23/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ προκαλει για την αοζ της ΚΥΠΡΟΥ

«Υπάρχει και η λύση των δύο κρατών»

      Pin It

ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ανταπόκριση: Ακης Φάντης

 

Με αποφασιστικό τρόπο απάντησε ο Νίκος Αναστασιάδης στις προκλητικές δηλώσεις Νταβούτογλου περί δύο κρατών. Ο Κύπριος πρόεδρος ζήτησε από την Αγκυρα να ακυρώσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, «καθιστώντας έτσι εφικτή την επανέναρξη των συνομιλιών».

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. «Αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι. Αν αυτό δεν γίνεται αποδεχτό και λένε «οι έρευνες στον Νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο Νότος και ο Βορράς ανήκει στους Τουρκοκύπριους», τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έκανε με το ψευδοκράτος έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και «αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα». Ο κ. Nταβούτογλου κατηγόρησε παράλληλα την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο». «Εχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Barbaros, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόσθεσε: «Εάν συμφωνήσουμε για μία λύση, ας έρθουν το συντομότερο στο τραπέζι και οι εγγυήτριες δυνάμεις, η γείτονάς μας και φίλη μας Ελλάδα και η Βρετανία, να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Και αυτές οι πηγές να χρησιμοποιηθούν ως πηγές της ενωμένης Κύπρου. Αν όμως λένε ότι αυτές οι πηγές είναι δικές μας και αυτές δικές σας, τότε να σκεφτούμε μαζί διαφορετικές λύσεις».

 

«Οταν οι πράξεις μιλούν από μόνες τους τα λόγια περιττεύουν. Ενώ η Τουρκία διαμηνύει προς διάφορες κατευθύνσεις ότι τάχα επιθυμεί λύση του Κυπριακού, οι πράξεις της κάθε άλλο παρά αυτό αποδεικνύουν», απάντησε ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε στη δήλωσή του: «Λίγα μόλις 24ωρα πριν από την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε., έθεσε σε εφαρμογή την οδηγία προς τους ναυτιλλομένους (NAVTEX), αποδεικνύοντας έτσι τις πραγματικές της προθέσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, ας προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας έτσι εφικτή την επανέναρξη των συνομιλιών», καταλήγει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

 

Η στάση των ΗΠΑ

 

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ερωτηθείς, σχολίασε ως εξής τις τουρκικές προκλήσεις: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Τέλος, τόνισε πως «είναι σημαντικό να αποφευχθούν ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».

 

Scroll to top