24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επί τρία

      Pin It

«Αυτοκρατορία» στο ΚΘΒΕ

 

Σ’ έναν ιδιαίτερο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ το θεατρικό έργο «Αυτοκρατορία» του Γιώργου Βέλτσου, συμπαραγωγή των δύο οργανισμών. Προοριζόταν για συνέδρια και μέχρι σήμερα φιλοξένησε επίσης συναυλίες μουσικής δωματίου, όπερες και εκθέσεις. Τώρα για πρώτη φορά η αίθουσα με τις μεγάλες τζαμαρίες και την εκπληκτική θέα στον Θερμαϊκό παραδίδεται στο θέατρο. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Μιχαήλ Μαρμαρινός πιστεύει ότι «οι ίδιοι οι χώροι αφηγούνται, εν δυνάμει υπόσχονται τη δημιουργία σχέσεων». Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε και στο καλλιτεχνικό ρίσκο που παίρνει ο διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος. «Αν μου είχε προταθεί από το Εθνικό Θέατρο δεν θα πήγαινα», είπε. Για να συμπληρώσει ο Γιώργος Βέλτσος: «Μα, δεν θα ήταν το έργο εκεί»…

 

Ε.Μ.

 

Google και Locomondo

 

Το «Οδύσσεια» των Locomondo επέλεξε η Google για να ντύσει μουσικά την υπηρεσία «Street View» του Google Maps, η οποία πλέον είναι διαθέσιμη και εδώ. Ταιριάζει ως τραγούδι, μια και με τους στίχους του ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Αθήνα, στύλοι του Ολυμπίου Διός, το εσωτερικό του Μουσείου της Ακρόπολης, Θεσσαλονίκη, Μετέωρα, η γέφυρα του Ρίου στην Πάτρα, το κάστρο των Ιπποτών στη Ρόδο κ.ά. Ο τίτλος της καμπάνιας είναι «Εξερευνήστε την Ελλάδα με το Street View» και δίνει βάρος κυρίως στα αξιοθέατα και τα αρχαία μας.

 

ΔΗΜ.ΚΑΝ.

 

Για μια απάνεμη γωνιά

 

«Μοναξιά το λένε κάποιοι. Ελευθερία το λέω εγώ. Αν το τίμημά της είναι η μοναξιά, θα το ρισκάρω και όπου με βγάλει». Ο Πετράν, ο ήρωας του πρώτου βιβλίου του Νίκου Γκαρμαλιά με τίτλο «Ταμείο Α(ν)εργίας» (εκδόσεις Γαβριηλίδη), αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια του μετά την απόλυσή του. Εγκαθίσταται σ’ ένα άδειο κτίριο και από εκεί παρακολουθεί τη ζωή των υπολοίπων. Σταδιακά απομονώνεται, κινείται στο περιθώριο. Περιφέρεται σε μια άθλια πόλη, ανένταχτο μέλος μιας κοινωνίας που συνθλίβει οτιδήποτε διαφορετικό. «Κρατήστε τα όλα. Πολιτισμούς, δουλειές, χρήματα, εξουσίες. Σας τα χαρίζω όλα. Αφήστε μου τον ήλιο. Τη θάλασσα. Δεν θα σας ξαναενοχλήσω. Εναν μικρόκοσμο ζητάω. Ενα κέλυφος. Μια απάνεμη γωνιά».

 

Χ.ΙΩ.

 

Scroll to top