Quantic

23/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Quantic και η Live Band του παίζουν Αθήνα, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη

Τροπικό κλίμα λίγο πριν το κρύο

Ο Βρετανός πολυοργανίστας, που ζει στη Νέα Υόρκη, άλλα έχει κάνει τη Λατινική Αμερική μουσική πατρίδα του, καταφτάνει σήμερα στο Gagarin με το καινούργιο του άλμπουμ, το «Magnetica», αλλά και όλο το παλιό, ξέφρενο ρεπερτόριό του.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Επειδή άλλαξε αισθητά ο καιρός και κρύωσε λίγο, ο Quantic είναι μια λύση. Σαν τους βαρβάρους, ας πούμε. Να έρθει να παίξει live σήμερα στο Gagarin και να φέρει μαζί του αύρα καλοκαιριού. Λίγο ρέγκε, λίγο σόουλ, Βραζιλία, cumbia μουσική κι έτσι. Καλοκαιρινοί ήχοι. Γενικά ακούγεται «καλοκαιρινός» ο Quantic, στο τελευταίο του άλμπουμ όμως, το «Magnetica», ακόμα περισσότερο. Τροπικό κλίμα 100%.

 

«Οχι πως σ' αυτό το cd αλλάζει η φιλοσοφία μου σε σχέση με τις υπόλοιπες δουλειές μου, ωστόσο είναι διαφορετική η θεματολογία και το στιλ του. Κυρίως, είναι πολύ πιο ποικίλο στους ρυθμούς του, προσπάθησα να βάλω μέσα όλες τις επιρροές που απέκτησα από τη δουλειά μου ως dj» λέει στην «Εφ.Συν.» μόλις λίγες ώρες πριν από την άφιξή του.

 

Σήμερα εμφανίζεται στο Gagarin όπως σας είπα, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη στο Block 33 και, στη συνομιλία μας, μου ανέφερε κάτι και για Καλαμάτα! Ωπ, τι είναι ετούτο ξαφνικά που δεν το γνωρίζουμε; Δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως κάτι, βλέπετε. «Ανυπομονούμε να έρθουμε στην Ελλάδα για περιοδεία, δεν έχουμε παίξει ποτέ στην Καλαμάτα και είμαι τόσο ενθουσιασμένος γι' αυτό. Αλλωστε, είμαστε μεγάλοι φαν της ελληνικής φιλοξενίας και των συμπατριωτών σας. Τη γνωρίσαμε παλιότερα, μας αντιμετωπίσατε με ζεστασιά». Καλαμάτα; Φύγαμε αν ισχύει, ευκαιρία για ταξίδι στα πάτρια εδάφη. Και όντως ισχύει, δεν κατάλαβε λάθος ο καλλιτέχνης -ενδιαμέσως, την Παρασκευή, θα είναι στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, στο Luna Lounge.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που μας έρχεται ο Quantic (κατά κόσμον Ουίλ Ολαντ). Επαιξε και πέρυσι στην Αθήνα σ' ένα κατάμεστο Gagarin. Τώρα καταφθάνει με τους Quantic Live Band. Για ένα μουσικό ταξίδι σε λατινοαμερικάνικους προορισμούς και με ξέφρενους ρυθμούς. Μας περιγράφει ο ίδιος τη μουσική του με μόλις πέντε λέξεις: «ηλεκτρισμός, ταξίδι, βάθος, χορός, λεπτομέρεια». Τι ετοιμάζει στο set list του; Αγαπημένα κομμάτια που ξεχώρισαν απ' όλη την πορεία του αλλά και αρκετά αποσπάσματα από το «Magnetica». Αιθιοπία style, Τζαμάικα και Βραζιλία φυσικά.

 

Βρετανός στην καταγωγή ο Ουίλ, πολίτης του κόσμου στην ουσία. «Ζούσα στην Κολομβία από το 2007 έως τις αρχές του έτους αλλά, πρόσφατα, μετακόμισα στη Νέα Υόρκη. Η Λατινική Αμερική είναι ένα καταπληκτικό φυτώριο για τα ταλέντα στη μουσική, για τη μουσική δραστηριότητα εν γένει. Εξακολουθεί να αποτελεί την πιο σημαντική επιρροή μου, όχι μόνο μουσικά, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύω στην ηχογράφηση και την ενορχήστρωση».

 

Στην ηλεκτρονική μουσική του Quantic ανακαλύπτεις διαρκώς φολκ στοιχεία, ρέγκε και πολλά αφρικάνικα. Τρόπικαλ σόουλ θα λέγαμε, αν θέλαμε να προσδιορίσουμε τον όρο. Και πολλή μπόσα νόβα. Και φανκ αλλά και nu jazz. Και πολλές εκφάνσεις των παραδοσιακών μουσικών της Λατινικής Αμερικής. Απ' όλα έχει ο μπαξές. Αλλωστε, μιλάμε για έναν πολυοργανίστα μουσικό που παίζει κιθάρα, μπάσο, πιάνο και σαξόφωνο. Μετράει πολλές κυκλοφορίες ως «Quantic», ως «The Quantic Soul Orchestra», ως «The Limp Twins» (της εκλεκτικής «Tru Thoughts Records») αλλά και με το συγκρότημα που έφτιαξε στην Κολομβία, τους «Combo Bárbaro». Η λίστα δε με τις συνεργασίες του είναι ατελείωτη. «Θα ήθελα όμως να δουλέψω επιπλέον με κάποιους καλλιτέχνες από τη Νέα Ορλεάνη και με μερικούς καταπληκτικούς ντράμερ από την Αϊτή», προσθέτει.

 

Οσο για τις συναυλίες, δεν μπορεί να επιλέξει κάποια συγκεκριμένη που να τη θεωρεί την καλύτερη της καριέρας του. «Είναι πάρα πολλές, πάντοτε ωστόσο τα μεγάλα φεστιβάλ είναι πιο διασκεδαστικά και με περισσότερη τρέλα». Οταν γράφει μουσική σκέφτεται ταυτόχρονα μήπως και το μέρος, την τοποθεσία, που θα ήταν ιδανικότερη για την παρουσίασή της; «Ναι, συμβαίνει, ειδικά με κάποια τραγούδια. Αλλά συνήθως επικεντρώνομαι στον ρυθμό και το πώς αυτός θα επιδρά στις χορευτικές πίστες. Ετσι δίνω ιδιαίτερη προσοχή στο μπάσο και τα τύμπανα». Να έχει σκεφτεί και την Καλαμάτα, λέτε;

 

*Info: Quantic Live Band, 23 Οκτωβρίου στο Gagarin 205 Live Music Space, 25 Οκτωβρίου στο Block 33, Ωρα έναρξης: 21.00, Τιμή εισιτηρίου: προπώληση 20€ και ταμείο 23€.

 

[email protected]

 

Scroll to top