24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Α' ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣτΕ

Συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων

Η οριστική απόφαση θα παρθεί από την Ολομέλεια.
      Pin It

Υπέρ των περικοπών των συντάξεων, αυτήν τη φορά των επικουρικών, τάχθηκε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας (Α’ Τμήμα, πρόεδρος ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου). Με την απόφαση (υπ’ αριθμ. 3663/14) η πλειοψηφία της αυξημένης, 7μελούς σύνθεσης του Α’ Τμήματος έκρινε ότι οι περικοπές είναι συνταγματικές, αλλά η ισχυρή μειοψηφία έκρινε το αντίθετο. Ομως, «λόγω μείζονος σπουδαιότητας του θέματος», η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση (3663/14):

 

- Κατά την πλειοψηφία επιτρέπεται στον νομοθέτη να προβαίνει στις αναγκαίες επεμβάσεις σε περίπτωση εξαιρετικά δυσχερών οικονομικών συνθηκών, που έχουν αποτέλεσμα ακόμη και τη μείωση του ύψους απονεμηθεισών παροχών, όταν το ύψος της κρατικής χρηματοδοτήσεως του ασφαλιστικού συστήματος, δεν επαρκεί για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών οργανισμών.

 

Η προστασία της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί υποχρέωση του νομοθέτη που επιβάλλει την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών παροχών και εισφορών, τον επανακαθορισμό των προϋποθέσεων θεμελιώσεως του ασφαλιστικού δικαιώματος και τη διάθεση κρατικών οικονομικών πόρων για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. Αντίθετα, κατά τη μειοψηφία, ακόμη και όταν επικρατούν λίαν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται πέραν των εκτεταμένων πάσης φύσεως διαρθρωτικών μεταβολών στο κράτος και ταυτόχρονη επιβολή για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος αυστηρών φορολογικών μέτρων, που συνεπάγονται ιδιαίτερα σημαντικές επιβαρύνσεις, προκειμένου να είναι δυνατό να θεωρηθούν συνταγματικά ανεκτές επεμβάσεις του νομοθέτη στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του (συνέπεια των οποίων είναι ο περιορισμός της εκτάσεως και του ύψους των πάσης φύσεως ασφαλιστικών παροχών), πρέπει οι επεμβάσεις να επιχειρούνται μετά από σχεδιασμό, τηρουμένων των διατάξεων του Συντάγματος.

 

Μαρία Δήμα

 

Scroll to top