26/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οδηγός για σινεφίλ πριν μπουν στις αίθουσες

Αρχίζει την Παρασκευή, αλλά είναι καιρός να ετοιμαστούμε. Να, λοιπόν, τα δέκα πράγματα που ανυπομονούμε να δούμε (και ν’ ακούσουμε) τρέχοντας από το «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους στις αίθουσες στο λιμάνι.
      Pin It

Της Λήδας Γαλανού

 

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το 2014 ξεκινά την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και μέχρι τη λήξη του, στις 9 Νοεμβρίου, θα έχουμε αναθεωρήσει, ανακαλύψει και μεταφέρει, ελπίζουμε, πολλά, όπως συμβαίνει με κάθε φεστιβάλ που ετοιμάζει για το κοινό του εκπλήξεις. Υπάρχουν, ωστόσο, ταινίες και άνθρωποι που ήδη ανυπομονούμε να συναντήσουμε, στην οθόνη ή λίγο παραδίπλα. Ετσι κάνουμε μια λίστα με τα SOS κι ό,τι άλλο ενδιαφέρον θα βρίσκεται στην καθημερινή ανταπόκριση της εφημερίδας από το φεστιβάλ.

 

Αφιέρωμα Ζέλιμιρ Ζίλνικ

Κennedy is Getting Married αφιερωμα Ζιλνικ

«Κennedy is Getting Married»

Ο Σέρβος σκηνοθέτης αποτελεί ήδη από τα τέλη του ’60 μια φωνή κινηματογραφικής πρωτοπορίας, συνώνυμη του πολιτικού και πολιτισμικού ακτιβισμού. Η δουλειά του, ωστόσο, βραβευμένη από διεθνή φεστιβάλ όπως του Βερολίνου, δεν έχει προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα κι έτσι το αφιέρωμα με έξι μεγάλου και επτά μικρού μήκους ταινίες του αξίζει να τραβήξει πάνω του το ενδιαφέρον των τολμηρών κι υπόσχεται να τους αποζημιώσει με το παραπάνω.

 

 

«White God» του Κόρνελ Μουντρούτσο

Η νέα ταινία του Ούγγρου σκηνοθέτη, αιχμηρή, αλληγορική και εικαστικά αποστομωτική, βραβεύτηκε φέτος στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Κανών και θ’ αποτελέσει την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος θα βρίσκεται στην πόλη για να συμμετάσχει στο άνοιγμα της διοργάνωσης.

 

 

Τα μικρά

"Magical Girl"

«Magical Girl»

Οι ταινίες που έχουν κάνει τον δικό τους θόρυβο στον υπόλοιπο κόσμο κι έρχονται τώρα στην Ελλάδα να προκαλέσουν τις αισθήσεις μας. Οπως το ισπανικό «Magical Girl» του Κάρλος Βερμούτ, κατά τα λεγόμενα η καλύτερη ισπανική ταινία της χρονιάς, γεμάτη από νεαρές ηρωίδες με μαγικές υπερδυνάμεις, κάτι που αγαπά ιδιαίτερα η κόρη ενός από τους ήρωες της ταινίας, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που πάσχει από λευχαιμία. Ή το «Φιντέλιο, Η Οδύσσεια της Αλίκης» της Λουσί Μπορλετό που χάρισε το βραβείο ερμηνείας στην Αριάν Λαμπέντ στο Λοκάρνο. Ή το «Sivas» του Καάν Μουτζετζί, ένα ψυχογράφημα της σημερινής Τουρκίας με ήρωες ένα μοναχικό αγόρι και τον σκύλο του που διέσωσε από κυνομαχίες.

 

 

Τα μεγάλα

"Δυο Μέρες, Μια Νύχτα"

«Δυο Μέρες, Μια Νύχτα»

Είναι κάποιες από τις πλέον αναμενόμενες (καλλιτεχνικές, έστω) ταινίες της σεζόν και θα κάνουν την πρεμιέρα τους στο 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Οπως το «Δυο Μέρες, Μια Νύχτα» των αδελφών Νταρντέν, με τη Μαριόν Κοτιγιάρ να διεκδικεί τα εργασιακά της δικαιώματα και την αξιοπρέπειά της, εκπροσωπώντας ολόκληρη την Ευρώπη της κρίσης. Ή το «In the Cut» του Φατίχ Ακίν, με πρωταγωνιστή τον Ταχάρ Ραχίμ και θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Ή, ακόμα, το «Λεβιάθαν» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, η πιο επίκαιρη κριτική της σύγχρονης Ρωσίας η οποία, ταυτόχρονα, είναι και η πρόταση της χώρας για το ξενόγλωσσο Οσκαρ!

