24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ»

Αν γλιτώσει το λουκέτο, θα πολεμήσει τον Εμπολα

      Pin It
ΑΠΕ- ΜΠΕ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ / STR

ΑΠΕ- ΜΠΕ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ / STR

Το νοσοκομείο αναφοράς για τον Εμπολα βρίσκεται ένα βήμα πριν το λουκέτο. Από τη μια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιλέγει το «Αμαλία Φλέμιγκ» ως νοσοκομείο για τον επικίνδυνο ιό, εάν έρθει στη χώρα μας, από την άλλη το κλείνει με συνοπτικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, μετά τη σειρά ανακοινώσεων του υπουργείου και του συνεργαζόμενου ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διαχείριση του Εμπολα (αν έρθει) και ότι το νοσοκομείο του βόρειου άξονα της Αθήνας είναι πανέτοιμο για ύποπτο κρούσμα, σε ανακοίνωσή του (προ ολίγων ημερών) ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λ. Γρηγοράκος, έδωσε εντολή στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια να το κλείσει!

 

Λίγες μέρες μετά την πανηγυρική άσκηση ετοιμότητας που διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας στο «Αμαλία Φλέμιγκ» για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του ιού Εμπολα στη χώρα μας και στην οποία παρέστη ο υπουργός Υγείας, νέα απόφαση προωθεί το κλείσιμο του νοσοκομείου των Μελισσίων.

 

Συγκεκριμένα, μετά τη σύσκεψη στην Αριστοτέλους υπό τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Λ. Γρηγοράκο, όπου συζητήθηκε αναλυτικά ο ρόλος του Γ.Ν. «Αμαλία Φλέμιγκ» και η πλήρης ενοποίησή του με το ΠΓΝ «Σισμανόγλειο», αποφασίστηκε η μεταφορά στο «Σισμανόγλειο» χειρουργικών κλινικών, του νεφρολογικού τμήματος και της μονάδας νεφρού και περιτοναϊκής κάθαρσης, από τα λίγα τμήματα που έχουν απομείνει στο νοσοκομείο, το οποίο πέρυσι μετρούσε 700 εργαζόμενους και φέτος τους μισούς, ενώ οι μεταφορές κλινικών στο «Σισμανόγλειο» θα έχουν αρνητικές συνέπειες στις ήδη επιβαρημένες υπηρεσίες του νοσοκομείου.

 

Την «αλλαγή χαρακτήρα» νοσοκομείων της Αττικής, μεταξύ των οποίων το «Αμαλία Φλέμιγκ», είχε προαναγγείλει ήδη από το 2011 ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Αργότερα ο περίφημος «αναπροσανατολισμός» τους, κατά Αδωνι Γεωργιάδη, επί υπουργίας του, περισσότερο με αποπροσανατολισμό έμοιαζε, καθώς τα νοσηλευτικά αυτά ιδρύματα απαξιώθηκαν βάσει σχεδίου. Τελικά με τον Μάκη Βορίδη υπουργό η λέξη «λουκέτο» για το νοσοκομείο που τόσοι υπουργοί απέφυγαν ίσως είναι κοντά ως παραδοχή.

 

«Θα προκαλούσαν ασυγκράτητο γέλωτα, εάν δεν ήταν τόσο επικίνδυνες οι κινήσεις των υπουργών Υγείας», σχολιάζει ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ο οποίος τονίζει ότι «θα ανακύψουν τεράστια προβλήματα και στην αντιμετώπιση περιστατικών στην περιοχή, αφού και το Νοσοκομείο “Αγ. Ανάργυροι” παρουσιάζει τεράστια κενά στελέχωσης μετά τους επικίνδυνους ακροβατισμούς της ηγεσίας του υπουργείου τον τελευταίο χρόνο».

 

Σε κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο του «Αμαλία Φλέμιγκ» καλεί το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Για «ολοκλήρωση των εγκληματικών σχεδίων για το κλείσιμο του νοσοκομείου, με ταυτόχρονη υποβάθμιση του «Σισμανόγλειου»» κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι και ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα κινητοποιήσεις μαζί με εργαζόμενους από άλλα νοσοκομεία και την τοπική κοινωνία.

 

Ντάνι Βέργου

 

Scroll to top