26/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρχαία Ολυμπία: Το αρχείο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας

Ξυπνάει μνήμες από το «2004»

Εκτός από τα dvd που κυκλοφόρησαν λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, για να έχουμε και να θυμόμαστε, υπάρχει τώρα κι ένα ολόκληρο αρχείο όπου μπορεί κάποιος να καθίσει να το μελετήσει και να μάθει άγνωστα ίσως πράγματα που θα ήθελε για τη μεγάλη διοργάνωση, για την οποία πήραμε τόσα και τόσα μπράβο αλλά... τα ξεχάσαμε, καθώς.
      Pin It

Του Ν. Ασημακόπουλου

 

Στην Αρχαία Ολυμπία πριν από λίγες μέρες άνοιξε το Αρχείο για όποιον θελήσει να μελετήσει ή απλά να χαζέψει εικόνες και στοιχεία από τη μεγάλη διοργάνωση της Αθήνας.

 

Εχει όμως και μια ακόμη «ειδική» χρησιμότητα για κάποιον που θα αναζητήσει στοιχεία τα οποία θα του χρησιμεύσουν στη διοργάνωση κάποιων από τους επόμενους Αγώνες, στο Ρίο ή όπου αλλού. Γιατί όχι…

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

 

Με την ολοκλήρωση κάθε διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων, τα ιστορικά αρχεία της Οργανωτικής Επιτροπής, δηλαδή όσα έχουν να κάνουν με την προετοιμασία και τη λειτουργία των Αγώνων, πηγαίνουν στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας όμως η ΔΟΕ δέχτηκε να μείνουν εδώ και όχι στη Λωζάννη, όπως συνηθίζεται.

 

Ετσι, ο πρόεδρος Ζακ Ρογκ ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την επεξεργασία και δημιουργία ιστορικού αρχείου που εγκαταστάθηκε στην Αρχαία Ολυμπία από μια μη κερδοσκοπική εταιρεία.

 

Το στήσιμο του όλου σκηνικού έγινε αποκλειστικά σε συνεργασία με πρώην εργαζομένους της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του 2004.

 

Χρειάστηκαν 14 μήνες για να ταξινομηθεί όλο το υλικό, έντυπο, οπτικοακουστικό ή φωτογραφικό, μαζί με άλλα φυσικά αντικείμενα από το ιστορικό αρχείο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

 

Ολα ψηφιοποιήθηκαν και αποθηκεύτηκαν σε ηλεκτρονική ή φυσική μορφή, ώστε να διαφυλαχτούν και να προφυλαχτούν από φθορές για να είναι εύκολα προσβάσιμα στον χρήστη.

 

Παραχωρήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία η αίθουσα Οττο Σίμιτσεκ, 420 τ.μ., που χωρίστηκε και διαμορφώθηκε σε αίθουσα συνεδριάσεων 110 ατόμων με πλήρη εξοπλισμό, και σε σάλα αρχείου 195 τ.μ., που αποτελείται από έναν εκθεσιακό χώρο που φιλοξενεί αυθεντικά αρχειακά αντικείμενα, μαζί με χώρο μελέτης και έρευνας του ψηφιοποιημένου αρχειακού υλικού.

 

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, το ποσό που παρέμεινε αδιάθετο από τον αρχικό προϋπολογισμό, χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών της Ολυμπιακής Ακαδημίας.

 

Τι μπορεί κάποιος να δει στο αρχείο;

 

*Πρωτότυπα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά και χαρακτηριστικά των Αγώνων του 2004, τοποθετημένα σε θεματικές ενότητες. Αυτό επιτρέπει στον επισκέπτη αλλά και τον μελετητή να έχει άμεση οπτική επαφή με αυθεντικά αντικείμενα και σύμβολα των Αγώνων.

*Ολυμπιακή δάδα και εικόνες, φωτογραφίες ή πόστερ από τη λαμπαδηδρομία.

*Ολυμπιακά μετάλλια σε εικόνες και φωτογραφίες.

*Τελετές έναρξης και λήξης με φωτογραφίες και υλικό.

*Παρουσίαση αρχείου αντιπροσωπευτικών σχεδίων λειτουργιών εγκαταστάσεων, φυσικών σχεδίων αλλά και μια πλήρη ηλεκτρονική σειρά με χρήση Panel TV.

*Επιλεγμένα αυθεντικά ολυμπιακά προϊόντα.

*Επιλεγμένο αναμνηστικό συλλεκτικό υλικό, με χαρακτηριστικές καρφίτσες πέτου (pins) και άλλα αντικείμενα.

*Mασκότ και εικονογράμματα αθλημάτων.

*Εκθεση με επίσημες αφίσες, μηνύματα Αγώνων, εικονογράμματα, εικόνα Αγώνων.

*Παρουσίαση στολής Αγώνων, προσωπικού και εθελοντών.

 

Στην αίθουσα του Αρχείου, υπάρχει χώρος μελέτης, ο οποίος διαθέτει 4 κομπιούτερ, μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα αρχεία.

 

Υπάρχει επίσης σύνδεση και με οθόνη, σε περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί να δει ένα βίντεο σε μεγάλο μέγεθος, ή να το παρακολουθήσει μια ομάδα 12 τουλάχιστον ανθρώπων.

 

Επίσης βιβλιοθήκη με όλες τις πρωτότυπες εκδόσεις και τα έντυπα του «Αθήνα 2004», τα οποία υπάρχουν και ψηφιοποιημένα.

 

Μαζί και δύο γραφεία 8 θέσεων, για επισκόπηση-μελέτη των πρωτότυπων αυθεντικών εκδόσεων και λοιπών εντύπων.

 

Αυτά και καλή μελέτη!

 

Scroll to top