tsipras

24/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Economist: Ο Τσίπρας οικοδομεί γέφυρες με Βρυξέλλες και Βερολίνο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον ο αδιάλλακτος και κρατά καθησυχαστική στάση απέναντι στους δυνητικούς επενδυτές, υπογραμμίζει το δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού .
      Pin It

Για οικοδόμηση σχέσεων του Αλέξη Τσίπρα με τις Βρυξέλλες και τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο κάνει λόγο ο «Economist» σε άρθρό του, που τιτλοφορείται «Ελληνική διάσωση: Όχι τόσο γρήγορα».

Το οικονομικό περιοδικό επισημαίνει πως αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να διαγράψουν το μισό του δημόσιου χρέους, για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, δεν είναι πλέον ο αδιάλλακτος και ότι έχει σιωπηρά προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τους δυνητικούς επενδυτές ότι υπό μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα είναι ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις μέλος της Ευρωζώνης.

tsipras-economistΤο δημοσίευμα παρατηρεί πως τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης τελούν υπό σύγχυση και πως τελικά ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια νέα πιστωτική γραμμή με την Ε.Ε. ή να αποδεχθεί 15 επιπλέον μήνες αυστηρής εποπτείας από το ΔΝΤ, ως αντάλλαγμα για την προληπτική στήριξη των 12 δισ. ευρώ.

Οι συντάκτες του άρθρου περιγράφουν τους πρόσφατους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την τρόικα, που οδήγησαν σε άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ενώ κάνει αναφορά στο πολιτικό πλαίσιο, στην παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και στις σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους εταίρους της χώρας και την επενδυτική κοινότητα.

Ο «Economist» αναφέρει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει να υποστηρίζει ότι η εποχή του Μνημονίου τελειώνει και να μιλά για επανεμφάνιση των ξένων επενδύσεων, αλλά γράφει πως η απότομη άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων εμποδίζει το σχέδιο της κυβέρνηση να δανειστεί 9 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2015 και να χαλαρώσει τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας, που έχουν φέρει το 35% των Ελλήνων στα όρια της φτώχειας.

Σχετικά με το ζήτημα ότι η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται πλειοψηφία τριών πέμπτων στη Βουλή των 300 για να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, ενώ σε διαφορετική δε περίπτωση θα γίνουν εκλογές, το περιοδικό σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «λείπουν 26 ψήφοι. Επιπλέον, ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές και ακόμη και κάποιοι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αποφασίσουν να στρέψουν την υποστήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, το άρθρο υπογραμμίζει πως« οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με διαφορά 4%-8% έναντι της Νέας Δημοκρατίας και ακόμη και πως οι υποστηρικτές της κυβέρνησης αρχίζουν να αποδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το ερώτημα είναι εάν η αντιπολίτευση θα συγκεντρώσει πλειοψηφία ή θα υποχρεωθεί να σχηματίσει συνασπισμό με άλλα αριστερά κόμματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι».

 

 

efsyn.gr

Scroll to top