maximou1711

18/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λύση-πακέτο για τη μεταμνημονιακή εποχή

Το μετα-Μνημόνιο, με τίτλο «Ελληνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και Δημοσιονομικής Εξυγίανσης», θα περιέχει και όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν μείνει εκκρεμή. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες θα «αγρυπνούν» για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας .
      Pin It

Τον Δεκέμβριο, σε λύση-πακέτο με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους θα φέρει η κυβέρνηση και τη νέα συμφωνία με τους εταίρους στην Ε.Ε. για τη μεταμνημονιακή εποχή. Το μετα-Μνημόνιο, με τίτλο «Ελληνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και Δημοσιονομικής Εξυγίανσης», θα περιέχει και όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν μείνει εκκρεμή στο τραπέζι των συνομιλιών με την τρόικα.
Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, για διακοπή της σχέσης με το ΔΝΤ αμέσως μετά το πέρας των stress tests των τραπεζών από την ΕΚΤ, κλείσιμο των συνομιλιών με την τρόικα δίχως νέα προαπαιτούμενα και κατόπιν υποβολή του αιτήματος εξόδου στο Eurogroup, υπόκειται σε συνεχείς αναθεωρήσεις μετά την… πόρτα των αγορών και την αναστάτωση σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών μηχανισμών. Το μήνυμα για τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ήταν αυστηρό από όλες τις πλευρές και τα περιθώρια για πολιτικούς ελιγμούς στο εσωτερικό, όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο, περιορίζονται δραστικά.

Τα «ψιλά γράμματα» του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Εκτός συνόρων, οι Βρυξέλλες θα «αγρυπνούν» για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Τυπική διαδικασία θα αποτελεί από το χειμώνα του 2015 η ψήφιση του προϋπολογισμού από την ελληνική Βουλή.

Το νέο «πικρό ποτήρι» των Ελλήνων μαρτυρούν τα «ψιλά γράμματα» του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015, που συνέταξε το οικονομικό επιτελείο με βάση το «πατρόν» που της άφησε η τρόικα και αποκαλύπτουν το στενό πλαίσιο εποπτείας και παρακολούθησης των δημόσιων οικονομικών της χώρας από ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων από όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Αυτό το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» θα μπορεί με αυτόματες παρεμβάσεις να εξουδετερώνει τους κινδύνους απόκλισης από τους στόχους.

Το πολιτικό και επικοινωνιακό παιχνίδι που επεχείρησε να παίξει η κυβέρνηση, με αφήγημα την πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο, εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ, το τίμημα του οποίου θα αποκαλυφθεί με το ξεδίπλωμα της τρέχουσας αξιολόγησης.

Tα περιθώρια ελιγμών σε μείζονα ζητήματα όπως οι φοροελαφρύνσεις ή η χαλάρωση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης μέτρων, για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, έχουν στενέψει επικίνδυνα μετά τους τελευταίους κυβερνητικούς λεονταρισμούς, στους οποίους απάντησαν άλλωστε οι αγορές.

efsyn.gr

Scroll to top