panepistimio-athinwn

22/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το ΕΚΠΑ δεν είναι η ΝΕΡΙΤ»

Αφού ενέπλεξε την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη στο ζήτημα του πρυτανικού λοκ άουτ που «έσπασαν» φοιτητές και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Θ. Φορτσάκης αποφάσισε να... αποκλιμακώσει την ένταση από τηλεοράσεως.
      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Σε τεντωμένο σκοινί οι ισορροπίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς η σύγκρουση μεταξύ πρυτανείας και διοικητικών υπαλλήλων-φοιτητών έχει γενικευτεί, προκαλώντας πολιτικές αντιπαραθέσεις εντός κι εκτός Βουλής, ενώ χθες βράδυ -ύστερα από κατάθεση του πρύτανη του Ιδρύματος- παρενέβη ο εισαγγελέας, διατάσσοντας κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, ώστε να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της διατάραξης της ομαλής λειτουργίας του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κατάληψης του κεντρικού κτιρίου των Προπυλαίων.

 

«Δεν έχω υποβάλει μήνυση, δεν επιθυμώ να ασκηθεί καμία δίωξη», διαβεβαίωνε αργότερα ο κ. Φορτσάκης σε όλους τους τόνους, καταβάλλοντας εμφανείς προσπάθειες να αποκλιμακώσει την ένταση. Παρά το γεγονός ότι από το πρωί η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε εξελιχθεί σε θρίλερ, κυρίως με τις προειδοποιήσεις του ίδιου του πρύτανη για «εφαρμογή του νόμου» (βλ. κλήση της Αστυνομίας), αν δεν αποσυρθούν οι διαμαρτυρόμενοι, αλλά και με τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή μεταξύ υπουργού Παιδείας-βουλευτών της Ν.Δ. και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (με τους οποίους έχει ανοίξει κόντρα ο πρύτανης), χθες το βράδυ το σκηνικό άρχισε να αλλάζει.

 

Ο κ. Φορτσάκης με δηλώσεις του σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα εξηγούσε ότι ναι μεν προέβη σε κατάθεση (έγκληση, η οποία δεν περιλαμβάνει τη διαδικασία αυτοφώρου, όπως η μήνυση) στην Αστυνομία, αλλά το έκανε, διότι το βράδυ ο χώρος έμεινε αφύλακτος. «Οι φοιτητές που βρίσκονται στον χώρο δεν έχουν κάνει καμία ζημιά», τόνισε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ, ενώ για το «προληπτικό» λοκ άουτ -που προκάλεσε και την ανάφλεξη- ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ν’ απομυθοποιήσουμε και ν’ αποφορτίσουμε το ζήτημα. Αυτό που ζητείται είναι η επίδειξη ταυτότητας και η αναγγελία του λόγου, για τον οποίο κάποιος θέλει να μπει στο κτίριο της πρυτανείας, κτίριο διοικητικών υπηρεσιών και με χώρους γεμάτους πολύτιμα αντικείμενα. Το μέτρο εφαρμόζεται μόνον εκεί. Το Ιδρυμα δεν έχει την υποδομή και ούτε είναι ώριμο για τέτοια μέτρα σε άλλους χώρους».

 

Θυμήθηκε τον διάλογο

 

Σε ερώτηση τι θα κάνει, αν δεν λήξει η κατάληψη, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι οι φοιτητές και οι υπάλληλοί μας έχουν λογική και με πειθώ και διάλογο θα καταλάβουν ότι δεν θέλουμε να περιορίσουμε κανένα δικαίωμα». Βέβαια, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το πραγματικό διακύβευμα είναι τα συλλογικά όργανα (σ.σ. Σύγκλητος), τα οποία -όταν συγκαλούνται- συνήθως δέχονται εισβολή διαμαρτυρομένων και διαλύονται. «Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», ξεκαθάρισε.

 

Κατά τ’ άλλα, στο πλαίσιο της πολιτικής διαμάχης -με επίκεντρο τις σκληρές κατηγορίες Φορτσάκη για «αντισυνταγματική συμπεριφορά και πολιτειακή ανωμαλία» εναντίον των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εισήλθαν στο κτίριο των Προπυλαίων- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρύτανη για «αντιδημοκρατική νοοτροπία» και «επίδειξη διοικητικού αυταρχισμού», τονίζοντας –μέσω ανακοίνωσης του τμήματος Παιδείας- ότι «δεν θα δεχτούμε μαθήματα συνταγματικής και δημοκρατικής συμπεριφοράς από τον κ. Φορτσάκη. Το ΕΚΠΑ δεν είναι η ΝΕΡΙΤ». Ο πρύτανης του ιδρύματος επανέλαβε χθες ότι περιμένει τους βουλευτές για να συζητήσουν, εκείνοι ωστόσο περιμένουν ακόμα τη συγγνώμη του. Στο πλευρό του πρύτανη, το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του…

