25/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ατζέντα

      Pin It

Επιμέλεια: Δημήτρης Σταθόπουλος

 

ΘΕΑΤΡΟ

Madre Dolorosa – O Ερωτας

Από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα, στις 21.00

Το πάθος του έρωτα εξερευνά, σε όλη του την έκταση, το ποίημα «Madre Dolorosa – O Ερωτας», που έγραψε η Σόνια Ζαχαράτου, κυκλοφόρησε πέρυσι σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Μελάνι και φέτος σκηνοθετεί θεατρικά ο Δημήτρης Καντιώτης, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη να το αφηγείται (μονόλογος). Την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη πλαισιώνουν επί σκηνής ο εξαιρετικός Andre Maia στο τραγούδι και ο Γιώργος Ταμιωλάκης στο τσέλο, ενώ την παράσταση «ντύνει» οπτικά video που θα προβάλλεται παράλληλα με την αφήγηση.

Tin Pan Alley (Modular Events Space), Τουρναβίτου 6, πλατεία Ασωμάτων, τηλ.: 210 3210158

 

ΘΕΑΤΡΟ

Πόλη με ξύλινα παντζούρια

Δύο φωνές, μία γυναικεία και μία ανδρική. Κι ο εχθρός τους, ο κόσμος: το τηλέφωνο που χτυπάει, η διαρροή στη στέγη, το ραδιόφωνο της γριάς στον πάνω όροφο, τα χρέη, η σιωπή, η σακούλα των σκουπιδιών που στάζει, η χρόνια γκρίνια, η καινούργια μέρα που μοιάζει σαν να είναι επανάληψη της προηγούμενης. Οι συνήθειες της καθημερινής ζωής, όλα αυτά που συνθέτουν το αφήγημα της ύπαρξής μας μέσα στον κόσμο και μας διαβεβαιώνουν ότι οι ζωές μας είναι μοναδικές. Σύλληψη – κείμενο – σκηνοθεσία: Νίκη Ορφανού.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι 11 Νοεμβρίου στις 20.30 και 22.00, Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 210 3418579, www.mcf.gr

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Για την ενίσχυση του ΤΑΣΕΗ

Για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ), διοργανώνεται μεγάλη συναυλία, ως μία απάντηση στην υποβάθμισή του από τους κρατικούς φορείς. Συμμετέχουν οι χορωδίες του Πολ. Κέντρου Εργ. ΟΤΕ Ν.Αττικής και Κέρκυρας, καθώς και οι ηθοποιοί Παναγιώτης Πετράκης, Ελένη Φιλίνη, Γιάννης Δημητράς. Οι Σπύρος Μπιμπίλας, Δέσποινα Τσολάκη, Τελης Ζώτος συμμετέχουν στο αφιέρωμα με τραγούδια του ’40. Το υπόλοιπο πρόγραμμα ολοκληρώνεται με επτανησιακά άσματα, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, καθώς και την «Καταχνιά» του Λεοντή αλλά και αγαπημένα τραγούδια του Μ. Πλέσσα.

Σάββατο, 25/10, 20.00, θέατρο Ορφέας (Πανεπιστημίου 32, 2103604618). Τιμή: 10 €.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Echo Train, Live@ Faust

Οι Echo Train επιστρέφουν στο Faust για μία live performance. Ο Greggy K και η Ren (aka Irini Duka) σχημάτισαν μια φολκ ροκ μπάντα που κατάφερε να ξεχωρίσει μέσα σε σύντομο διάστημα. Το όνομά τους προέκυψε από τους ήχους του τρένου που ακούγονταν από τον σιδηροδρομικό σταθμό που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι όπου ο Greggy και η Ren πρόβαραν τα κομμάτια τους. Ο Greggy λέει: «Ηταν σαν drum loop για μένα τα διάφορα beats, καθώς έπαιζα κιθάρα».

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στις 22.30, Faust, Kαλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, Αθήνα

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Alcalica Live

Με έξι δίσκους στις αποσκευές τους, αμέτρητα live και συνεργασίες, υπόσχονται μια έντονη και μυστηριακή βραδιά. Κάθε live τους είναι μοναδικό, παίζοντας ζωντανά τα όργανα και μιξάροντας επί σκηνής, ενώνοντας σώματα, μυαλά και ψυχές σε έναν απελευθερωτικό χορό! Οι Alcalica είναι μια γέφυρα που ενώνει τη σύγχρονη με την παραδοσιακή μουσική. Ο ήχος τους αποτελείται από ένα μοναδικό κράμα φυσικών οργάνων από όλο τον κόσμο και ηλεκτρονικής μουσικής που κεντρίζει έντονα τη φαντασία και την αισθητική του κοινού, πάντα με τη συνοδεία της αέρινης όσο και επιβλητικής φωνής της Loi. Μαζί τους ο ξεχωριστός βιολιστής Στέφανος Φίλιος.

