20/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επένδυση στην ακραία πόλωση

Με επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα στον Π. Λαφαζάνη και μιλώντας για πόλεμο συνιστωσών προσπαθεί να ξεπεράσει η κυβέρνηση με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες την αστοχία με την πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Τρόπο να μετριάσει τις ζημίες από την πρόωρη έξοδο που ακυρώθηκε, αναζητεί το μέγαρο Μαξίμου, πριν αρχίσει νέος γύρος εσωστρέφειας στην κυβέρνηση και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Σε πρώτη φάση, αποφασίστηκε να κλιμακωθεί η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από όλα τα κυβερνητικά στελέχη, μέχρις ότου επιστρέψει η τρόικα και διαφανεί πόσο βαρύ θα είναι το επόμενο πλαίσιο, της μεταβατικής φάσης.

 

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να αμβλύνουν το σοκ από τις αντιδράσεις των αγορών και κυρίως των μηχανισμών της Ε.Ε., μεταθέτοντας τις ευθύνες στη στάση της αντιπολίτευσης, που κατά τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, «προκάλεσε το πολιτικό ρίσκο». Η σκυτάλη πέρασε στους υπουργούς και στην κυβερνητική εκπρόσωπο, σε μια προσπάθεια να προκληθούν ρωγμές στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του χρέους. Η επικοινωνιακή αντεπίθεση κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς και το νέο κύμα των δημοσκοπήσεων έδειξε τα δύο κυβερνητικά κόμματα σε συνεχή υποχώρηση, χωρίς να έχει αποκρυσταλλωθεί το κόστος της αναδίπλωσης από τη ματαιωθείσα έξοδο.

 

Δηλώσεις Βούλτεψη

 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα ότι «με τις εμπρηστικές του δηλώσεις, προκάλεσε αναταραχή» και σχολιάζοντας την ομιλία του στην Κ.Ε. του κόμματος τόνισε ότι «υποσχέθηκε σήμερα όλα όσα τρομάζουν τις αγορές: την πολιτική αστάθεια και την επιστροφή στο χάος των ελλειμμάτων». Με δεύτερη ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος έκανε λόγο για πόλεμο συνιστωσών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και τον Π. Λαφαζάνη, με παράθεση μέσα σε εισαγωγικά μιας σειράς αναφορών όπως: «Ο κ. Τσίπρας λέει ότι διαθέτει «ολοκληρωμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης». Ο κ. Λαφαζάνης θεωρεί αναπόφευκτη τη σύγκρουση με την ευρωζώνη και την Ε.Ε., προβλέπει «εκβιασμούς» στη χρηματοδότηση της χώρας και στη ρευστότητα των τραπεζών και ζητά προετοιμασία για «όλες τις δυνατές εναλλακτικές πιθανότητες και εκδοχές»».

 

Στο πρόσωπο του Π. Λαφαζάνη εστίασαν τις βολές τους και οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης, Κυρ. Μητσοτάκης και Ν. Δένδιας. Ο πρώτος σε συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο» προέβλεψε μόνο δεινά εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Και πώς τότε θα χρηματοδοτηθεί η χώρα; Γιατί τότε δύο επιλογές υπάρχουν. Είτε η χώρα θα αποταθεί ικέτις στους πιστωτές της για ένα ακόμα σκληρότερο μνημόνιο είτε θα επιστρέψει στη δραχμή προς μεγάλη ικανοποίηση του κ. Λαφαζάνη, το προφίλ του οποίου ενδεχομένως να κοσμεί το νέο χιλιάρικο…». Σε ανάλογο ύφος ο Ν. Δένδιας είπε (συνέντευξη στο Mega) για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ: «Τώρα κάνουμε πλάκα! Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ εάν υποβληθεί στις αγορές θα φουντάρουμε εκεί που τώρα με την υπόνοια ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ οι αγορές μάς κάνουν αυτά που μας κάνουν. Εάν φανεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική κυβέρνηση της χώρας πραγματικά “θα γίνει της παλαβής” εδώ».

 

Και ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης (συνέντευξη στη Realnews) χαρακτήρισε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις την «πολιτική αστάθεια» και εμμέσως επέρριψε την ευθύνη στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που συνειδητά δεν θέλουν να τελειώνουμε με το Μνημόνιο». Παράλληλα στο εξωτερικό η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες να απορροφήσει τις αμφιβολίες που προκλήθηκαν αναφορικά με τον σχεδιασμό της. Την προσεχή Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου η ατζέντα είναι ανοιχτή με όλα τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας στο τραπέζι. Το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν στην ατζέντα, αλλά, μετά την αναταραχή στις αγορές, δεν αποκλείεται να τεθεί από τους εταίρους με νέες αυστηρότερες συστάσεις προς την κυβέρνηση.

 

Scroll to top