26/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με δεμένα τα χέρια η Δούρου

Με κάποιες αλλαγές η Δύναμη Ζωής ψήφισε στην ουσία τον προϋπολογισμό που είχε καταρτίσει ο Σγουρός, γιατί το μικρό χρονικό διάστημα δεν επέτρεπε παρεμβάσεις σε προγραμματικές συμβάσεις.
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει και τα 20 εκατ. ευρώ για το γήπεδο της ΑΕΚ και τα 7 εκατ. για του Παναθηναϊκού, ενώ η Ρ. Δούρου δεσμεύτηκε για ριζική και δραστική αναμόρφωση του προϋπολογισμού ώστε να συνάδει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει και τα 20 εκατ. ευρώ για το γήπεδο της ΑΕΚ και τα 7 εκατ. για του Παναθηναϊκού, ενώ η Ρ. Δούρου δεσμεύτηκε για ριζική και δραστική αναμόρφωση του προϋπολογισμού ώστε να συνάδει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της

Οι ενδοπαραταξιακές αντιδράσεις κάμφθηκαν, ωστόσο, το κείμενο του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο υπερψηφίστηκε με συμπαγή τη «Δύναμη Ζωής», αναμένεται να πυροδοτήσει νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που βασίζεται στο κείμενο της προηγούμενης διοίκησης, αναμορφωμένος «στον βαθμό του εφικτού» από τη νέα περιφερειακή αρχή. Οι αλλαγές είναι ενδεικτικές «του δικού μας προσανατολισμού, της ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο», σύμφωνα με την περιφερειάρχη Ρ. Δούρου.

 

Ηδη ο αντιπολιτευόμενος Γ. Σγουρός έχει κατηγορήσει την περιφερειάρχη για «στροφή 180 μοιρών», ενώ στελέχη της συγκυβέρνησης έσπευσαν να εξαπολύσουν πυρά προς τη Ρ. Δούρου ότι «ψήφισε τον προϋπολογισμό του κ. Σγουρού, του ανθρώπου της «διαπλοκής» και των «εργολάβων», όπως έλεγε προεκλογικά», σχολίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

 

Συμβασιοποιημένα χρήματα

 

Σύμφωνα με στελέχη της περιφέρειας, «τα στενά χρονικά πλαίσια δεν επέτρεψαν παρεμβάσεις σε προγραμματικές συμβάσεις». Τεχνικής φύσεως λόγοι δέσμευσαν τη διατήρηση κωδικού που αφορά ποσό 2 εκατ. ευρώ, για τον ΟΕΔΑ ΒΑ Αττικής, στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού. Πρόκειται για χρήματα συμβασιοποιημένα (ΕΣΠΑ) και ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν. «Δεν είναι δεσμευτικός ο κωδικός», τόνισαν στην «Εφ.Συν.» συνεργάτες της κ. Δούρου. Στον προϋπολογισμό καταγράφονται και τα 20 εκατ. ευρώ για το γήπεδο της ΑΕΚ, καθώς και τα 7 εκατ. ευρώ για το γήπεδο του Παναθηναϊκού – κονδύλι που «πάγωσε» από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επικρατεί η άποψη ότι θα μπορούσαν να αφαιρεθούν, καθώς δεν είναι συμβασιοποιημένα. Μέλη της περιφέρειας υποστηρίζουν το αντίθετο. Η περιφερειάρχης δεσμεύτηκε δημόσια να αναμορφώσει «ριζικά και δραστικά» τον προϋπολογισμό, ώστε να καταστεί σύμφωνος με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι θα αναμορφωθεί εντός τριμήνου.

 

Ρεαλισμός και υπευθυνότητα

 

Φράση-κλειδί της ομιλίας της κ. Δούρου στο συμβούλιο της Πέμπτης είναι: «Επιλέξαμε να δράσουμε πολιτικά υπεύθυνα, οικονομικά αξιόπιστα». Σύμφωνα με μια ερμηνεία, λοιπόν, όπου υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις η περιφερειακή αρχή δεν θα τα «τινάξει» όλα στον αέρα.

 

Μέχρι στιγμής, στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε για το 2015, κυριαρχεί ο επταπλασιασμός του ποσού για την ανακούφιση αδύναμων οικονομικά κοινωνικών ομάδων, όπου κατευθύνονται 13,1 εκατ. ευρώ, έναντι 1,9 που προβλεπόταν αρχικά.

 

Scroll to top