22/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κι άλλο γλυπτό εξαιρετικής τέχνης στην Αμφίπολη

Βρήκαν το όμορφο κεφάλι της μιας Σφίγγας

Εχει λίγο σπασμένη μύτη, αλλά κυματιστούς βοστρύχους με ίχνη κόκκινου χρώματος. Ταυτίζεται από τους αρχαιολόγους με την ανατολική Σφίγγα. Βρέθηκαν, ακόμα, θραύσματα από τα φτερά τους.
      Pin It
Τμήμα από το μαρμάρινο κατώφλι, το οποίο έχει συνολικό μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ.

Τμήμα από το μαρμάρινο κατώφλι, το οποίο έχει συνολικό μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ.

 

 

 

 

 

 

Τo μαρμάρινο κεφάλι της μιας εκ των δύο Σφιγγών που βρίσκονται στην είσοδο του μνημείου στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη, και συγκεκριμένα της ανατολικής, βρέθηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής. Η είδηση δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού αργά χθες το βράδυ και εκτάκτως (πιθανώς λόγω της σημερινής απεργίας των Σωματείων στο ΥΠΠΟΑ), καθώς το εύρημα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντικό.

 

Η μαρμάρινη κεφαλή (0,60 μ.) σώζεται σχεδόν ακέραια, με ελάχιστη φθορά στη μύτη. Εντοπίστηκε σε βάθος 0,15 μ. στην είσοδο του τέταρτου χώρου, όπου διενεργήθηκε δοκιμαστική τομή (2×2 μ.). Αποδίδεται με εξαιρετικά όμορφα χαρακτηριστικά, υψηλής πλαστικής τέχνης, με ομοιότητες με τις Καρυάτιδες, όπως εκτιμούν αρχαιολογικοί κύκλοι από τις πρώτες φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το κεφάλι είναι στραμμένο προς την είσοδο και στο επάνω μέρος του φέρει πόλο (σαν καλάθι δηλαδή), έχει κυματιστά κατσαρά μαλλιά που πέφτουν στον αριστερό ώμο, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία κι επάνω τους σώζονται ίχνη κόκκινου χρώματος.

 

Ωστόσο οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις και ερμηνείες για την απόσταση των περίπου δώδεκα μέτρων που μεσολαβούν από τον κορμό της Σφίγγας έως το σημείο απ’ όπου ανασύρθηκε το κεφάλι. Ηταν πράξη τυμβωρύχων ή αποτέλεσμα φυσικής καταστροφής; Η πρώτη απάντηση ενισχύει την άποψη της σύλησης του τάφου και, όπως εκτιμούν αρχαιολόγοι, προστίθεται σ’ αυτήν και το εύρημα των δύο τμημάτων του δυτικού θυρόφυλλου, που εντοπίστηκαν στο ίδιο σημείο, κι όπως φαίνεται είχαν σπάσει με βίαιο τρόπο. Η ανασκαφική ομάδα ελπίζει, πλέον, να βρει και το δεύτερο κεφάλι της Σφίγγας, καθώς από το ίδιο σημείο ανασύρθηκαν και κομμάτια από τα φτερά των Σφιγγών.

 

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «το Σάββατο (18/10) και τη Δευτέρα (20/10) προχώρησε η ανασκαφή σε όλη την επιφάνεια στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου (4,5×6 μ.) και σε βάθος μέχρι 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου. Σήμερα (σ.σ. χθες) πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2×2μ.), στην είσοδο του τέταρτου χώρου και σε βάθος 0,45 μ. Μπροστά στην είσοδο, στον χώρο αυτό, αποκαλύφθηκαν δύο τμήματα από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν. Το πρώτο έχει διαστάσεις 0,89×1,49×0,15 και το δεύτερο 0,89×1,30×0,15».

 

Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα από το μαρμάρινο κατώφλι, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15 μ., πλάτος 1,6 μ. και πάχος 0,25 μ. Φέρει κυρτές βαθύνσεις για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυρόφυλλων. Οπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής.

 

Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας. Συγχρόνως, θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου.

 

Βασιλική Τζεβελέκου

 

Scroll to top