dikastiria-euelpidon

21/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

«Χείρα βοηθείας» από τους δικαστές στους πολίτες

Την άρση των νομοθετικών εμποδίων τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες που θέλουν να αμφισβητήσουν τον ΕΝΦΙΑ ή άλλη φορολογική πράξη ζητούν οι Διοικητικοί Δικαστές της χώρας.
      Pin It

Χείρα… νομικής βοηθείας προς τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες της χώρας, απλώνουν οι διοικητικοί δικαστές της χώρας, οι οποίοι σε ανακοίνωση τους ζητούν να αρθούν τα νομοθετικά εμπόδια για την δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια των οικονομικά ασθενών πολιτών που θέλουν να αμφισβητήσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, το εκκαθαριστικό τους ή άλλη διοικητική ή φορολογική πράξη.

Στην ανακοίνωσή τους, η οποία έχει… έντονο ανθρώπινο πρόσωπο, οι διοικητικοί δικαστές όπως αναφέρουν διαπιστώνουν «ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία σημαντικής μερίδας των πολιτών να αμφισβητήσουν δικαστικά τη νομιμότητα πράξεων ή παραλείψεων φορολογικών αρχών που θίγουν έννομα συμφέροντά τους».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η προϋπόθεση της υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια ΔΟΥ, συνιστά εμπόδιο για έναν πολίτη που οφείλει λίγα χρήματα και συνεπώς δεν τον συμφέρει ή δεν έχει τη δυνατότητα να συλλέξει μόνος του όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή.

Οι δικαστικοί σημειώνουν ότι η ύπαρξη παραβόλου για την άσκηση προσφυγής στα δικαστήρια είναι ένας επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας ώστε η υπόθεση να καταλήξει στα δικαστήρια, τονίζοντας ότι για οικονομικά αντικείμενα έως 3.000 ευρώ πολλές φορές τα έξοδα παραβόλου και δικηγόρου μπορεί να είναι μεγαλύτερα από την ευδοκίμηση μιας προσφυγής.

Βάσει όλων των παραπάνω, οι διοικητικοί δικαστές ζητούν να καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής για χρηματικό αντικείμενο μέχρι 3.000 ευρώ και επίσης, σε τέτοιες περιπτώσεις, να μην είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου.
efsyn.gr

Scroll to top