Kazantzakis

21/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακόμα μια προσπάθεια να αγοραστεί το σπίτι του στην Αντίμπ

Το «Κουκούλι» του Καζαντζάκη μπορεί να γίνει ελληνικό

Εζησε εκεί από το 1954 ώς το 1957. Τώρα που έπεσε η τιμή πώλησής του, ο Δήμος Ηρακλείου, Μουσείο και Εκδόσεις Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων του μεγάλου συγγραφέα ενώνουν τις δυνάμεις τους και καλούν τους πάντες (φορείς και πρόσωπα) να βοηθήσουν.
      Pin It

Του Παναγιώτη Γεωργουδή

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣΣτην προσπάθεια να αγοραστεί το τελευταίο σπίτι που έμεινε ο Νίκος Καζαντζάκης, στην Αντίμπ της Γαλλίας, το «Κουκούλι», όπως το ονόμαζε ο ίδιος, συνενώνουν τις δυνάμεις τους ο Δήμος Ηρακλείου, το Μουσείο Καζαντζάκη, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη.

 

Επειτα από συνάντηση εκπροσώπων τους συμφώνησαν για τις παρακάτω ενέργειες:

 

■ Να εξετάσουν όλες τις δυνατές περιπτώσεις απόκτησης και τις προοπτικές αξιοποίησης της τελευταίας κατοικίας του Νίκου Καζαντζάκη. Για τον λόγο αυτό, στο τέλος Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη στη Γενεύη, Γιώργος Στασινάκης, και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μασσαλία θα συναντήσουν στην Αντίμπ τον υπεύθυνο του μεσιτικού γραφείου και τη Δημοτική Αρχή της Αντίμπ.

 

■ Να προσκληθούν όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και οι φορείς που έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αγορά και την αξιοποίηση της εν λόγω κατοικίας να απευθυνθούν στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά (Κρήτη, τηλ. 2810741689, [email protected]).

 

Να θυμίσουμε την ιστορία του σπιτιού. Τον Μάιο του 1948, ο Νίκος Καζαντζάκης παραιτείται από την UNESCO και εγκαθίσταται στην Αντίμπ (στη νότια Γαλλία, κοντά στις Κάνες). Στην αρχή κατοικεί σε σπίτια που ενοικιάζει, στη Βίλα Ρόζα (από τον Μάιο του 1948 έως τον Απρίλιο του 1949) και στη Βίλα Μανολίτα (από τον Απρίλιο του 1949 έως τον Ιούνιο του 1954). Ακολούθως αγοράζει ένα μικρό σπίτι στην οδό Bas Castelet (Παλιά Πόλη) και κατοικεί εκεί από τον Ιούνιο του 1954 έως τον Ιούνιο του 1957. Αυτή την τελευταία κατοικία, το «Κουκούλι», όπως την ονόμαζε ο μεγάλος Κρητικός, προσπαθούν τώρα να αγοράσουν.

 

Μετά τον θάνατο του Καζαντζάκη, η σύζυγός του Ελένη το πούλησε και εγκαταστάθηκε στη Γενεύη. Το σπίτι άλλαξε άλλες δύο φορές ιδιοκτήτες. Το 2011, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) πληροφορήθηκε ότι το σπίτι πωλείται ξανά. Απευθύνθηκε στον Δήμο της Αντίμπ, στον πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου του νομού Alpes Maritimes, καθώς και στον πρόεδρο της περιφέρειας Provence-Alpes-Côte d’Azur, για να ζητήσει τη βοήθειά τους ώστε να αγοραστεί το «Κουκούλι» και να γίνει «Οίκος Συγγραφέων», με δεδομένο ότι στην Αντίμπ είχαν ζήσει κι άλλοι γνωστοί συγγραφείς εκτός από τον Καζαντζάκη, όπως ο Οντιμπερτί.

 

Ωστόσο, λόγω της υψηλής τιμής πώλησης της οικίας, το εγχείρημα δεν είχε επιτυχία. Τώρα όμως, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των παραπάνω φορέων, η πτώση της τιμής πώλησης επαναφέρει το ενδιαφέρον τους.

 

«Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο δικηγόρος Αθηνών κ. Στέλιος Ξηρουχάκης μάς ειδοποίησε, και θερμά τον ευχαριστούμε γι’ αυτό, ότι είδε, περνώντας από την Αντίμπ, αγγελία για την πώληση του σπιτιού αυτού, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την αρχική. Πήρε πληροφορίες και έγραψε σε πολλούς φορείς στην Ελλάδα προτείνοντας την αγορά του σπιτιού από κάποιον ελληνικό φορέα. Ακολούθησαν διάφορες πρωτοβουλίες και προτάσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γι’ αυτό το ζήτημα. Ορισμένα ιδρύματα, μη κερδοσκοπικοί φορείς και ιδιώτες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους».

 

Scroll to top