22/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αντίποινα» για τις δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός»

Λευκωσία: 8 μέτρα κατά της Τουρκίας

«Οι ενέργειες της Αγκυρας τείνουν να τινάξουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο» τονίζει ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στην επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
      Pin It

Λευκωσία Ανταπόκριση: Ακης Φάντης

 

Οκτώ συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, που θα έχουν άμεση εφαρμογή, αποφάσισε σήμερα ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «στο ίδιο κλίμα πλήρους συναίνεσης που επικράτησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τα μέλη του αποφάσισαν σήμερα τα ακόλουθα μέτρα άμεσης εφαρμογής σε σχέση με τη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία.

 

1. Καταγγελία της Τουρκίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

 

2. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητά της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με λήψη μέτρων που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της.

 

3. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

 

4. Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

 

5. Μελέτη από τον γενικό εισαγγελέα και διεθνείς οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

 

6. Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.

 

7. Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στη διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

 

8. Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό».

 

Σημείωσε ότι ταυτόχρονα η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει όλα τα στη διάθεσή της συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Αγκυρα.

 

Επιστολή Αναστασιάδη

 

Την τουρκική προκλητικότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συνέπειες στη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, εκθέτει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. Στην επιστολή, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου, που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο στη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι οι ενέργειες της Αγκυρας δεν συνάδουν με το πνεύμα των συνομιλιών στην Κύπρο. Τείνουν, προσθέτει, να καταστρέψουν τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τη δημιουργία καλού κλίματος και στην πραγματικότητα να τινάξουν στον αέρα την όλη διαπραγματευτική διαδικασία.

 

Ταυτόχρονα, καλεί τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού να παρέμβει προς την κατεύθυνση της Αγκυρας, προκειμένου να μεταπειστεί και να μην προχωρήσει στην παράνομη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στην περιοχή, που θα απέτρεπε και την περαιτέρω ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Σε επιθυμία αποφυγής πρόκλησης εντάσεων και διατάραξης των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών αποδίδει η βρετανική κυβέρνηση την απόφαση της να μπλοκάρει το διάβημα της Ε.Ε. προς τα Ηνωμένα Εθνη αναφορικά με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία.

 

Στο μεταξύ, στο τεμάχιο 2 της κυπριακής ΑΟΖ εισήλθε το «Μπαρμπαρός», χωρίς ωστόσο να γνωσθούν οι προθέσεις του. Στην ίδια περιοχή άρχισε η κοινή άσκηση Κύπρου-Ισραήλ με πτήσεις αεροσκαφών πάνω από το νησί. Η άσκηση πραγματοποιείται κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό πλοίο. Στο μεταξύ συνεχίζεται η μεγάλη άσκηση της Ρωσίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας.

 

Scroll to top