23/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα ολοκληρωθεί ομαλά, εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Προσπάθεια ωραιοποίησης των πράγματων από Βενιζέλο

      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Σε βαρύ κλίμα λόγω της δημόσιας αντιπαράθεσης των τελευταίων ημερών για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, των αδιεξόδων στα οποία έχει εγκλωβιστεί η δικομματική αλλά και εξαιτίας των εμπλοκών σε θέματα όπως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα «κόκκινα» δάνεια, προσήλθε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη χθεσινή σύσκεψη με τον Αντώνη Σαμαρά στο μέγαρο Μαξίμου.

 

Πάντως, ειδικά για το θέμα των ληξιπρόθεσμων, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος, η σχετική ρύθμιση κατατίθεται τάχιστα στη Βουλή. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι θα κατατεθεί τροπολογία το μεσημέρι που θα προβλέπει από 72 ώς 100 δόσεις και η οποία θα περιλαμβάνει διάταξη για τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ανάλογη ανακουφιστική πρωτοβουλία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

 

Βασικό μέλημα του κ. Βενιζέλου, στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση, ήταν να εμφανίσει μια αισιόδοξη και εν πολλοίς ωραιοποιημένη εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν στην κυβέρνηση και την πορεία της οικονομίας. Προσπάθησε επίσης να καλύψει επιμελώς τις αντιφάσεις και τους λανθασμένους χειρισμούς των προηγούμενων ημερών εκ μέρους της δικομματικής, παραδέχτηκε ωστόσο τις δυσκολίες που υπάρχουν και την «πάντα εύθραυστη» κατάσταση.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε καθησυχαστικά και με το βλέμμα στραμμένο στους δανειστές ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα ολοκληρωθεί ομαλά και δεν πρόκειται «τίποτα να τινάξει τα πράγματα στον αέρα». Εκτίμησε δε ότι η συνολική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου οπότε και είναι προγραμματισμένη η επόμενη σύνοδος κορυφής.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η χώρα έχει ένα πλήρως επεξεργασμένο και τεκμηριωμένο πλάνο για έξοδο από το Μνημόνιο και μετάβαση στην επόμενη φάση και οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα οδηγήσουν σε ένα καθεστώς χωρίς Μνημόνιο και τρόικα. Για τις αναταράξεις στις αγορές ανέφερε ότι «έστειλε μηνύματα σε όλους» και η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει τις αντιδράσεις αυτές στον σχεδιασμό της.

 

Τον Φεβρουάριο

 

Στο ίδιο μήκος κύματος καλλιέργειας κλίματος αισιοδοξίας, προέβλεψε ότι το αργότερο ώς τον Φεβρουάριο και τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας η συγκυρία μπορεί να είναι πιο ευνοϊκή και η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους θα προσφέρει σιγουριά.

 

Για ακόμη μία φορά, επιχείρησε να πείσει για τον μονόδρομο που έχει υιοθετήσει η συγκυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β», ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ψέματα. Σημείωσε μάλιστα ότι αν μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων υπήρχε ενότητα και συναίνεση, τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα.

 

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι έχει κοινή κατεύθυνση με τη Ν.Δ. για τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης στην οικονομία και όλα τα μεγάλα ζητήματα, όπως το χρέος, στα μικρότερα, προαπαιτούμενα ή μη, επιχειρεί να διαφοροποιείται επικοινωνιακά, προκαλώντας συχνά τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα, όπως συνέβη και πάλι χθες με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Διαύγεια, τον οποίο φρόντισε να «καρφώσει» με ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.

 

Scroll to top