Σάββατο 1 Νοεμβρίου στις 22.00, Floral, Θεμιστοκλέους 80, πλατεία Εξαρχείων, τηλ.: 210 3800070 Τηλ.: 6972267317, zita.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Open Frontiers

Η Hellenic Dance Company παρουσιάζει τη σπονδυλωτή παράσταση με γενικό τίτλο «Open Frontiers», προσδοκώντας, μέσα από τα τέσσερα έργα που την απαρτίζουν, να προβληματίσει και να αφυπνίσει το κοινό σχετικά με τις κοινωνικές συνθήκες και τη βαθιά υπαρξιακή κρίση των καιρών. Τα έργα των Akram Khan, Martha Graham, Pascal Rioult και Tono Lachky που θα ερμηνεύσουν οι χορευτές της Hellenic Dance Company επιλέχθηκαν ακριβώς γιατί όλα μαζί μπορούν να αποτελέσουν μια εκρηκτική δήλωση πάνω στα δεινά της ανθρωπότητας και τους κινδύνους για την ίδια τη ζωή.

28, 29 και 30 Οκτωβρίου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Αρμενιστές…

Δημιουργήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο από την ανάγκη μουσικών να εκφράσουν την αγαπημένη τους μουσική με αναφορά στο ρεμπέτικο και στο παλιό λαϊκό τραγούδι, η οποία τους οδήγησε να ενωθούν και από κοινού να αναζητήσουν τη δική τους καλλιτεχνική διαδρομή. Τους συναντάμε σε ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινάει από τη Σμύρνη, τον Πειραιά, τον Μάρκο Βαμβακάρη και καταλήγει στον Νίκο Παπάζογλου.

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή βράδυ, Παλιό Μπακάλικο – Φρεαττύδα (Μαρίνα Ζέας) Φρεαττύδος 42, τηλ: 210 4611335

 

Εκδηλώσεις

Dialogue in the dark

«Δείτε» με άλλα μάτια στο Θέατρο Badminton

Η εγκατάσταση που άλλαξε τη ζωή 10.000 Αθηναίων μείνει στο Θέατρο Badminton λίγους ακόμα μήνες πριν συνεχίσει τη διεθνή της πορεία. «Νομίζω, καμία μέρα της ζωής μου δεν θα είναι ίδια μετά από αυτή την εμπειρία». «Ηταν κάτι εκπληκτικό. Ολες οι αισθήσεις (πλην της όρασης) ήταν 10 φορές πιο έντονες. Οντως αλλάζουν πολλά στο πώς βλέπεις τον κόσμο μετά». Αυτές είναι μερικές μόνον από τις κριτικές του κοινού…

 

Τι είναι;

Τι συμβαίνει όταν σβήνουν τα φώτα; Πώς είναι η ζωή στο σκοτάδι; Πώς είναι η καθημερινότητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης; Το Θέατρο Badminton σάς προσκαλεί να το ανακαλύψετε, μέσα από μια συναρπαστική εμπειρία που θ’ αλλάξει για πάντα τον τρόπο που «βλέπετε». Ενα πρωτοποριακό δρώμενο στο οποίο έχουν ήδη συμμετάσχει 7.000.000 επισκέπτες σε πάνω από 30 χώρες, αντιστρέφει τους ρόλους: οδηγοί με μειωμένη ή καθόλου όραση συνοδεύουν μια ομάδα επισκεπτών σε μια βόλτα στο αστικό περιβάλλον, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της εγκατάστασης, οι επισκέπτες, για περίπου 80 λεπτά, όσο διαρκεί ο περίπατος στο σκοτάδι, ξεναγούνται σ’ έναν κόσμο χωρίς φως, βασιζόμενοι μόνο στους ήχους, τη θερμοκρασία και την αφή, αλλά κυρίως στους τυφλούς οδηγούς, οι οποίοι γίνονται τα μάτια τους. Οταν οι πιο απλές δραστηριότητες μετατρέπονται ξαφνικά σε πρόκληση, οι επισκέπτες μαθαίνουν να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους αλλιώς. Στην έξοδο, όταν ανάβουν και πάλι τα φώτα, τίποτε δεν είναι πια το ίδιο. Το «Dialogue in the dark» δεν είναι μία ακόμα έκθεση, αλλά ένα θεμελιώδες γεγονός που αλλάζει την κοσμοθεωρία μας. Γιατί η εγκατάσταση δεν εκθέτει τίποτε άλλο παρά τα στερεότυπά μας περί διαφορετικότητας. Το «Dialogue in the dark» ενθαρρύνει τους επισκέπτες να δουν τον κόσμο με τα μέσα μάτια∙ πρόκειται για ένα παιχνίδι, που μας καλεί ν’ ανακαλύψουμε, να εμπιστευθούμε και ν’ αναπτύξουμε τη δύναμη των αισθήσεών μας.

 

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1988 κι έκτοτε έχει ταξιδέψει σε πάνω από 30 χώρες και 127 πόλεις σ’ όλο τον κόσμο. Αλλαξε κυριολεκτικά την οπτική εκατομμυρίων ανθρώπων και δικαίως χαρακτηρίστηκε μια «βαθιά φιλοσοφική εμπειρία».

 

Θέατρο Badminton/ ειδική εγκατάσταση Γενική είσοδος: 12€. Μειωμένο εισιτήριο: 10€ (παιδικό/σπουδαστικό/ανέργων/ΑμεΑ)

 

Οι επισκέπτες, για αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας, πρέπει να επικοινωνούν με το ταμείο του θεάτρου, στο 210 8840600, για να κάνουν κράτηση ξενάγησης, καθώς σε κάθε ξενάγηση μπαίνουν αυστηρά μέχρι 8 άτομα.

 

[email protected]

 

Scroll to top