22/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ

«Ο Φορτσάκης είναι πρύτανης, όχι σερίφης»

      Pin It

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι προαναγγέλλουν διήμερες καταλήψεις στις σχολές και -μία μέρα μετά το σπάσιμο του πρυτανικού λοκ άουτ- δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο κτίριο της πρυτανείας. «Κάναμε το αυτονόητο. Θα περιφρουρήσουμε τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, ώστε να μπορούμε να συζητάμε, να παρακολουθούμε μάθημα, αλλά και να διαμαρτυρόμαστε», τόνισε ο φοιτητής της Νομικής, Κώστας Κανδηλώρος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από κοινού χθες το μεσημέρι στο κτίριο της πρυτανείας οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος, οι οποίοι διεκδικούν δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και εργασία με αξιοπρέπεια και ζητούν την παραίτηση της νέας πρυτανικής αρχής και να φύγουν τα ΜΑΤ.

 

«Ιδρυμα των επιχειρήσεων»

 

«Ο πρύτανης θέλει να κάνει το ίδρυμα πανεπιστήμιο του αυταρχισμού και των επιχειρήσεων», είπε ο Κ. Κανδηλώρος και προσέθεσε ότι «απέναντι στον νόμο και τάξη που επιβάλλουν, προτάσσουμε τον νόμο των αναγκών της πληττόμενης πλειονότητας των φοιτητών και του λαού».

 

«Ενα χαρτί ήθελα να πάρω και δεν μου επετράπη η είσοδος ούτε ως εκπροσώπου. Πείτε μου έναν εργαζόμενο που δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο της δουλειάς του. Ο πρύτανης ποινικοποιεί την πολιτικοποίηση», ανέφερε η Αθηνά Αλεξανδρή, εκπρόσωπος των εργαζομένων στη Σύγκλητο, και επισήμανε ότι οι φοιτητές σπουδάζουν ανάμεσα στα σκουπίδια, διότι δεν υπάρχουν καθαρίστριες. «Αυτά είναι τα ζητήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί ο νέος πρύτανης και όχι να χαρακτηρίζει τους φοιτητές παρεισφρήσαντες», δήλωσε.

 

«Το πρόβλημα των φοιτητών που δεν θα έχουν καλοριφέρ τον χειμώνα, θα είναι αν θα έχουν σεκιούριτι;», διερωτήθηκε η γ.γ. του συλλόγου εργαζομένων, Μαρλέν Λογοθέτη, και ανέφερε ότι το κόστος των ιδιωτικών φυλάκων είναι μεγαλύτερο από αυτό των υπαλλήλων στη φύλαξη που βγήκαν σε διαθεσιμότητα, προσθέτοντας ότι πρόκειται για χρήματα που πάνε κυρίως στον εργολάβο και κατά ένα μικρότερο μέρος στους ίδιους τους φύλακες.

 

«Σε ρόλο Βούλτεψη»

 

«Ο Φορτσάκης έπαιξε χθες τον ρόλο της Βούλτεψη», είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων Ζαχαρίας Τριγάζης. «Να καταλάβει ο Φορτσάκης ότι είναι πρύτανης και όχι σερίφης», συμπλήρωσε ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, αναφέροντας ότι «κλείδωσε τους εργαζομένους παραβιάζοντας στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας», πράγμα το οποίο επισημαίνει και το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο ζητούσε να ανοίξουν οι εσωτερικές πόρτες του κτιρίου και τουλάχιστον μία εξωτερική.

 

«Η είσοδός μας έγινε με απόλυτα φυσικό τρόπο, δεν παρεμποδίστηκε και δεν ασκήθηκε βία», ανέφερε η Αγγελική Τσόκογλου, μέλος ΔΕΠ του ΕΚΠΑ, η οποία δήλωσε ότι «γινόμαστε μάρτυρες κατασυκοφάντησης του Π, ότι δήθεν είναι εστία ανομίας» και τόνισε ότι ο αποκλεισμός του Πανεπιστημίου δεν συνάδει με τα ακαδημαϊκά ήθη.

 

*Φοιτητές και εργαζόμενοι καλούν αύριο σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στις 6 μ.μ. σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Καλούν επίσης στις 6/11 σε πανελλαδικό συλλαλητήριο και σήμερα στη συγκέντρωση για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, στις 6 μ.μ. στα Χαυτεία.

 

…………………………………………………………………………………………………..

 

Ασυλο… Πάγκαλου

 

Ολα «καλώς καμωμένα» τα βρήκε ο υπουργός Παιδείας στη συζήτηση για τα τεκταινόμενα στο ΕΚΠΑ, ενώ -αφού ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε «τραμπούκους» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- παρέδωσε τη σκυτάλη του… αυταρχισμού στους βουλευτές της Ν.Δ.

 

«Με κλοτσιές και με μπουνιές αντιμετώπισε τους φύλακες της πύλης η Θεανώ Φωτίου», τόνισε χθες το πρωί στον ΒΗΜΑ FM ο Θόδωρος Πάγκαλος. «Μα όχι κι έτσι, δεν έγινε έτσι», ψέλλισε ο δημοσιογράφος. «Ετσι έγινε, το δείχνει το βίντεο», επέμεινε ο Θ. Πάγκαλος σε πείσμα όλων. Αυτό που δεν είδαν οι φοιτητές, οι διοικητικοί, αλλά ούτε και τα μέλη της Συγκλήτου και οι ίδιοι οι φύλακες, το βεβαίωσε ο Θ. Πάγκαλος χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

 

Επειδή δεν συμφωνούμε με τις ρατσιστικές φωνές που ισχυρίζονται ότι ο πρώην υπουργός έχει το ακαταλόγιστο, θεωρούμε ότι -προκειμένου να πείσει για τον «ύποπτο» ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ- δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε αθέμιτο μέσο, όπως αυτό της άμεσης και ξεδιάντροπης συκοφαντίας. Το ζήτημα όμως είναι ότι οι φοβικές κορόνες του κυρίου Πάγκαλου, με τα ρατσιστικά και συχνά σεξιστικά σχόλια για τους πολιτικούς του αντιπάλους, δηλητηριάζουν και μπολιάζουν την κοινή γνώμη με έναν πρωτοφανή και εκτός ορίων και θεσμών της δημοκρατίας σκοταδιστικό λόγο.

 

Α.Ψ.

 

 

 

Scroll to top