21/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οχυρώνεται το «νησί»

Μέτρα για τον έλεγχο προσόντων όσων Ευρωπαίων πολιτών θέλουν να εγκατασταθούν στη Βρετανία, ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Κάμερον. Εντονη αντίδραση από τον Μπαρόζο.
      Pin It

ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

REUTERS/ Vasily Maximov

REUTERS/ Vasily Maximov

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το θέμα της μετανάστευσης των πολιτών της Ε.Ε. στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσής μας με την Ευρώπη». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του στη Sunday Telegraph ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι θα προωθήσει μέτρα για να περιοριστεί η μετανάστευση προς τη Βρετανία από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

 

H θέση αυτή προκάλεσε την οξεία αντίδραση του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Μπαρόζο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του BBC, επέκρινε έντονα τον Ντέιβιντ Κάμερον λέγοντας πως αμφισβητεί τα θεμέλια της Ε.Ε. «Η ελευθερία της κίνησης είναι πολύ σημαντική αρχή της εσωτερικής αγοράς. Θα προέτρεπα έντονα τη Βρετανία να μην την αμφισβητεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.

 

Τοποθέτηση η οποία με τη σειρά της εξαγρίωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό. «Αφεντικό μου είναι οι πολίτες της Βρετανίας», δήλωσε χθες, αναγγέλλοντας παράλληλα πως τα μέτρα που σκέφτεται να πάρει η Βρετανία θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αυτά αφορούν αρχικά τον έλεγχο των προσόντων όσων Ευρωπαίων πολιτών θέλουν να έρθουν και να εγκατασταθούν στη χώρα, αλλά και τον αριθμό των ατόμων που θα δέχεται η Βρετανία κάθε χρόνο. Η αλήθεια βέβαια είναι πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μετανάστευση προς τη Βρετανία από πέρυσι αυξήθηκε κατά 38%, φτάνοντας τις 243.000 αφίξεις ετησίως. Τα δύο τρίτα αυτών προέρχονται από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

 

Ούτως ή άλλως πάντως, εκτός από το θέμα της μετανάστευσης των πολιτών της Ενωσης, ο Κάμερον έχει ήδη κάνει σαφές ποιες άλλες εξουσίες θέλει να επαναφέρει στο Λονδίνο από τις Βρυξέλλες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το αποκλειστικό δικαίωμα της βρετανικής Βουλής να νομοθετεί σε εθνικό επίπεδο, η μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις κ.ά.

 

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι θέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού πηγάζουν, από τη μια, από τις πιέσεις που δέχεται από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Συντηρητικών και από την άλλη, γίνονται εν όψει των εκλογών του Μαΐου καθώς το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) φαίνεται να ανεβάζει συνεχώς τα ποσοστά του. Είναι αξιοσημείωτο πως πρόσφατα το UKIP εξέλεξε για πρώτη φορά στην ιστορία του βουλευτή στη Βουλή των Κοινοτήτων, σε ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα.

 

«Κοντά στην… έξοδο»

 

Επικριτικός κατά του Βρετανού πρωθυπουργού είναι όμως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ. «Ο Ντέιβιντ Κάμερον και το κόμμα των Συντηρητικών, μέρα με τη μέρα, λίγο λίγο έχουν οδηγήσει τη χώρα πιο κοντά στην έξοδο από την Ε.Ε. όσο ποτέ άλλοτε», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, όπως επισήμανε, ο τυφλός πανικός των Συντηρητικών εξαιτίας του UKIP δεν τους αφήνει να δουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

 

[email protected]

 

Scroll to top