Pin It

Τη λήξη της απεργίας αποφάσισαν χθες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση χημικών ΣΚΟΤ Α.Ε. στη Μάνδρα Αττικής, μετά τη μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους για αυξήσεις μισθών, διάλειμμα 15 λεπτών και παροχή γάλακτος κάθε πρωί.

 

«Διεκδικήσαμε και πετύχαμε για όλους τους εργαζόμενους την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αξιοπρεπείς όρους και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση του επιχειρησιακού σωματείου. «Ο αγώνας μας δικαιώθηκε μετά από 6 μερόνυχτα έξω από το εργοστάσιο», συνεχίζουν, τονίζοντας ότι οι πιέσεις που δέχτηκαν από την εργοδοσία δεν κατάφεραν να τους λυγίσουν.

 

Οι εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, διεκδίκησαν αρχικά αυξήσεις μισθών 5% τον πρώτο χρόνο και άλλο 5% τον δεύτερο, για να αντισταθμίσουν τα μισά από τις μειώσεις ύψους 22% που επέβαλε ο εργοδότης το 2012, συστήνοντας ένωση προσώπων με 20 άτομα και υφαρπάζοντας υπογραφές εργαζομένων. Τελικά πέτυχαν αυξήσεις 4% τον πρώτο χρόνο και 2% τον δεύτερο.

 

«Η δικαίωση των απεργών στη ΣΚΟΤ Α.Ε. δείχνει ότι όπου υπάρχουν “καθαρά” σωματεία πετυχαίνουν νίκες. Γιατί δυστυχώς υπάρχει και το αντίθετο. Οι ενώσεις προσώπων που ιδρύουν εργοδότες με δικά τους άτομα -διευθυντές, προϊσταμένους ή ακόμα και εξαγοράζοντας υπογραφές εργαζομένων είναι ό,τι χειρότερο» σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο Μάκης Θεοχάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων στη Χημική Βιομηχανία Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ).

 

Για τους εργαζόμενους στη ΣΚΟΤ, όπως και για μια σειρά ειδικοτήτων της χημικής βιομηχανίας, τον Δεκέμβριο αναμένεται να εξεταστεί ύστερα από τρεις αναβολές η προσφυγή για την επανένταξή τους στα Βαρέα Ανθυγιεινά, που καταργήθηκαν το 2011 με απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.

 

Αφροδίτη Τζιαντζή

 

Scroll to top