25/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόντρα στις… στοιχηματικές

«Πρόβα τακτικής» για το ντέρμπι στο Φάληρο το 1-1 με την Αϊντχόφεν.
      Pin It

Του Κ. Μανωλιουδάκη

 

Η εκτίμηση από τις στοιχηματικές εταιρείες δίνει τον Παναθηναϊκό χαμένο από χέρι στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο άσος πληρώνει 1,5, το «Χ» γύρω στο 3,75 και 6 το διπλό! Τέτοια διαφορά αποδόσεων σε ντέρμπι, απλά… δεν υπάρχει.

 

Μόνο που οι «πράσινοι» δεν τα βλέπουν έτσι τα πράγματα… Γι’ αυτούς το δίλημμα είναι ένα και μοναδικό: επιστροφή στη μιζέρια με «φάρμακα» και «ψυχιάτρους», ή νέο ξεκίνημα με το δικό του το «μαγικό φίλτρο» που θα τον εκτοξεύσει, όπως έγινε πέρυσι με το θριαμβευτικό 0-3.

 

Το γεγονός ότι οι «πράσινοι» επέστρεψαν στις καλές εμφανίσεις και κατάφεραν να πάρουν 1-1 στο Αϊντχόφεν υπήρξε ευεργετικό ως προς την ψυχολογία. Ομως τα ντέρμπι είναι πάντοτε άλλη ιστορία. Και το αποτέλεσμα του αυριανού ματς είναι σαφές ότι θα φέρει εξελίξεις, θετικές ή αρνητικές, ανάλογα με την εικόνα και φυσικά τους αστάθμητους παράγοντες και τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στο γήπεδο.

 

Το προχθεσινό ματς στην Ολλανδία λειτούργησε και ως άτυπη «πρόβα τακτικής» για το ντέρμπι.

 

1. «Χτυπήματα» στις αδυναμίες. Ο τρόπος που θα στηθεί ο Παναθηναϊκός προβλέπεται να είναι παρόμοιος με αυτόν στο «Φίλιπς Στάντιον». Ιδιος σχηματισμός (4-3-2-1) με «γεμάτο» κέντρο και με το κύριο βάρος στην ανασταλτική λειτουργία. Περιορισμός στα ατού του αντιπάλου και «χτυπήματα» στις αδυναμίες του. Ο Παναθηναϊκός δεν θα πιέσει ψηλά. Θα περιμένει στο δικό του μισό. Δεν αποκλείεται να δούμε αρκετές διαγώνιες ψηλές μπαλιές από την άμυνα προς την επίθεση, αφού και το σκάουτινγκ έχει δείξει προβληματικές αντιδράσεις στα μετόπισθεν του Ολυμπιακού στο ψηλό παιχνίδι.

 

2. Τα τρία «πράσινα» μπλόκα. Το προπονητικό τιμ εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον περιορισμό τριών παικτών του Ολυμπιακού. Του Κασάμι, ο οποίος καθορίζει τη δυναμική στο παιχνίδι της ομάδας του, του Ντομίνγκες στα χαφ και του Μασουακού, τα ανεβάσματα του οποίου από αριστερά κρίνονται άκρως επικίνδυνα.

 

3. Συνοχή και επιθετικό τρανζίσιον. Από τη στιγμή που σε ατομικό επίπεδο τα όπλα του Παναθηναϊκού δεν είναι ούτε πολλά ούτε σταθερά, ενώ δεν υπάρχει ηγετική προσωπικότητα και σημείο αναφοράς μετά τον τραυματισμό του Μπεργκ, ο δρόμος είναι μόνον ένας. Να γίνει πραγματικότητα το… έντεκα παίκτες – μία γροθιά! Θα παίξουν δηλαδή μεγάλο ρόλο η αγωνιστική πειθαρχία, η συνοχή των γραμμών και πάνω απ’ όλα η διάθεση να θυσιαστεί ο ένας για τον διπλανό του.

 

Αυτά είναι βασικά ασφαλώς, αλλά στα ντέρμπι υπάρχουν κι άλλα που κάνουν τη διαφορά, ειδικότερα σε μια εχθρική και καυτή ατμόσφαιρα.

 

Από πλευράς τακτικής ο Παναθηναϊκός έχει ένα όπλο που αν το αξιοποιήσει μπορεί να κάνει ζημιές. Το επιθετικό του τρανζίσιον και τις γρήγορες μεταβιβάσεις προς την επίθεση όταν γίνεται κλέψιμο της μπάλας στον χώρο του κέντρου. Ειδικά με τα χαρακτηριστικά των παικτών της «ερυθρόλευκης» άμυνας, η αποτελεσματικότητα των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού σε όσες φάσεις υπάρξουν θα παίξει ρόλο – κλειδί στην έκβαση του ντέρμπι.

 

Scroll to top