21/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνάντηση Τσίπρα – Αβραμόπουλου

Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο υπ. Εθνικής Αμυνας έρχεται τη στιγμή που ο σκληρός πρωθυπουργικός πυρήνας συνεχίζει να κινδυνολογεί απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

EUROKINISSI

Τετ α τετ με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θα έχει σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που το Μαξίμου προσπαθεί να στήσει εκ νέου σκηνικό «κινδύνου εξόδου στη δραχμή». Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έρχεται σε μια στιγμή που ο σκληρός πρωθυπουργικός πυρήνας επιχειρεί να στήσει σκηνικό κινδύνου εξόδου από το ευρώ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει το στίγμα ότι κοιτά «μπροστά», προς τις εκλογές και τη διακυβέρνηση της χώρας.

 

Σε αντίθεση με Σαμαρά

 

Παρά τον τυπικό χαρακτήρα της επίσκεψης στον ΥΠΕΘΑ, συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε χθες ότι «ο Αβραμόπουλος συναντά τον Τσίπρα, σε αντίθεση με τον Σαμαρά που προσπαθεί να υπονομεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά τη σταθερότητα της οικονομίας», αποδίδοντας έτσι την εικόνα που έχουν για τη Ν.Δ. στην Κουμουνδούρου: ότι ο εμπρηστικός τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ο πρωθυπουργός δημιουργεί δυσαρέσκεια σε πολλά στελέχη της Συγγρού, με σημαίνοντες παράγοντες, όπως την Ντόρα Μπακογιάννη, να επιτίθενται ανοιχτά στον Αντώνη Σαμαρά.

 

Ούτως ή άλλως η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι παγιδευμένη μέσα στα ίδια της τα αδιέξοδα, με αποτέλεσμα να εμφανίζει διαρκώς επικοινωνιακές «μεταπτώσεις» και σφοδρές αποτυχίες. «Το «έξοδος από το Μνημόνιο» γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη «ό,τι πει η τρόικα», δείχνοντας και τα όρια της στρατηγικής της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βούλτεψη στη «Repubblica». Προσέθεσε δε ότι «είναι τέτοιος ο εγκλωβισμός της στη μνημονιακή πολιτική και στις απαιτήσεις των δανειστών, που μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορούν να εκληφθούν οι κυβερνητικές ασυναρτησίες».

 

Ο δε Παναγιώτης Λαφαζάνης, που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως ιθύνων νους της «δραχμής» αλλά και του «εσωκομματικού αλληλοσπαραγμού», έδωσε το στίγμα της ενότητας λέγοντας (Mega) ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, θα εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης χωρίς καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση με τους δανειστές». Σημείωσε δε ότι «δεν θα πάρουμε σφουγγάρι και θα το σβήσουμε, θα διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους».

 

Εν τω μεταξύ ορισμένα μέσα δημοσίευσαν χθες αναφορές ότι με τη μη υπερψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα στην Κεντρική Επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «στροφή» και «διαγράφει» τις συνεδριακές αποφάσεις του. «Δεν υπήρχε διαφωνία στα συγκεκριμένα τρία μέτρα» (σ.σ. δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών – κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ – ριζική προοδευτική αλλαγή του φορολογικού συστήματος) έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook ο Τάσος Κορωνάκης, που συμμετείχε στην επιτροπή του κειμένου απόφασης, σημειώνοντας ότι «η διαφωνία ήταν επί της μεθοδολογίας και όχι επί της ουσίας. Ας μη δημιουργούμε πλαστές εικόνες. Η διαφωνία ήταν αν αυτοί και μόνο θα είναι οι κεντρικοί άξονες».

 

Ο Γ. Δραγασάκης

 

Ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας την Παρασκευή σε διάσκεψη για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, στο Τορίνο, υπογράμμισε ότι «οι πολιτικές του αποπληθωρισμού, οι οποίες οδηγούν τις οικονομίες σε ύφεση, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως νόμιμα εργαλεία προσαρμογής», αλλά «αποτελούν προβλήματα που οφείλουμε να υπερβούμε και όχι λύσεις που θα πρέπει να υιοθετήσουμε».

 

Επισήμανε δε ότι «το δίλημμα με το οποίο σήμερα είμαστε αντιμέτωποι δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων γενικώς, αλλά τι θέση παίρνουμε όταν τα δικαιώματα των αδυνάτων συγκρούονται με τα συμφέροντα των ισχυρών».

 

Scroll to top