24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιμήκυνση άνευ περιεχομένου για τα επιδοτούμενα από τον ΟΕΚ

Κεντρικό ρόλο ελέγχου σε πληρωμές και πιστώσεις αναλαμβάνει στο εξής η ΗΔΙΚΑ.
      Pin It

Συνθήκες πνιγμού των δανειοληπτών που αγόρασαν σπίτι με επιδότηση ΟΕΚ δημιουργεί η διάταξη που αφορά την επιμήκυνση του δανείου, η οποία πριν ακόμη από την ψήφισή της έχει καταστεί κενή περιεχομένου. «Τα δάνεια που έλαβαν δικαιούχοι από πιστωτικά ιδρύματα με επιδότηση επιτοκίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ, επιμηκύνονται υπό τον όρο ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν υπερβεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής, δηλαδή για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των 6 μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων», αναγράφει επί λέξει η ρύθμιση.

 

Δεδομένου ότι η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τη διακυβέρνηση κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης ξεκίνησε το 2010 και πολλοί από όσους δανείστηκαν μέσω του πρώην ΟΕΚ ανήκουν στους μακροχρόνια ανέργους-θύματα των μνημονίων, καθίσταται σαφές ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να ενταχθούν στην επιμήκυνση.

 

Ωστόσο, και προκειμένου να μην υπάρξουν πολλοί που θα ενταχθούν, η κυβέρνηση βάζει και δεύτερο φίλτρο ορίζοντας ως προϋπόθεση υπαγωγής ότι το συνολικά καταβληθησόμενο ποσό επιδότησης από τον ΟΑΕΔ (ως διάδοχος του ΟΕΚ) δεν θα υπερβεί το ποσό που θα εκτιμηθεί, επιτόκιο του δανείου. Κατά τα λοιπά οι ελάχιστοι τυχεροί θα μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 6 μηνών (αν και με υπουργική απόφαση μπορεί να παραταθεί).

 

Τέλος, κεντρικό ρόλο ελέγχου των πιστώσεων αναλαμβάνει η ΗΔΙΚΑ, που στο εξής θα ελέγχει όλες τις πληρωμές και τις πιστώσεις των φορέων που καταβάλλουν πάσης φύσεως πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις. Η ΗΔΙΚΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να διασταυρώνει τα αρχεία του συνόλου των οργανισμών που μετρούν την αγορά εργασίας και τα φορολογικά.

 

Τζ.Ρ.

 

Scroll to top