tsaknakis-thema

20/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα ρουσφέτι με πολλά γαλόνια

Κατά παράβαση κάθε νόμου και υπηρεσιακού κανονισμού για τις μεταθέσεις, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, τακτοποίησε τον αξιωματικό γιο του στην προνομιακή υπηρεσία των Εσωτερικών Υποθέσεων.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Toυ Νίκου Φωτόπουλου

 

«Κάτι σάπιο υπάρχει στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας». Αυτή είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησαν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., απευθυνόμενοι στην «Εφ.Συν.», για να περιγράψουν τη «ρουσφετολογική» συμπεριφορά του ίδιου του αρχηγού τους, αντιστράτηγου Δημήτριου Τσακνάκη, που κατά παράβαση κάθε νόμου και υπηρεσιακού κανονισμού για τις μεταθέσεις, όπως καταγγέλλουν, φρόντισε να τακτοποιήσει τον αξιωματικό γιο του στην προνομιακή υπηρεσία των Εσωτερικών Υποθέσεων.

 

«Διοικούμε διά του παραδείγματος, μας έλεγαν στη Σχολή Αξιωματικών, αλλά να που ο ίδιος ο αρχηγός βολεύει απλώς το παιδί του, παρανόμως, ενώ δεκάδες συνάδελφοι αστυνομικοί με γυναίκες και παιδιά προσπαθούν για χρόνια να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα μόρια για μια απλή μετάθεση, όχι σε υπηρεσία της προτίμησής τους, αλλά απλώς σε άλλη πόλη όπου μπορεί να έχουν ένα σπίτι για να γλιτώσουν το ενοίκιο…» εξηγούν αστυνομικοί που είναι πυρ και μανία με τη συμπεριφορά του Τσακνάκη και του περιβάλλοντός του…

 

Οι καταγγελίες

 

Ιδού, λοιπόν, τι προκύπτει από τις καταγγελίες τους και τον ογκώδη φάκελο στοιχείων που παραθέτουν…

 

Σύμφωνα με τον νόμο 2713/99, για την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., τα άτομα που τοποθετούνται σε αυτήν πρέπει να συγκεντρώνουν τα εξής προσόντα:

 

Α. Να διακρίνονται για την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα, το ήθος, τη διαγωγή, την υπευθυνότητα και αποφασιστικότητά τους.

 

Β. Κατά τη διάρκεια των 5 τελευταίων ετών να έχουν αξιολογηθεί με τον γενικό χαρακτηρισμό «εξαίρετος» και να έχουν κριθεί ευμενώς από τα αρμόδια συμβούλια κρίσεων, ενώ από τους διαθέτοντες τα ανωτέρω προσόντα προτιμώνται ιδίως όσοι έχουν διετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σε υπηρεσία ασφαλείας.

 

Γ. Δεν επιτρέπεται να μετατεθεί ή να υπηρετεί στην ΥΕΥ αστυνομικός ο οποίος έχει υπηρετήσει ή υπηρετεί στο γραφείο του αρχηγού ή των εν ενεργεία προϊσταμένων κλάδων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (σ.σ.: πόσο μάλλον ο ίδιος ο γιος του αρχηγού).

 

Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι ο νομοθέτης θέλησε να ιδρύσει μια αστυνομική υπηρεσία η οποία θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο ενασχόλησης την πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.

 

Ενεκα αυτής ακριβώς της ιδιαιτερότητας καθορίστηκαν αυστηρά κριτήρια επιλογής του προσωπικού που θα στελεχώνει τη συγκεκριμένη υπηρεσία και θεσπίστηκαν αρνητικές προϋποθέσεις (κωλύματα) που δεν πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο του αστυνομικού ο οποίος επιθυμεί να υπηρετήσει στην ΥΕΥ. Τι συμβαίνει λοιπόν στην περίπτωση του υιού του αρχηγού;

 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο νεαρός υπαστυνόμος αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών στις 10/7/2012 και αρχικά τοποθετήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος στην Αθήνα. Καλά μέχρι εδώ. Αλλά στις 20/3/2013, δηλαδή μόλις 8 μήνες από την ένταξή του στην ενεργό υπηρεσία, μετατέθηκε στην ΥΕΥ Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη, που είναι και ο τόπος καταγωγής του. Συνεπώς:

 

* Μετατέθηκε «ρουσφετολογικά», χωρίς να έχει συμπληρωθεί η κατά νόμο απαιτούμενη 5ετία πραγματικής υπηρεσίας, ούτως ώστε να έχει προλάβει να κριθεί ως «εξαίρετος» από τα αρμόδια συμβούλια κρίσεων.

