21/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Ερευνα για τα «προβληματικά» φίλτρα αιμοκάθαρσης

      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα τα «προβληματικά» φίλτρα αιμοκάθαρσης. Την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμως Κακάλη προκάλεσαν οι καταγγελίες νεφροπαθών για χρήση επικίνδυνων φίλτρων αιμοκάθαρσης στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

 

Ηδη παραγγέλθηκε έρευνα, η διενέργεια της οποίας ανατέθηκε στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, με το αίτημα να διερευνηθεί εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις (όπως «έκθεση σε κίνδυνο ζωής»). Η εισαγγελική έρευνα έρχεται μία εβδομάδα μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος των νεφροπαθών Χρήστος Καραγκιόζης, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο της ΕΝΙΘ, Στρατή Πλωμαρίτη, και εθελοντές του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Οπως υποστήριξαν, περίπου «150 νεφροπαθείς κάνουν αιμοκάθαρση στην κόψη του ξυραφιού σ’ αυτά τα δύο νοσοκομεία», εξηγώντας ότι τα φίλτρα αιμοκάθαρσης είναι αιγυπτιακής προέλευσης, ενός τύπου και χρησιμοποιούνται σε όλους τους νεφροπαθείς, χωρίς να διαχωρίζονται τα παιδιά από τους ενήλικες, με συνέπεια την κακής ποιότητας αιμοκάθαρση και την έκθεση των ασθενών ακόμη και σε κίνδυνο για τη ζωή τους.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των νεφροπαθών, η προμήθεια των συγκεκριμένων φίλτρων έγινε με κριτήριο την τιμή τους, αφού έχουν κατά μόλις 10 λεπτά χαμηλότερο κόστος.

 

Ν.Φωτ.

 

Scroll to top