lumen-thema

20/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύγχρονη Τέχνη και Τεχνολογία κάτω από την ίδια Στέγη

Lumen: τα αριστουργήματα είναι ψηφιακά

Μετά το Χονγκ Κονγκ και πριν από τη Νέα Υόρκη κάνουν στάση στην Αθήνα 75 έργα που έχουν διεκδικήσει το κορυφαίο βραβείο για τις εικαστικές δημιουργίες που χρησιμοποιούν τα νέα μέσα. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τέσσερις Ελληνες.
      Pin It

Λάτρεις της τέχνης και της νέας τεχνολογίας κάτω από την ίδια Στέγη; Φυσικά και «ναι», εδώ και δεκαετίες. Η ψηφιακή τέχνη, που ξεκίνησε από πρωτοπόρους δημιουργούς τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, έχει καθιερωθεί πλέον σε μία από τις πιο σύγχρονες και δυναμικές καλλιτεχνικές εκφράσεις. Τα ψηφιακά έργα και οι καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία και τα νέα μέσα για την υλοποίησή τους, έχουν κερδίσει υψηλή θέση σε μουσεία, διεθνείς εικαστικές διοργανώσεις, αίθουσες τέχνης, συλλογές, ενώ βραβεύονται με ειδικές διακρίσεις. Από τις σημαντικότερες το «Lumen Prize» («Φωτεινό Βραβείο»), το κορυφαίο ψηφιακών έργων τέχνης ανά τον κόσμο. Θεσμοθετήθηκε το 2011 και απονέμεται κάθε χρόνο σε έργα που δημιουργήθηκαν με ψηφιακά μέσα. Στόχος του; Η ανάδειξη αυτής της διαρκώς μεταβαλλόμενης μορφής τέχνης.

 

Από το έργο "Μεταμόρφωση" του Αγγελου Πλέσσα

Από το έργο «Μεταμόρφωση» του Αγγελου Πλέσσα

Η ομότιτλη έκθεση, «Lumen Prize», κάνει μια στάση στην Ελλάδα, μετά το Χονγκ Κονγκ και πριν από τη Νέα Υόρκη. Φιλοξενείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (31 Οκτωβρίου-30 Νοεμβρίου) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι επικρατέστερες συμμετοχές «ταξιδεύουν» ανά τον κόσμο. Η έκθεση παρουσιάζει συνολικά 75 ψηφιακά έργα τέχνης που διεκδίκησαν το κορυφαίο βραβείο τα έτη 2013-2014, τα 50 επικρατέστερα έργα του 2013, μαζί με τα 25 που διακρίθηκαν το 2014, τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά εκτός Cardiff (έδρα του βραβείου). Ανάμεσά τους και οι δημιουργίες τεσσάρων Ελλήνων, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους καλύτερους εικαστικούς ψηφιακής εικόνας και νέων τεχνολογιών.

 

*Η «Αποδημία» της εικαστικού Κατερίνας Αθανασοπούλου απέσπασε το πρώτο βραβείο της περσινής διοργάνωσης. Πρόκειται για τρισδιάστατη ψηφιακή αλληγορία για την Αθήνα και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Εικαστικούς Διαλόγους του 2012 κατόπιν ανάθεσης της Στέγης.

 

*Το έργο του Γιώργου Δρίβα έχει παρουσιαστεί στην ατομική έκθεσή του στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ, 2009), σε αφιέρωμα στον καλλιτέχνη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (Νύχτες Πρεμιέρας, 2014) και σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και διεθνώς.

 

*Η Κατερίνα Θωμαδάκη, κινηματογραφίστρια, εικαστική καλλιτέχνις και θεωρητικός, μαζί με τη Μαρία Κλωνάρη έχουν συνυπογράψει ένα εκτεταμένο έργο, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, παίζοντας αποφασιστικό ρόλο στον χώρο της παγκόσμιας πρωτοπορίας της κινούμενης εικόνας.

 

*Ο τέταρτος είναι ο Αγγελος Πλέσσας. Η τεχνική του διερευνά τον μεταβαλλόμενο ρόλο της τέχνης και της κοινωνικής πρακτικής στην εποχή του Ιντερνετ. Τα έργα του έχουν μορφή ιστοσελίδων, εγκαταστάσεων, παραστάσεων, εργαστηρίων και συγκεντρώσεων κοινωνικών μανιφέστων, μεταφέροντας πάντα συμπεριφορές και σημειολογία του Ιντερνετ στον πραγματικό χώρο.

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η Στέγη διοργανώνει την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου (15.00-21.00) την ημερίδα «Ψηφιακή Τέχνη: μία διαρκώς μεταβαλλόμενη μορφή τέχνης» με στόχο να διερευνήσει την ιστορική διαδρομή και εξέλιξη της ψηφιακής τέχνης, την επίδραση των νέων μέσων στις σύγχρονες μορφές τέχνης, καθώς και το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του συγκεκριμένου καλλιτεχνικού είδους σε σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Συμμετέχουν θεωρητικοί και καλλιτέχνες, διεθνώς αναγνωρισμένοι στο πεδίο τους. Την εισαγωγή θα κάνουν η Μαριλένα Β. Καρρά, καλλιτεχνική διευθύντρια Εικαστικών της Στέγης (έχει και την επιμέλεια της έκθεσης), και η Carla Rapoport, διευθύνουσα σύμβουλος του «Lumen Prize». (Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά στο sgt.gr)

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Lumen Prize» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, στις 20.00 και θα είναι ανοιχτή (με δωρεάν είσοδο) κάθε μέρα 12.00-21.00.

 

B.TZ.

 

Scroll to top