.30 το απόγευμα στη «Λαμπηδόνα» στο Αλσος Αγίας Τριάδας του Βύρωνα, με αφορμή τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη φασιστική Κατοχή, δεν είναι μια τυπική επετειακή συνεύρεση. Οι γειτονιές του Βύρωνα, της Καισαριανής και του Παγκρατίου θυμούνται και τιμούν έναν δικό τους άνθρωπο, τον καπετάνιο του τοπικού λόχου του ΕΛΑΣ, δικηγόρο και ιστορικό ερευνητή, Μάνο Ιωαννίδη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών τον Αύγουστο του 2014.

 

Ο Μάνος Ιωαννίδης οργανώθηκε στην Αντίσταση σε ηλικία 17 ετών, έγινε ο σύνδεσμος του ΕΠΟΝ με τον ΕΛΑΣ στις ανατολικές συνοικίες και καπετάνιος του λόχου του ΕΛΑΣ στον Βύρωνα. Μέσα στην Κατοχή πήγε στη σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα, έγινε ανθυπολοχαγός και επιστρέφοντας τέθηκε επικεφαλής του Πρότυπου Τάγματος Καισαριανής του ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος στις τελευταίες μάχες για την εκδίωξη των γερμανικών στρατευμάτων και στις μάχες της Αθήνας στα Δεκεμβριανά.

 

«Ο Μάνος ήταν από αυτές τις περιπτώσεις σεμνού αγωνιστή, μορφωμένου ανθρώπου και είχε την τύχη να έχει ζήσει τόσο έντονες στιγμές στη ζωή του, αν και ήταν παράλληλα και τραγικές, που τον συνόδευαν όλη του τη ζωή», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, συγγραφέας του βιβλίου «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα» (εκδ. Αλεξάνδρεια), στο οποίο είχε συμβάλει σημαντικά ο ίδιος ο Μάνος Ιωαννίδης με συνεντεύξεις και πληροφορίες.

 

• Εκτός από τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη, στην εκδήλωση θα μιλήσουν συναγωνιστές και συγγενείς του Μάνου Ιωαννίδη και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ -με αφηγήσεις του ίδιου- από το Οδοιπορικό στον Βύρωνα της Αντίστασης.

 

Scroll to top