26/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμφωνία στη σύνοδο κορυφής των «28» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Πρώτα σημάδια αντιδράσεων στη γερμανική κυριαρχία

Ο Φρανσουά Ολάντ σήκωσε πρώτος το γάντι, βλέποντας τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να κατρακυλούν, ενώ πίσω από τη Γαλλία φαίνεται να στοιχίζονται Ιταλία και Πορτογαλία.
      Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά

 

EUROKINISSI

Με μια πολιτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πολλά μισόλογα για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί στις χώρες της ευρωζώνης με αφορμή τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκε χθες η σύνοδος κορυφής των «28».

 

Πίσω από τα μισόλογα, όμως, διαφαίνεται η επιθυμία ορισμένων ηγετών να αποκλίνουν έστω και λίγο από την αυστηρή πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει επιβάλει η Ανγκελα Μέρκελ. Εμφανίστηκαν και οι πρώτες αψιμαχίες, οι οποίες είχαν προς το παρόν έναν εύκολο στόχο: τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο. Αχαριστίες…

 

Διαπραγματεύσεις

 

Η συμφωνία επί του πακέτου «ενέργεια-κλιματική αλλαγή» δεν ήταν εύκολη και απαίτησε πολλές ώρες διαπραγματεύσεων.

 

Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση στην Ε.Ε. των εκπομπών αερίων κατά 40% μέχρι το 2030, την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ποσοστό του 27% του συνόλου και τη μείωση κατά 30% συνολικά της κατανάλωσης ενέργειας. Ενα φιλόδοξο πακέτο, που προσέκρουσε στις αντιρρήσεις ιδίως της Πολωνίας, η οποία στηρίζεται ουσιαστικά στον άνθρακα και θεωρούσε πολύ υψηλό το κόστος αντικατάστασης των μονάδων της. Τελικά, οι εταίροι υποσχέθηκαν χρηματοδοτήσεις και άλλες διευκολύνσεις στη Βαρσοβία, η οποία ήρε τις επιφυλάξεις της.

 

Η συζήτηση των ηγετών κατέληξε σε δηλώσεις-συνθήματα περί ανάγκης επενδύσεων, λήψης μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και πιστής εφαρμογής ή «έξυπνης εφαρμογής» των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας που έχει επιβάλει η Αν. Μέρκελ. Ο καθένας δήλωνε ό,τι τον βόλευε, αλλά η καγκελάριος είχε τον απόλυτο έλεγχο των πραγμάτων, με τη βοήθεια του νέου προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Ναι στην ανάπτυξη αλλά στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης…

 

Τα πρώτα σύννεφα, όμως, έχουν εμφανιστεί… Ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι η απερχόμενη Επιτροπή Μπαρόζο, η θητεία της οποίας λήγει τέλη του μηνός για να παραδώσει τη σκυτάλη στην Επιτροπή Γιούνκερ, έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τη γαλλική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2015. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι το Παρίσι θα απαντήσει στο τέλος της εβδομάδας και πως ο διάλογος συνεχίζεται σε καλό κλίμα, αλλά η Γαλλία δεν πρόκειται να κάνει οικονομίες πέραν των 21 δισ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινώσει, προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ως προς τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος με στόχο να βρεθεί κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Η γαλλική κυβέρνηση, λοιπόν, σηκώνει το γάντι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, υποχρεωμένη από τη συνεχή πτώση της στις δημοσκοπήσεις.

 

Τόσο το Παρίσι όσο και η Επιτροπή Μπαρόζο αλλά και το Βερολίνο προσπαθούν επίσημα να υποβαθμίσουν το όλο θέμα και υποστηρίζουν ότι «θα βρεθούν λύσεις», αφήνοντας τους διάφορους εκπροσώπους τους να κάνουν τη βρόμικη δουλειά των δηλώσεων-δηλητήριο… Η κατάσταση, όμως, περιπλέκεται διότι πίσω από τη Γαλλία υπάρχουν χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία. Μάλιστα η Ρώμη «ξεγύμνωσε» τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Φινλανδό επίτροπο Γίρκι Κατάινεν που είναι προσωρινά αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα και εκτελεί πιστά τις εντολές του Βερολίνου.

 

Στη δημοσιότητα η επιστολή

 

Η ιταλική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που έλαβε από τον Κατάινεν σχετικά με τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2015. Η Επιτροπή κατηγορεί την Ιταλία για «σημαντική απόκλιση» των στόχων του προϋπολογισμού που έστειλε στις Βρυξέλλες από τους δημοσιονομικούς κανόνες και χρησιμοποιεί απειλητικό ύφος στην επιστολή της.

 

Η πρωτοβουλία του Ματέο Ρέντσι να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή προκάλεσε την οργή του Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στον Ζ.Κ. Γιούνκερ. Την ερχόμενη Τετάρτη, όμως, η Επιτροπή Μπαρόζο πρέπει να πάρει αποφάσεις με βάση τις απαντήσεις της Ρώμης και του Παρισιού, αλλά και της Βιέννης, της Λιουμπλιάνα και της Βαλέτα, που έλαβαν επίσης επιστολές από την Επιτροπή. Τη συνέχεια θα αναλάβει η Επιτροπή Γιούνκερ.

 

………………………………………………..

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Χρειαζόμαστε τη βοήθεια

 

«Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε όμως ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα και τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα.

 

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάληξη των συνομιλιών με τους εταίρους, μέσα στο 2014 και τόνισε ότι «όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε πολλά και ότι επιστρέφει σιγά-σιγά στην ασφάλεια». Για την προληπτική γραμμή πίστωσης, ο κ. Σαμαράς την απέδωσε στην «αναπτυξιακή δυσανεξία» που επικρατεί διεθνώς και κρίνεται απαραίτητη «στα πρώτα βήματα στη μετά Μνημόνιο εποχή».

 

Ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε και για τη στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε ότι «θα ήταν πολύ περισσότερο ασφαλές για την Ελλάδα αν υπήρχε σε κάποιο βαθμό όχι μια επιβράβευση, αλλά συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντ΄ αυτού βλέπω μια απόλυτη άρνηση». Απηύθυνε και πάλι πρόσκληση για στήριξη της προσπάθειας στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενώ έθεσε και πάλι το πολιτικό δίλημμα προς την κοινωνία, αυτή τη φορά με το γνωμικό «όπως στρώσεις, θα κοιμηθείς».

 

Scroll to top