 

* Αντιθέτως, διένυσε μια βραχύτατη πραγματική υπηρεσία μόλις 8 μηνών, διάστημα προφανώς ανεπαρκές για να κριθούν η αποδοτικότητα, η ικανότητα και η επάρκειά του, όπως απαιτεί η συγκεκριμένη υπηρεσία.

 

* Ακόμη κι αν πει κανείς ότι μπορεί να ήταν άριστος κατά τη φοίτησή του στη σχολή, αυτό αφενός δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο, διότι για τους δόκιμους δεν συντάσσονται τακτικές εκθέσεις αξιολόγησης αξιωματικών, αφετέρου δεν συγκαταλέγεται στους πρωτεύσαντες συναδέλφους του.

 

Κατ’ αυτό τον τρόπο, φαίνεται ότι παραβιάστηκε ευθέως ο νόμος 2713/99 προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα προσωπικά συμφέροντα του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του γιου του.

 

Οπως εξηγούν συνδικαλιστές, «μετατιθέμενος στη γενέτειρά του, μειώνει τα έξοδα διαβίωσής του, παίρνει επιπλέον μισθό και υπηρετεί σε μια υπηρεσία-ελίτ, αφενός χωρίς να το δικαιούται, αφετέρου σε βάρος του υπηρεσιακού συμφέροντος και άλλων συναδέλφων του…».

 

Ακόμη χειρότερα, αφού ο νομοθέτης αποκλείει τη μετάθεση στην ΥΕΥ ενός αστυνομικού και μόνο εκ του γεγονότος ότι κάποτε υπηρέτησε στο γραφείο του αρχηγού, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ισχύει κάτι διαφορετικό για τον γιο του.

 

Και όλα αυτά (και άλλα πολλά που αφορούν «ημέτερους» του περιβάλλοντος του αρχηγού) σύμφωνα με τις καταγγελίες, ενώ:

 

● Ενας κοινός θνητός αστυνομικός χρειάζεται κατά μέσο όρο 7 χρόνια για να φύγει από την Αθήνα.

● Είναι ευρέως γνωστοί οι εικονικοί γάμοι και τα ψευδή διαζύγια αστυνομικών προκειμένου να επιτύχουν μια μετάθεση.

● Τα συνδικαλιστικά σωματεία των αστυνομικών εκλιπαρούν χρόνια τώρα για μια «λογική» αλλαγή του κώδικα μεταθέσεων, λαμβάνοντας απλώς μπόλικες υποσχέσεις με ολίγη σάλτσα κοροϊδίας καθώς φαίνεται.

 

Παλιά ιστορία

 

Η υπόθεση Τσακνάκη δεν είναι καινούργια. Ξεκινάει από το 2013, όταν ο νυν αρχηγός ήταν γενικός επιθεωρητής Νότιας Ελλάδας και φαίνεται ότι εκ της θέσεώς του επηρέασε τον διοικητή της ΥΕΥ να προτείνει τον γιο του για μετάθεση εκεί. Την ίδια χρονιά, ως γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας, φαίνεται ότι επηρεάζει τα μέλη τού συμβουλίου κρίσεων για να επιτύχει τον σκοπό του.

 

Και μέχρι και σήμερα ανέχεται και συντηρεί την προφανώς παράνομη αυτή κατάσταση επιδεικνύοντας πρωτοφανή περιφρόνηση και ασέβεια στον νόμο που έχει ορκιστεί να υπηρετεί.

 

Τι έχει να πει ο -κατά τα άλλα- αξιοσέβαστος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. στους χιλιάδες αστυνομικούς που διοικεί; Τι έχει να πει για όλα αυτά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, εντιμότατος κ. Κικίλιας; Και, κυρίως, τι έχει να πει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; Εχει ή δεν έχει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. διαπράξει παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα);

 

Scroll to top