23/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαζεύουν τις κόκκινες γραμμές

Η κυβέρνηση προσπαθεί πλέον να πετύχει από τους εταίρους της Ε.Ε. μια συμφωνία μετάβασης από το Μνημόνιο σε ένα νέο πλαίσιο προσαρμογής - Στο τραπέζι με την τρόικα μπαίνει και το Ασφαλιστικό.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Κακήν κακώς σπεύδει η κυβέρνηση να μαζέψει τις «κόκκινες γραμμές» με την τρόικα, προκειμένου να πάρει ως αντάλλαγμα από τους εταίρους στην Ε.Ε. μία συμφωνία μετάβασης από το Μνημόνιο σε ένα νέο πλαίσιο προσαρμογής. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος συζήτησαν με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται και οι όροι της πολιτικής διαπραγμάτευσης και να μετατίθεται συνεχώς η απόφαση.

 

Ο πρωθυπουργός

 

Σήμερα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., που γίνεται στη σκιά της αναταραχής των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Εν αναμονή της αξιολόγησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, το ενδιαφέρον των διεθνών οίκων είναι στραμμένο στην ευρωζώνη. Στο περιθώριο των εργασιών ο κ. Σαμαράς αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ. Τα μηνύματα που είχε τις τελευταίες ημέρες από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και τον διευθυντή του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ ήταν αρνητικά και η απεμπλοκή που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση από το Μνημόνιο εκτιμάται τώρα ότι θα έχει πολύ αυστηρούς μνημονιακούς όρους.

 

Οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι χαρακτηριστικές της αμηχανίας για την τύχη του κυβερνητικού σχεδίου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέπεμψε τις αποφάσεις για το ελληνικό πρόβλημα στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 18 Δεκεμβρίου 2014. Πάντως, έτσι όπως έβαλε τον χρονικό ορίζοντα, δεν θα ολοκληρωθεί έως τις 21 Νοεμβρίου, που είναι το επόμενο Eurogroup, ούτε στις 8 Δεκεμβρίου που είναι προγραμματισμένη η τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

 

Εντούτοις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «έχουν ενσωματωθεί στον σχεδιασμό και οι αντιδράσεις των αγορών» και πρόσθεσε ότι «δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι» (βλ. ρεπορτάζ ΠΑΣΟΚ κάτω).

 

Στο τραπέζι με την τρόικα μπαίνουν όλα τα θέματα και το Ασφαλιστικό, το οποίο η κυβέρνηση ήθελε να μεταθέσει το 2015. Η εξάντληση του αποθεματικού των Ταμείων (από 1,6 δισ. ευρώ πέρυσι στα 218 εκατ. ευρώ φέτος) διαμορφώνει ένα νέο πεδίο πιέσεων, ενώ στο Εργασιακό (απελευθέρωση των απολύσεων, εισαγωγή του lock out και τροποποιήσεις στο συνδικαλιστικό πλαίσιο) οι πιέσεις είναι έντονες σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Οσο για το μισθολόγιο του Δημοσίου, γύρω από το οποίο επίσης είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις από το ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση ώστε να γίνουν όλες οι δυνατές βελτιώσεις.

 

Οσον αφορά την εκκρεμότητα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί σε δηλώσεις τους υπογράμμιζαν ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή τάχιστα (ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης μίλησε για σήμερα- αύριο) αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει δοθεί η συγκατάθεση της τρόικας μετά τις διορθώσεις, με την εισαγωγή αυστηρότερων όρων, όπως αξίωναν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

 

Scroll to top