Putin

21/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Η πρόταση Πούτιν για… μοιρασιά της Ουκρανίας

Να μοιραστούν την Ουκρανία μεταξύ τους, φέρεται να πρότεινε ο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2008, στον τότε πρωθυπουργό της Πολωνίας, σύμφωνα με συνέντευξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών στην αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico.
      Pin It

«Ήθελε να συμμετέχουμε σε αυτό τον διαμελισμό της Ουκρανίας… Ήταν από τα πρώτα πράγματα που είπε ο Πούτιν στον πρωθυπουργό μου», φέρεται να είπε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι στο Politico, σε συνέντευξη με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου, παρόλο που εκ των υστέρων υποστήριξε ότι ένα μέρος των δηλώσεων του «παρερμηνεύτηκαν». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πούτιν φέρεται να έκανε την πρόταση στην διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Ντόναλντ Τουσκ στη Μόσχα το 2008.

«Ο Πούτιν είπε ότι η Ουκρανία είναι μια τεχνητή χώρα, ότι η πόλη Lviv ανήκει στην Πολωνία και γιατί δεν τα βρίσκουμε μεταξύ μας…», είπε σύμφωνα με το Politico, ο Σικόρσκι, που είχε συνοδεύσει τον Τούσκ σε εκείνο το ταξίδι. Ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν απάντησε στους υπαινιγμούς του Πούτιν, γιατί γνώριζε ότι οι Ρώσοι μαγνητοφωνούσαν τη συνομιλία, αλλά η Πολωνία δεν εξέφρασε κανένα ενδιαφέρον για την «πρόταση».

«Εμείς», φέρεται να είπε ο Σικόρσκι, «κάναμε απολύτως σαφές ότι δεν θέλουμε να αναμειχθούμε σε τέτοια σχέδια». Μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης, ο Πολωνός αξιωματούχος υποστήριξε ότι δεν ήταν απολύτως ακριβής. «Μερικές από τις λέξεις παρερμηνεύτηκαν», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι η Πολωνία δεν συμμετέχει σε προσαρτήσεις (ξένων εδαφών).

Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τμήματα της σημερινής δυτικής Ουκρανίας- μεταξύ αυτών και η πόλη Λβιβ – ανήκαν στην Πολωνία. «Εάν έγινε πράγματι τέτοια πρόταση από τον Πούτιν, τότε είναι σκανδαλώδες», δήλωσε η Εύα Κόπατζ, που αντικατέστησε τον Τουρκ στην πρωθυπουργία της Πολωνίας, μετά την αναχώρηση του για να αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε.

«Κανένας Πολωνός πρωθυπουργός δεν θα συμμετείχε σε τέτοια ατιμωτική κίνηση, όπως η διαίρεση μιας άλλης χώρας», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι δεν είχε ακούσει μέχρι τώρα αυτή την «προσφορά» της Μόσχας.

 

efsyn.gr

 

Scroll to top