Pin It

Της Β.Παπαντωνοπούλου

 

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς δεν είναι ο τυπικός επιθετικός. Ούτε ο τυπικός παίκτης ύψους 1,95 μέτρων. Η τεχνική του αρτιότητα δεν συναντιέται σε τέτοια κορμιά, ενώ η δύναμη και η ικανότητά του στον αέρα δεν έχουν ταίρι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

 

Και για όσους παραβλέπουν το πολύ καλό πάσινγκ γκέιμ του, ήρθε ο ίδιος με τέσσερις (!) ασίστ στα ισάριθμα γκολ της Παρί κατά της Ντινάμο Ζάγκρεμπ πριν από λίγες μέρες να δώσει απάντηση. Πάντα εις τετραπλούν… Οπως προχθές κατά της Αγγλίας: τέσσερα υπέροχα γκολ, με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους – και το τελευταίο, απλά «διαστημικό»!

 

Σίγουρα δεν θα ξανακούσει μία από τις μόνιμες επωδούς των επικριτών του: «Ποτέ δεν τα καταφέρνει απέναντι σε αγγλικές ομάδες!» Ενα χατ τρικ στις αρχές της χρονιάς κατά της Αρσεναλ είχε πείσει τους μισούς. Προχθές στο εντυπωσιακό κλειστό τής Σόλνα, σίγουρα «βούβανε» και τους υπόλοιπους. «Πώς νιώθεις που έβαλες τέσσερα γκολ στους Αγγλους;»

 

«Το ευχαριστήθηκα, ας το πούμε έτσι…» απάντησε, χαμογελώντας πονηρά.

 

Αυτοπεποίθηση σε επίπεδα αλαζονείας. Η πολύ υψηλή εκτίμηση που έχει ο ίδιος για το ταλέντο του είναι ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος λατρεύει να τον μισεί.

 

Δεν είχε ακόμα κλείσει τα 19, όταν συνάντησε τον Αρσέν Βενγκέρ το 2000, για να συζητήσει πιθανή μετακίνησή του από τη Μάλμε. «Περίμενα να μου μιλήσει, να με πείσει να υπογράψω στην Αρσεναλ. Δεν το επιχείρησε καν.

 

Απλά μου είπε: «Θέλω να δω τι παίκτης είσαι. Κάνε ένα δοκιμαστικό». Δεν πίστευα στα αυτιά μου. Του είπα: «Δεν υπάρχει περίπτωση. Ο Ζλάταν δεν κάνει δοκιμαστικά! Είτε με ξέρεις είτε δεν με ξέρεις. Αν δεν με ξέρεις, τότε δεν με θέλεις πραγματικά». Και πήγε στον Αγιαξ…

 

Εκτοτε, τις τελευταίες 11 σεζόν, έχει κερδίσει 10 πρωταθλήματα σε τρεις διαφορετικές χώρες, με πέντε διαφορετικές ομάδες, με πάμπολλες ατομικές διακρίσεις και πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας… Εχει σκοράρει σε ντέρμπι του Μιλάνου αλλά και σε clásico. Ομως έχει ακόμα ανοιχτούς λογαριασμούς με το Τσάμπιονς Λιγκ, μολονότι είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει στη διοργάνωση με τη φανέλα έξι διαφορετικών συλλόγων.

 

Δεν είναι μεν κακό το στατιστικό των 30 τερμάτων σε 90 αγώνες, αλλά η συντριπτική τους πλειονότητα έχει επιτευχθεί σε φάσεις ομίλων. Του καταλογίζεται ότι δεν έχει πάρει τις κατά καιρούς ομάδες του στην πλάτη στα δύσκολα, στα νοκ άουτ παιχνίδια. Ο ίδιος πάντως παραπέμπει σε ένα τατουάζ στο στομάχι του όπου αναγράφεται: «Μόνο ο Θεός μπορεί να με κρίνει». Προσθέτοντας: «Και ο εαυτός μου…»

 

Εχει πλέον εξελιχθεί στον πιο ακριβό παίκτη στον κόσμο, αν προσθέσει κανείς τα ποσά που έχουν δοθεί για τις μεταγραφές του. Στη Γαλλία οι αποδοχές του (14 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε μια συγκυρία βαθιάς οικονομικής κρίσης) προκαλούν.

 

Εχει όμως απάντηση: «Η ποιότητα δεν έρχεται δωρεάν. Στο κάτω κάτω όσο περισσότερα χρήματα παίρνω εγώ, τόσο περισσότερα καταλήγουν ως φόροι στο γαλλικό δημόσιο». Αντίρρηση κανείς;

 

Προχθές, στα προάστια της σουηδικής πρωτεύουσας στη Friends Arena, ο 31χρονος Σουηδός πολλαπλασίασε μέσα σε ένα βράδυ τους φίλους του στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κοινό. Οι Αγγλοι οπαδοί, που βρέθηκαν στο γήπεδο, πέρασαν το πρώτο μέρος του αγώνα κοροϊδεύοντάς τον με τραγουδάκια που έλεγαν ότι είναι μια κακή απομίμηση του Αντι Κάρολ(!). Να τους άκουσε;

 

Πάντως, το αδιανόητο ανάποδο ψαλίδι του κατέληξε στα δίχτυα του τέρματος που βρισκόταν μπροστά από τους οπαδούς των «Λιονταριών». Και η κάμερα τους έπιασε να χειροκροτούν. Οπως έγραφε χθες χαρακτηριστικά ο «Guardian», «κάπως έτσι λες «Σκάσε Αγγλία» στα σουηδικά ή τουλάχιστον στη διάλεκτο του Ζλάταν»!

 

 

Scroll to top