Pin It

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

«Υπουργέ, εμείς έχουμε μία δυνατότητα, να επικοινωνούμε όλο αυτό το διάστημα. Παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε, είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, εντούτοις τα κρίσιμα θέματα της εθνικής ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής απαιτούν θεσμική συνεννόηση, ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών και, γιατί όχι, και συγκλίσεις εκεί που είναι απαραίτητο και μπορούν να υπάρχουν συγκλίσεις».

 

Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε χθες το πρωί τη συζήτησή του με τον υπουργό Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

 

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε τις πύλες του πενταγώνου δέκα λεπτά μετά τις εννιά το πρωί, μαζί με αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Κ. Ησυχος, Γ. Βαρεμένος και Ν. Παππάς) και ώς τις 12.30 το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον υπουργό Δ. Αβραμόπουλο, με την ΑΝΥΕΘΑ Φ. Γεννηματά, τον υφυπουργό Γ. Λαμπρόπουλος και τη στρατιωτική ηγεσία, με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, και όπως ανέφερε στις δηλώσεις του είχαν «μια πλήρη ενημέρωση για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων».

 

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, αφού επισήμανε ότι ζούμε περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων και ρευστότητας, τόνισε: «Η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει διεξαγωγή ερευνών και με την παράλληλη συμμετοχή δύο πολεμικών σκαφών στον χώρο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου συνιστά απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

 

Τορπιλίζουν τον διάλογο στο Κυπριακό

 

Ως εκ τούτου εκτιμούμε ότι αυτή η πρόκληση έχει στόχο να τορπιλίσει τις διαδικασίες διαλόγου για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά επιπλέον τορπιλίζει και την ήδη εύφλεκτη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ρίχνει λάδι στη φωτιά».

 

Αναφερόμενος στην αποτρεπτική ικανότητα των Ε.Δ., τόνισε ότι αυτή οφείλεται στο προσωπικό τους, σε βάρος του οποίου έχουν γίνει μεγάλες αδικίες που πρέπει να αποκατασταθούν. «Ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Ως εκ τούτου θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων, όλες οι αποφάσεις, πρέπει να υλοποιούνται», τόνισε. Ερωτώμενος, τέλος, εάν εκτιμά ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το οπλοστάσιο των Ε.Δ. ανέφερε ότι: «Η αποτρεπτική ικανότητα δεν σχετίζεται μόνο με τους εξοπλισμούς, αλλά με τη δομή της άμυνας, με την ικανότητα να είμαστε ισχυροί απέναντι στις προκλήσεις. Γνωρίζουμε όλοι ότι βιώνουμε μια οικονομική κρίση. Επίσης γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες αδυναμίες που έχουν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις δεν σχετίζονται μόνο με την παρούσα κρίση, αλλά και με τους σκανδαλώδεις εξοπλισμούς του παρελθόντος, που δεν συνοδεύονταν με προμήθειες των απαραιτήτων για τη χρήση των εξοπλισμών ανταλλακτικών ή του απαραίτητου εξοπλισμού λειτουργίας. Ως εκ τούτου εμείς πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να φύγουμε από το εξοπλιστικό μοντέλο του παρελθόντος και να σχεδιάσουμε την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων σε μια νέα βάση, που να λαμβάνει υπόψη τη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα».

 

Ο φιλοξενών ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος δεν έκανε δηλώσεις, καθώς είχε φύγει στο μέσο της ενημέρωσης, προκειμένου να εκπροσωπήσει το υπουργείο και τις Ενοπλες Δυνάμεις στην εξόδιο ακολουθία του πρώην ΥΕΘΑ Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, που γινόταν στην Αθήνα στις 11.00 το πρωί.

 

Scroll to top