 

 

Πού γίνεται το πάρτι;

Η Αποθήκη Γ στο Λιμάνι

Η Αποθήκη Γ στο Λιμάνι

Ενα φεστιβάλ που σέβεται τον εαυτό του και… το κοινό του, δεν είναι μόνο ταινίες. Ετσι, σημειώνουμε στην ατζέντα μας: Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στο Pastaflora Darling, το Meet ’n’ Mingle party, όπου γίνονται οι ωραιότερες συνευρέσεις. Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, στην Αποθήκη Γ στο Λιμάνι, το πάρτι του πιο ακμαίου κομματιού του φεστιβάλ, της «Αγοράς», όπου θα παίξουν μουσική ο The Boy και ο Felizol (λέγετέ τους, επίσης, Αλέξανδρο Βούλγαρη και Γιάννη Βεσλεμέ). Και, την Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου, στην καρδιά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το περιοδικό «Σινεμά» θα γιορτάσει τα 25α γενέθλιά του, στο Residents.

 

 

«Forget Me Not» του Γιάννη Φάγκρα

Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία μετά το «Πες στη Μορφίνη Ακόμα την Ψάχνω», πήρε χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά είναι εδώ –ή, μάλλον, εκεί, στην Αλάσκα- μία ναυτική περιπέτεια στην άκρη του κόσμου και μια ερωτική ιστορία μαζί, με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Στάνκογλου και την Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν.

 

 

«99 Homes» του Ραμίν Μπαχρανί

Η νέα ταινία του Αμερικανού (γιου Ιρανών μεταναστών) σκηνοθέτη του «Chop Shop» και του «Man Push Cart» ήταν μια αποκάλυψη στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας. Ο Μπαχρανί θα έρθει μαζί με την ταινία του και θα δώσει ένα masterclass, όπου ελπίζουμε να εξηγήσει στο κοινό του… πώς τα καταφέρνει!

 

 

Η Μούσα Χάνα Σιγκούλα

"Λιλή Μαρλέν"

«Λιλή Μαρλέν»

Η πρωθιερέα του γερμανικού σινεμά της δεκαετίας του ’70, πρωταγωνίστρια του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, αλλά και των Φόλκερ Σλέντορφ, Ζαν Λικ Γκοντάρ, Ετόρε Σκόλα, Αντρέι Βάιντα και Μαργκαρέτε φον Τρότα, έρχεται επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Μας πιάνει ενθουσιασμός, κυρίως γιατί ελπίζουμε να καθίσει να μας πει ιστορίες.

 

 

 

 

 

 

 

«Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ

Ντεμπούτο στη μεγάλου μήκους, οι καλύτερες εντυπώσεις από το Κάρλοβι Βάρι όπου έκανε πρεμιέρα, ένα βαθιά ρομαντικό σύμπαν, όπου βασιλεύει ο Βαγγέλης Μουρίκης ως βρικόλακας και η –όχι τόσο ξεχασμένη– ανάμνηση της Ελλάδας λίγων δεκαετιών πίσω.

 

 

Ο Ρόι Αντερσον και το μαγικό του σύμπαν

Το φεστιβάλ στήνει αφιέρωμα στον υπέροχο Σουηδό σκηνοθέτη, ιδιαίτερα αγαπητό και στους Ελληνες σινεφίλ, που με την τελευταία του ταινία, «Ενα Περιστέρι Εκατσε σε Ενα Κλαδί, Συλλογιζόμενο την Υπαρξή του», που μάλιστα θα κλείσει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κέρδισε και το φετινό Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία. Ο Αντερσον δεν θα είναι στο φεστιβάλ, θα είναι όμως το «Giliap», η μοναδική ταινία του που δεν έχει ξαναπροβληθεί στη χώρα μας.

 

[email protected]

 

Scroll to top