23/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το… αμφίπλευρο ψυχόδραμα

Tο Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει χωριστεί σε δύο τάσεις, «σοσιαλφιλελεύθερη» και «σοσιαλδημοκρατική», ενώ ο Ολάντ αγωνίζεται μάταια να επιτύχει συμβιβασμό.
      Pin It

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

 

 Με τη συμπλήρωση 6 μηνών στην πρωθυπουργία, ο Μανουέλ Βαλς τιμήθηκε από τον Φρανσουά Ολάντ για την... αντοχή του  REUTERS/ Philippe Wojazer


Με τη συμπλήρωση 6 μηνών στην πρωθυπουργία, ο Μανουέλ Βαλς τιμήθηκε από τον Φρανσουά Ολάντ για την… αντοχή του
REUTERS/ Philippe Wojazer

To γαλλικό ψυχόδραμα των διχασμών και των ανταγωνισμών στην Αριστερά και τη Δεξιά συνεχίζεται. Η πλειοψηφία της Αριστεράς έχει κατακερματιστεί, η πολυφωνία στην αντιπαράθεση ιδεών έχει μεταβληθεί σε κακοφωνία. Μετά την πολιτική επάνοδο της Μαρτίν Ομπρί, η οποία ξεσπάθωσε κατά της κυβερνητικής γραμμής, νέες αντιπαραθέσεις δημιουργήθηκαν στην προεδρική πλειοψηφία. Ενώ διεξάγονται στις Βρυξέλλες τεταμένες διαπραγματεύσεις σχετικά με την τήρηση των υποχρεώσεων της Γαλλίας για το σύμφωνο σταθερότητας, αδελφοκτόνος πόλεμος ξέσπασε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σε μια πρώτη ψηφοφορία για μέτρα του προϋπολογισμού του 2015, ψήφισαν υπέρ 266 βουλευτές έναντι 245 κατά. Αξιοσημείωτη όμως ήταν η αποχή 39 βουλευτών, μεταξύ των οποίων τρεις υπουργοί που αποχώρησαν από την κυβέρνηση, Μπενουά Αμόν, Ορελί Φιλιπετί, Ντελφίν Μπατό.

 

Δικαιολογώντας τη στάση τους οι πρώην υπουργοί κατήγγειλαν την αναποτελεσματική οικονομική πολιτική. Μια πολιτική «η οποία θα οδηγήσει σε τεράστια δημοκρατική καταστροφή στις εκλογές του 2017», εκτίμησε ο Μπενουά Αμόν. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ τον ανακάλεσε στην τάξη, λέγοντας πως «αν αυτή είναι η άποψή του ας αποχωρήσει από το Σ.Κ.». Ο Αμόν δήλωσε πως δεν εγκαταλείπει το Σ.Κ.

 

Απέναντι στην έφοδο των «ανταρτών», ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μανουέλ Βαλς ύψωσαν τους τόνους. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αν η Αριστερά «δεν μπορεί να εφευρεθεί εκ νέου, μπορεί να πεθάνει». Κατήγγειλε μια «Αριστερά οπισθοδρομική, προσκολλημένη σε ένα αλλοτινό νοσταλγικό παρελθόν, στοιχειωμένο από το μαρξιστικό υπερεγώ». Πρότεινε την οικοδόμηση ενός «κοινού σπιτιού όλων των προοδευτικών δυνάμεων» και -γιατί όχι;- μία αλλαγή ονόματος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο ηγέτης του Σ.Κ. Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς δήλωσε ότι είναι υπέρ του μετασχηματισμού του κόμματος, όχι όμως του ονόματός του που συνδέεται με τη σημαντική ιστορική του συνεισφορά. Αναλυτές των ΜΜΕ εκτιμούν ότι το Σ.Κ. έχει χωριστεί σε δύο τάσεις, «σοσιαλφιλελεύθερη» και «σοσιαλδημοκρατική», ενώ ο Ολάντ αγωνίζεται μάταια να επιτύχει συμβιβασμό.

 

Στη Δεξιά, η επάνοδος του Σαρκοζί στην πολιτική αρένα προκαλεί αντιδράσεις στους ανταγωνιστές του επίδοξους προεδρικούς υποψηφίους. Ο Αλέν Ζιπέ που έχει πάρει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ελπίζει να υπερισχύσει του Σαρκοζί στις προκριματικές εκλογές. Ο Φρανσουά Φιγιόν, που σε προηγούμενες εκλογές για την προεδρία του δεξιού κόμματος ηττήθηκε από τον «σαρκοζικό» Ζαν-Φρανσουά Κοπέ έπειτα από παρατυπίες και νοθεία, υποπτεύεται τον Σαρκοζί ότι επιδιώκει να ηγηθεί του UMP για να χειριστεί τις προκριματικές εκλογές με τρόπο που να του εξασφαλίζει το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου. Υστερα από θυελλώδη συζήτησή τους, ξεκαθάρισε ότι αν οι προκριματικές εκλογές δεν είναι «τίμιες», τότε θα θέσει ανεξάρτητα από το κόμμα υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top