20/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eνωτικά και με άρωμα εκλογών

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο όλα «μύριζαν κάλπες» και, ενώ στη συζήτηση δέσποσαν οι διαφωνίες για τις συμμαχίες, η διατύπωση στο κείμενο της απόφασης κάλυψε όλες τις πλευρές.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Οσοι παρακολούθησαν τη διήμερη (κλειστή) συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μετέδιδαν ένα κλίμα που αντιστοιχεί σε ένα κόμμα που διαισθάνεται ότι πλησιάζουν εκλογές. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, συνοψίζοντας τον πολιτικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ με τις φράσεις «ο τόπος χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, με νέο σχέδιο, και με νέα, ισχυρή λαϊκή εντολή. Και η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια αριστερή κυβέρνηση, θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Κάλεσμα

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε όμως και κάλεσμα στο εσωκομματικό πεδίο αφενός «να είμαστε σοβαροί, να δουλεύουμε σοβαρά, με αίσθηση της μεγάλης και ιστορικής ευθύνης» και αφετέρου «να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το κόμμα στην κοινωνία, χωρίς να ξεπλένουμε κανέναν, αλλά κυρίως χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε».

 

Το θέμα στο οποίο καταγράφηκε η πιο ευδιάκριτη διαφωνία, αν και δεν κατατέθηκε τροπολογία, αφού όλοι συμφώνησαν με την τελική διατύπωση, αφορούσε τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ και τις προϋποθέσεις επίτευξής τους. Αλλωστε, όλες οι πλευρές γνωρίζουν ότι τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ούτε σχηματίζονται ούτε εγκρίνονται μόνο από την ηγεσία ή μόνο από τη βάση.

 

Αυτήν τη φορά η «Αριστερή Πλατφόρμα» επί της ουσίας θέλησε να βάλει φραγμό σε μια πιθανή συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, την οποία «φωτογράφιζε» αλλά δεν κατονόμαζε στο κείμενο-συμβολή που κατέθεσε, αλλά και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «κάτω από οποιαδήποτε μεταμφίεση». Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι οι συμμαχίες οφείλουν να καθορίζονται από το εκάστοτε πολιτικό επίδικο, ενώ ο Στάθης Λεουτσάκος ήταν καυστικός αναφορικά με την Αγίου Κωνσταντίνου. «Η ΔΗΜΑΡ συνεργάστηκε στην κυβέρνηση με τη Ν.Δ. και μπορεί να συνεργαστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει όμως να κατανοήσουν οι πρώην σύντροφοι ότι δεν γίνεται να ταξιδεύουν πάντα στην πρώτη θέση του κρουαζιερόπλοιου», είπε χαρακτηριστικά.

 

«Ολα θα αποφασιστούν στην ώρα τους» είπε άλλωστε σε ενωτικό κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας σε μια σύντομη παρέμβασή του.

 

Εν τέλει η «Αριστερή Πλατφόρμα» κατέθεσε μια τροπολογία σχετικά με τον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την επανάκτηση επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα και την προοδευτική φορολόγηση εις όφελος των φτωχότερων στρωμάτων. Η τροπολογία απορρίφθηκε οριακά με 76 ψήφους «κατά» έναντι 61 «υπέρ». Το αποτέλεσμα οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που συντάσσονται με την «πλειοψηφία» έλειπαν από τη συνεδρίαση.

 

Στο τελικό κείμενο «κατά» ψήφισαν μόνο τα δυο μέλη που πρόσκεινται στην «Κομμουνιστική Τάση», ενώ «λευκό» όσοι πρόσκεινται στο «Κόκκινο Δίκτυο» (ΔΕΑ, Κόκκινο, ΑΠΟ).

 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πάντως απάντησε άμεσα στην κυβερνητική εκπρόσωπο, που θέλησε να καλλιεργήσει ένα κλίμα «αλληλοσπαραγμού» στον ΣΥΡΙΖΑ, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τον αναγόρευσε σε εμβληματική φυσιογνωμία της δραχμής. «Το δίδυμο Κυριάκος Μητσοτάκης και Σοφία Βούλτεψη διαθέτει πράγματι αρκετή φαντασία. Μόνο που αυτήν τη φαντασία τη σπαταλάει για να ανακαλύπτει φαντάσματα στον ΣΥΡΙΖΑ και για να προωθεί έναν νέο ραγιαδισμό. Βρίσκονται σε καλό δρόμο, να τον συνεχίσουν», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top