24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΛΑΡΝΕΤΑΤΖΗΣ

Δεκτή η έφεση, σε 7 μήνες η εκδίκαση

      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Πρώτη νίκη για τον αντιρρησία συνείδησης Γιάννη Γκλαρνέτατζη στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Δεκτή έγινε η έφεσή του, αν και εκπρόθεσμη, καθώς οι στρατοδίκες δέχθηκαν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε με ευθύνη του κράτους. Επί της ουσίας, η υπόθεση θα εκδικαστεί σε επτά μήνες, παρουσιάζοντας ιδιαίτερο κοινωνικό, αλλά και νομικό ενδιαφέρον.

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, Γιάννης Γκλαρνέτατζης, προσέφυγε στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης (σ.σ. στρατιωτικό εφετείο), έχοντας καταδικαστεί πρωτόδικα ερήμην σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με διετή αναστολή και αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Μόνο που ο «κατηγορούμενος» δεν είχε λάβει ποτέ κλήση, για να παραστεί στη δίκη του, διότι αυτή στάλθηκε σε λάθος διεύθυνση. Ευτυχώς, το τραγικό σφάλμα των κρατικών μηχανισμών αναγνωρίστηκε από το στρατοδικείο.

 

Ο Γιάννης χρόνια τώρα διώκεται συνεχώς και έχει δικαστεί επανειλημμένως από τον Μάρτιο του 1996, οπότε αρνήθηκε την κατάταξη με δημόσια δήλωσή του. Μετά την κλήτευσή του στο στρατό το καλοκαίρι του 2000, προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της πρόσκλησης κατάταξης και πέτυχε την ακύρωση της πρόσκλησης, κάτι που -όπως φαίνεται- δεν έλαβαν υπόψη τους οι στρατιωτικές αρχές, με αποτέλεσμα την περσινή ερήμην καταδίκη του. Υπό αυτές τις συνθήκες, η στρατιωτική δικαιοσύνη καλείται να απαντήσει σε δύο πράγματα:

 

- Πώς γίνεται ένα Στρατοδικείο να δικάζει έναν πολίτη;

 

- Αν και πώς θα λάβει υπόψη του την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία έγινε δεκτή η ακύρωση της πρόκλησης στράτευσης;

 

Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης είναι δραστήριο μέλος του κινήματος αντιρρησιών συνείδησης, αλλά και πολλών άλλων κινημάτων (αντιρατσιστικό, οικολογικό, ειρηνιστικό, γυναικείας απελευθέρωσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδικαλιστικό).

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

Scroll to top