kourdoi

22/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντεξε η άμυνα των Κούρδων

Η Τουρκία αναγκάστηκε να αποδεχτεί τη μεταφορά μαχητών και εξοπλισμού από το Ιρακινό Κουρδιστάν στο Κομπάνι. Οι υπερασπιστές της μικρής συνοριακής πόλης απέκρουσαν με επιτυχία τις συνεχείς επιθέσεις των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

 Κούρδοι παρατηρούν από την τουρκική Σουρούτς την εξέλιξη των μαχών στο γειτονικό Κομπάνι, από την άλλη μεριά των Συνόρων με τη Συρία  REUTERS/ Kai Pfaffenbach


Κούρδοι παρατηρούν από την τουρκική Σουρούτς την εξέλιξη των μαχών στο γειτονικό Κομπάνι, από την άλλη μεριά των Συνόρων με τη Συρία
REUTERS/ Kai Pfaffenbach

Την πιο σφοδρή επίθεση δέχτηκαν χθες από τους εξτρεμιστές σουνίτες οι Κούρδοι υπερασπιστές του Κομπάνι, όμως κατόρθωσαν να κρατήσουν τις θέσεις τους και να εξουδετερώσουν τους επίδοξους εισβολείς. Οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν δεκάδες όλμους και βομβάρδισαν τις θέσεις των Κούρδων πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ πολλά βλήματα έπεσαν εντός τουρκικού εδάφους.

 

Οι Κούρδοι απέκρουσαν επίσης δύο επιθέσεις εποχούμενων καμικάζι, καθώς πρόλαβαν να πλήξουν τα παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα πριν φτάσουν στις γραμμές τους. Οι φανατικοί ισλαμιστές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταλάβουν τη στενή λωρίδα γης που οδηγεί στα τουρκικά σύνορα, με στόχο να αποκλείσουν εντελώς το Κομπάνι πριν προλάβουν να φτάσουν οι ενισχύσεις που θέλουν να στείλουν στη μαρτυρική πόλη οι Κούρδοι του Ιράκ.

 

Αλλαγή πλεύσης

 

Η τουρκική κυβέρνηση, απομονωμένη διεθνώς λόγω της στάσης του Πόντιου Πιλάτου και του αμέτοχου παρατηρητή που τηρεί όσον αφορά την πολιορκία του Κομπάνι και μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει εσωτερική ανάφλεξη λόγω της οργής των Κούρδων, αναγκάστηκε τη Δευτέρα να αποδεχτεί με δήλωση, του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη μεταφορά μαχητών και εξοπλισμού από το Ιρακινό Κουρδιστάν στο Κομπάνι. Πάντως, η αποστολή αυτή δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Καθοριστική στην εσπευσμένη αλλαγή πλεύσης της Αγκυρας ήταν η μονομερής απόφαση της Ουάσινγκτον να κάνει αεροπορικές ρίψεις στρατιωτικού υλικού και φαρμάκων στον αποκλεισμένο θύλακα, ενώ παράλληλα εντάθηκαν και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά του Ισλαμικού Κράτους στην ευρύτερη περιοχή.

 

Χθες, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησε να περισώσει τα προσχήματα για τους Τούρκους και αφού χαιρέτισε τη σχετική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, υποστήριξε: «Δεν συμφωνώ με την ιδέα ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας για τον τρόπο απώθησης της απειλής του Ισλαμικού Κράτους. Οι συνολικοί μας στόχοι είναι ταυτόσημοι. Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε (τους Κούρδους μαχητές) να απωθήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να πέσει το Κομπάνι», προειδοποίησε.

 

Πιο εύγλωττος ο Τζον Κέρι, τόνισε πως θα ήταν «ανεύθυνο» και «ηθικά βαρύ» να μη βοηθήσει η Ουάσινγκτον τους Κούρδους που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η αμερικανική βοήθεια ήταν μια αναγνώριση της εντυπωσιακής αντίστασης που προβάλλουν οι Κούρδοι και των μεγάλων απωλειών που προκαλούν στους εξτρεμιστές. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πάντως ότι προτεραιότητα για την Ουάσινγκτον παραμένει η κατάσταση στο Ιράκ, όπου οι εξτρεμιστές σουνίτες εξακολουθούν να κατέχουν σχεδόν το ένα τρίτο των εδαφών της χώρας.

 

Στη Βαγδάτη, η νέα κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ Αμπάντι, προσπαθεί να υλοποιήσει ένα πολιτικό σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης και ενότητας, απαραίτητο για να ακολουθήσει μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη των κατεχόμενων από το Ισλαμικό Κράτος εδαφών. Ο Αμπάντι δήλωσε χθες από την Τεχεράνη, όπου συναντήθηκε με την ηγεσία της χώρας, ότι «οι τζιχαντιστές αποτελούν απειλή για την περιοχή» και πως «αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν διχασμό μεταξύ των σιιτών και των σουνιτών».

 

Συμπαράσταση στη Βαγδάτη από το Ιράν

 

Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Χασάν Ροχανί, τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό πως η Τεχεράνη θα συμπαρασταθεί στη Βαγδάτη μέχρι το τέλος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το Ιράν ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε στρατιωτική βοήθεια τόσο στους Κούρδους όσο και στην κυβέρνηση του Ιράκ μετά την επέλαση των τζιχαντιστών και την κατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος. Ο πρόεδρος Ροχανί άσκησε κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί «απέτυχαν να υποστηρίξουν επαρκώς το Ιράκ». Ο Αμπάντι υπογράμμισε πως η μάχη θα δοθεί από τους ίδιους τους Ιρακινούς και πως δεν θέλει να δει στο ιρακινό έδαφος ξανά «στρατιώτες μιας υπερδύναμης, μιας περιφερειακής δύναμης ή ενός διεθνούς συνασπισμού» που θα μετέχουν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

 

Scroll to top