23/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΒΟΡΕΙΑ ΧΙΟΣ

Πυρκαγιά λόγω… «στρατηγού ανέμου»

      Pin It

Μια ανεμογεννήτρια και η τσιγκουνιά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έγιναν αιτία η Χίος να βιώσει ακόμα μία φορά τον πύρινο εφιάλτη. Οι φλόγες αυτήν τη φορά έζωσαν απειλητικά την Αμανή στη Βόρεια Χίο και απείλησαν χωριά, καλλιέργειες και το μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιβάλλον του Σπηλαίου στο Αγιο Γάλας.

 

Η φωτιά ξεκίνησε την Τετάρτη το μεσημέρι από την κεφαλή μιας ανεμογεννήτριας στο χωριό Μελανειός, στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, και μέχρι αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας είχε φτάσει έξω από το χωριό Νενητούρια στο βόρειο άκρο, απειλώντας τους αμπελώνες του ξακουστού από την αρχαιότητα αριούσιου οίνου. Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη μέχρι αργά το βράδυ και η μόνη ελπίδα να σβήσει προερχόταν από την πρόβλεψη της ΕΜΥ για βροχή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα!

 

Στο ενδιάμεσο, με τη βοήθεια θυελλωδών ανεμών είχε προλάβει να κάψει χιλιάδες στρέμματα δασικής και αγροτικής γης, υποχρεώνοντας τον στρατό να εκκενώσει ένα φυλάκιο και τους κατοίκους στο Αγιο Γάλας να είναι σε επιφυλακή, αφού έφτασε μόλις 500 μέτρα από τον οικισμό με τους λίγους και ηλικιωμένους κατοίκους. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν περιουσίες στη Χίο έφθασαν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα από Θεσσαλονίκη, τα οποία όμως αποχώρησαν χωρίς να πραγματοποιήσουν καμία ρίψη, λόγω των ανέμων και της μορφολογίας του εδάφους.

 

Να σημειωθεί ότι, λίγες ημέρες νωρίτερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία -με αφορμή ανάλογα περιστατικά τους φθινοπωρινούς μήνες- είχε αιτηθεί την παραμονή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που στάθμευε μόνιμα στη Χίο μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, μέσω του αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη. Ωστόσο, και παρά τις πιέσεις του υφυπουργού Νότη Μηταράκη προς αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρνήθηκε, λόγω οικονομικής στενότητας, να ικανοποιήσει το αίτημα…

 

Γιώργος Παγούδης

 

Scroll to top