23/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκδόθηκαν 436 άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς που αγόρασαν ακίνητα

Παγωμένο το μέτρο για τους ξένους επενδυτές.
      Pin It

Κενός περιεχομένου παραμένει ακόμη ο νόμος για την έκδοση αδειών παραμονής στους αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης που θέλουν να κάνουν επενδύσεις άνω των 300.000 ευρώ στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με τη ρύθμιση που δίνει επ’ αόριστον άδειες παραμονής σε μη κατοίκους και τις οικογένειές τους οι οποίοι αγοράζουν ακριβά ακίνητα στη χώρα μας, η ανάλογη ρύθμιση που έχει προβλεφθεί στον Κώδικα Μετανάστευσης (νόμος 4351/2014) για τους υποψήφιους ξένους επενδυτές είναι ακόμη εντελώς ανενεργή. Και αυτό καθώς τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών δεν έχουν εκδώσει την απαραίτητη υπουργική απόφαση με την οποία θα εξειδικεύονται το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης, ο αριθμός των αδειών διαμονής που αναλογούν σε κάθε επένδυση, η υπηρεσία που θα είναι αρμόδια για τις αιτήσεις, τα δικαιολογητικά κ.ά.

 

Με βάση τη συγκεκριμένη ρύθμιση, κάθε αλλοδαπός επενδυτής εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προτίθεται να επενδύσει στην Ελλάδα, επιτρέπεται να πάρει μέχρι δέκα άδειες παραμονής για στελέχη της επιχείρησής του. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν σήμερα ενδιαφερόμενοι επενδυτές από τρίτες χώρες (π.χ. Αίγυπτο, Κίνα κ.ά.) οι οποίοι, ενώ έχουν χτυπήσει την πόρτα του υπουργείου Εσωτερικών, δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε τις επενδύσεις ούτε τις αιτήσεις διαμονής, καθώς δεν υπάρχει θεσπισμένη διαδικασία. Στον αντίποδα, το πρόγραμμα παροχής αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς αγοραστές κατοικιών αξίας 250.000 ευρώ και άνω δείχνει να τα πηγαίνει αρκετά καλά. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece, από τον Μάιο του 2014 έχουν εκδοθεί 436 άδειες παραμονής για 210 ιδιοκτήτες κατοικιών και 182 μέλη των οικογενειών τους, ενώ αναμένεται να εκδοθούν σύντομα άλλες 83. Αγοραστές είναι κυρίως Ρώσοι (185), Κινέζοι (119) και Αιγύπτιοι (33).

 

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αλλάξει προκειμένου να γίνει πιο δελεαστική για τους ενδιαφερομένους αλλά και να δώσει τη δυνατότητα για business στους ξένους ιδιοκτήτες κατοικιών. Ετσι από το 2015 θα δοθεί η δυνατότητα μεταβίβασης της ιδιοκτησίας σε άλλον αλλοδαπό πριν από τη λήξη ή την ανανέωση της άδειας παραμονής (πενταετία), ενώ θα προβλέπεται και η δυνατότητα οι αγοραστές να αποκτούν ιθαγένεια με τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα. Επίσης θα επιτραπεί σε αλλοδαπούς που παντρεύονται και αποκτούν σπίτι στην Ελλάδα να εκδίδουν άδειες παραμονής και για τους γονείς τους κ.λπ.

 

Βασίλης Γεώργας

 

Scroll to top