21/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για αυτόνομη θέρμανση

Πώς οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα μπορούν να εγκαθιστούν μεμονωμένα συστήματα φυσικού αερίου ακόμα κι αν αυτό δεν έχει εγκριθεί από τη συνέλευση της πολυκατοικίας.
      Pin It

EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣΠώς οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα μπορούν να εγκαθιστούν μεμονωμένα συστήματα φυσικού αερίου ακόμα κι αν αυτό δεν έχει εγκριθεί από τη συνέλευση της πολυκατοικίας

 

Σε έμμεση κατάργηση του ποσοστού 50%+1 που μέχρι σήμερα απαιτείται στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών προκειμένου να εγκατασταθούν αυτόνομα συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο σε μεμονωμένα διαμερίσματα οδηγεί η ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

 

Η διαδικασία που προβλέπεται να ισχύσει, θα δίνει αρχικά το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας να αποφασίσουν με πλειοψηφία την αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με σύστημα φυσικού αερίου (σ.σ. η δαπάνη κατανέμεται μεταξύ όλων των συνιδιοκτητών), αλλά αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να αυτονομείται από την κεντρική θέρμανση και να εγκαθιστά σε δικό του χώρο ατομικό λέβητα αερίου. Ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται με το πλήρες κόστος (η εγκατάσταση αυτονομίας κοστίζει περίπου 2.200-2.500 ευρώ), ενώ δεν θα συνεχίσει να καταβάλλει το 25% των εξόδων του παγίου της κεντρικής θέρμανσης.

 

Ο ενδιαφερόμενος θα υποχρεούται αρχικά να ζητά γενική συνέλευση με θέμα τη σύνδεση ολόκληρου του κτιρίου με το φυσικό αέριο προσκομίζοντας τουλάχιστον δύο προσφορές σύνδεσης με αναλυτικό κόστος εγκατάστασης. Η συνέλευση θα μπορεί να αποφασίζει την αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα με απόλυτη πλειοψηφία (51%) των ιδιοκτητών που έχουν θερμαινόμενα διαμερίσματα. Αν η πρόταση απορριφθεί, ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης θα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα διαδικασίες αυτονόμησης προσκομίζοντας στον διαχειριστή την έγκριση της αίτησης σύνδεσης με το δίκτυο από την εταιρεία παροχής αερίου. Δυνατότητα αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση έχουν και οι καταναλωτές με κεντρικό καυστήρα φυσικού αερίου, όπου όμως με απόφαση γενικής συνέλευσης έχει διακοπεί η παροχή ή έχει περιοριστεί στο ελάχιστο η λειτουργία του.

 

Β. Γεώργας

 

Scroll to top