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Forza… Φορτσάκη

Της Ελενας Βαρίνου

 

Απόλυτη κάλυψη στον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκη, τόσο ως προς τον τρόπο που χειρίζεται τις κινητοποιήσεις φοιτητών και εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και ως προς την προχθεσινή διένεξή του με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Προπύλαια πρόσφερε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Παιδείας. Συνεπικουρούμενος μάλιστα από «σκληρούς» της Ν.Δ., ανέβασαν από κοινού τους τόνους της αντιπαράθεσης, κατηγορώντας τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίπου ως «τραμπούκους».

 

Κάνοντας ειδική αναφορά κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για την έρευνα και την τεχνολογία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο Ανδ. Λοβέρδος έψεξε προσωπικά τους -συμμετέχοντες στη συνεδρίαση– Θεανώ Φωτίου και Χρ. Μαντά, καθώς οι δύο βουλευτές, που ήταν μέλη της αντιπροσωπείας στο ΕΚΠΑ, επανέλαβαν την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών και τις ενέργειες του κ. Φορτσάκη.

 

Ο υπουργός Παιδείας πληροφόρησε τα μέλη της Επιτροπής ότι σε προσωπική συνομιλία που είχε χθες με τον πρύτανη, ο τελευταίος τού διαμαρτυρήθηκε ότι έγινε παραβίαση του χώρου της πρυτανείας από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. «Αυτό που κάνει ο πρύτανης αφορά την πρυτανεία, το διοικητήριο, όχι τους χώρους των μαθημάτων. Μπορώ να μπω στους χώρους ενός κόμματος χωρίς άδεια; Τουλάχιστον στις πρυτανείες ουδείς δικαιούται να εισέρχεται και να μη δίνει λογαριασμό».

 

Και συνέχισε απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ: «Κύριοι συνάδελφοι, δεν έχετε δικαίωμα να μπαίνετε έτσι στο Πανεπιστήμιο! Εσείς είστε σοβαροί άνθρωποι, δεν είστε τραμπούκοι, είστε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι πάει να πει ανησυχήσαμε, είδαμε φως και μπήκαμε; Σωστά ο πρύτανης πήρε τα μέτρα που πήρε, τα μέτρα είναι δικαιοκρατικά. Για τους χώρους όπου καταστρεφόταν η περιουσία του Πανεπιστημίου στις κινητοποιήσεις του 2011 σωστά πήρε τα μέτρα ο πρύτανης, χωρίς να του υποδείξουμε τίποτα».

 

Τη σκυτάλη από τον υπουργό πήραν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ., Α. Λυκουρέντζος και Κ. Σκρέκας, που ανέβασαν περισσότερο τους τόνους στην… κλίμακα της «θεωρίας των δύο άκρων», μιλώντας για «πρακτικές κουκουλοφόρων και εμπρησμών». «Ολοι ξέρουν ποιοι είναι οι πυρπολητές των Πανεπιστημίων, ποιοι είναι αυτοί που χτίζουν πόρτες γραφείων, ποιοι προκαλούν την ανομία, όλοι θυμούνται τις εποχές που οι συνδικαλιστές των παρατάξεων αποφάσιζαν ποιοι θα εκλεγούν καθηγητές. Δεν μπορεί η μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας να ελέγχει τα ΑΕΙ και να υπάρχουν «νονοί» που τα διαφεντεύουν…», ξεσπάθωσε ο κ. Λυκουρέντζος. «Μπάτε σκύλοι αλέστε, θέλετε να γίνει η χώρα; Δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσει η αναρχία, θα κάνουμε το αυτονόητο», συμπλήρωσε ο Κ. Σκρέκας.

 

«Ο πρύτανης βγήκε στα κανάλια και μας κατηγόρησε για αντισυνταγματική συμπεριφορά και πολιτειακή ανωμαλία», επανέλαβε η Θεανώ Φωτίου, δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «επιθυμεί να συνεχίσει τον διάλογο εφόσον ο κ. Φορτσάκης ζητήσει συγγνώμη», ενώ ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας, Τ. Κουράκης, υποστήριξε πως «είναι αδιανόητο εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου να μη μπορούν να επισκεφτούν ΑΕΙ, για να εκφράσουν την αγωνία τους».

 

 

Scroll to top