20/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόμμα δίχως Παπανδρέου ετοιμάζει ο Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στέλνει μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος να προβεί και σε διαγραφές αν χρειαστεί, ενώ ο Γιώργος ξεκινά περιοδείες σε πόλεις της Ελλάδας.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Δημοκρατική Παράταξη χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου, τους παπανδρεϊκούς και όσους διαφωνούν ή αμφισβητούν το εγχείρημά του προωθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στέλνοντας μήνυμα ότι θα προχωρήσει «με όσους είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν», ακόμη κι αν χρειαστεί να προβεί σε διαγραφές.

 

Το σχέδιο της απο-παπανδρεοποίησης και του εσωτερικού ξεκαθαρίσματος έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και μόνο τυχαίες δεν είναι οι σχεδόν καθημερινές επιθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον προκάτοχό του για τα λάθη της διακυβέρνησής του. «Εμείς φταίμε που δεν αναδείχθηκε η ευθύνη της περιόδου 2004-2009, γιατί δεν ζητήσαμε την αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή ώστε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και γιατί αφήσαμε τις λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις να αναδεικνύουν ως κοινή βάση συμπόρευσής τους τον αγώνα εναντίον του Μνημονίου», τόνισε το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Βενιζέλος, φωτογραφίζοντας τον κ. Παπανδρέου.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η συστηματική όξυνση των σχέσεων της Χαριλάου Τρικούπη με στελέχη και βουλευτές του Κινήματος οι οποίοι είτε αποτελούν συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού είτε τηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για τον φορέα που πρόκειται να προκύψει, υπερβαίνοντας τις υφιστάμενες δομές του ΠΑΣΟΚ. Τελευταίο παράδειγμα η ανταλλαγή κατηγοριών με την Κίνηση 75 του Μιχάλη Καρχιμάκη για τη γνησιότητα των 4.000 υπογραφών κατά της ηγεσίας, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνει λόγο για «φληναφήματα», να επαναλαμβάνει τις αναφορές για ύπαρξη «πέμπτης φάλαγγας» και να αφήνει αιχμές για άτομα που παραβιάζουν «το κριτήριο του παραβάν». «Θέλει ένα κόμμα-σφραγίδα, απολύτως ελεγχόμενο», λένε στην «Εφ.Συν.» έμπειροι κομματικοί κύκλοι.

 

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπανδρέου ξεκινά την Παρασκευή από το Ηράκλειο Κρήτης τις περιοδείες του σε πόλεις της Ελλάδας με «όχημα» την έκθεση ιστορικού υλικού «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο στο Ζάππειο. Οπως έχει ήδη εξηγήσει το επιτελείο του, σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, «που θα συμβάλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού».

 

Κριτική στη δικομματική

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα ασκήσει σκληρή κριτική στη δικομματική και -σε ένδειξη της διαφωνίας του- θα αποφύγει αναφορές στο σχήμα που συγκροτεί ο κ. Βενιζέλος ως μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ. Ερώτημα αποτελεί πάντως η στάση του ενόψει συγκρότησης των ψηφοδελτίων για τις προσεχείς εκλογές.

 

Σήμερα και αύριο ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχει με την ιδιότητα του αντιπροέδρου και του ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

 

Scroll to top