white-god-tainia

22/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μεγάλη γιορτή του σινεμά με ψίχουλα

Ο Δημήτρης Εϊπίδης σχεδίασε ένα πλούσιο και εξαιρετικό πρόγραμμα, στηριζόμενος κυρίως στη βοήθεια των ξένων (Ε.Ε. και χορηγοί). Από Μπουμπουλίνας μεριά παίρνει μόνο 210 χιλιάδες, από τις 700 του προϋπολογισμού. Οι ελληνικές ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό είναι η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ και το «Forget Me Not» του Γιάννη Φάγκρα.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Η ταινία "Λευκός θεός" (White God) του Κόρνελ Μούντρουτσο ανοίγει το φεστιβάλ

Η ταινία «Λευκός θεός» (White God) του Κόρνελ Μούντρουτσο ανοίγει το φεστιβάλ

Φεστιβάλ… λιτότητας. Με μόλις 700 χιλιάδες ευρώ στον κορβανά του, εκ των οποίων μόνο 210 χιλιάδες η επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού, το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σηκώνει αυλαία (31 Οκτωβρίου – 9 Νοεμβρίου). Πάντως, παρά τις περικοπές, με την παρουσία τους θα τιμήσουν τη δεκαήμερη γιορτή του πολιτισμού σημαντικά ονόματα του κινηματογράφου: η εμβληματική ηθοποιός και τραγουδίστρια Χάνα Σιγκούλα (θα τιμηθεί με τον «Χρυσό Αλέξανδρο»), ο Σέρβος κινηματογραφιστής Ζέλιμιρ Ζίλινγκ, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο, ο Φατίχ Ακίν και ο Ραμίν Μπαχράνι.

 

Το στίγμα της διοργάνωσης έδωσε σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου χθες στο «Ολύμπιον» ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Δημήτρης Εϊπίδης. «Μετά από 5,5 δεκαετίες, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κυριαρχεί στα Βαλκάνια, ενώ τα σχόλια που ακούμε από την Ευρώπη είναι πολύ θετικά», τόνισε. Ερωτηθείς για τα οικονομικά της φετινής διοργάνωσης, ο Δημήτρης Εϊπίδης σημείωσε ότι προϋπολογισμός δεν ξεπερνά τις 700 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων 140 χιλιάδες εξασφαλίστηκαν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα media, 100 χιλιάδες από τη ΝΕΡΙΤ, 100 χιλιάδες από χορηγίες ιδιωτικών επιχειρήσεων, περίπου 150 χιλιάδες αντιστοιχούν σε χορηγίες σε είδος, αλλά και στα αναμενόμενα έσοδα του Φεστιβάλ, ενώ, τέλος, 210 χιλιάδες ευρώ προέρχονται από το ΥΠΠΟ. «Συγκριτικά με πέρυσι ο προϋπολογισμός είναι σημαντικά μειωμένος, ενώ αν ανατρέξουμε στο 2009 η κρατική επιχορήγηση ξεπερνούσε τα 8 εκατομμύρια», κατέληξε ο κ. Εϊπίδης.

 

Οσο για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο του Δ.Σ., Γιάννη Σμαραγδή, αλλά και ολόκληρο το Δ.Σ., ο κ. Εϊπίδης απάντησε: «Εχω καλές σχέσεις και ο κ. Σμαραγδής εισπράττει την ίδια συμπεριφορά από μένα. Δεν έχω υπ' όψιν μου τι σκέφτονται για μένα, ελπίζω το ίδιο καλά».

 

Το πρόγραμμα είναι ήδη γνωστό στα βασικότερα σημεία του. Χθες ο κ. Εϊπίδης είχε να αποκαλύψει τις επιλογές του για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα με πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο. Οπως εξήγησε, βασικός προσανατολισμός του ήταν η ανακάλυψη νέων τάσεων, σκηνοθετών που εκφράζονται με πρωτοτυπία και τόλμη και πειραματίζονται με την κινηματογραφική γλώσσα. Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 14 ταινίες μυθοπλασίας διεκδικώντας τον Χρυσό («Θόδωρος Αγγελόπουλος»), τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο – Ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη επιμέρους βραβεία. Ανάμεσά τους και δύο ελληνικές ταινίες, η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ και το «Forget Me Not» του Γιάννη Φάγκρα.

 

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Γκετς Σπίλμαν (κορυφαίος Αυστριακός σκηνοθέτης, η ταινία του «Revanche», 2008, ήταν υποψήφια για το ξενόγλωσσο Οσκαρ), Ράσα Σαλτί (ανεξάρτητη συγγραφέας και επιμελήτρια με ειδίκευση στο σινεμά και τα εικαστικά, συνεργάτης του Φεστιβάλ του Τορόντο και των μουσείων Jeu de Paume και Τate Modern), Μίρολιουμπ Βούτσκοβιτς (υπεύθυνος διεθνών σχέσεων και προώθησης του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας), Γιοάνα Λαπίνσκα (καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ New Horizons της Πολωνίας) και ο δικός μας Θανάσης Καραθάνος, παραγωγός και ιδιοκτήτης των εταιρειών Twenty Twenty Vision, με έδρα το Βερολίνο, και Pallas Film με έδρα το Χάλε της Γερμανίας.

 

Η ταινία «Λευκός θεός» (White God) του Κόρνελ Μούντρουτσο ανοίγει το φεστιβάλ παρουσία του σκηνοθέτη. Ηρωίδα της είναι η 13χρονη Λίλι, η οποία επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων. Ταυτόχρονα, ο πιστός σκύλος της ηγείται μιας άγριας εξέγερσης των τετράποδων εναντίον των ανθρώπων.

 

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει με την ταινία «Ενα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξή του» (A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence), του σπουδαίου Σουηδού δημιουργού Ρόι Αντερσον, στον οποίο επίσης το φεστιβάλ οργανώνει αφιέρωμα. Το φιλμ κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας.

 

Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο φετινό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη» (ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), ενώ θα προβληθούν και οι τρεις ταινίες που διεκδικούν το φετινό βραβείο Lux: «Ida» του Πάβελ Παβλικόκφσκι (Πολωνία), «Τα κορίτσια» της Σελίν Σιαμά (Γαλλία) και «Ταξικός εχθρός» του Ροκ Μπίτσεκ (Σλοβενία).

 

Scroll to top