26/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε ρόλο… ακροβάτη

Ιταλία - Ο Ρέντσι φιλοδοξεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι παράλληλα με τη μείωση φόρων, θα μπορέσουν να περιοριστούν οι δαπάνες του Δημοσίου κατά 15 δισ. ευρώ, χωρίς να υπερβεί τα όρια που έχουν τεθεί στη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ.
      Pin It

ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

 Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι  REUTERS/ Alessandro Garofalo


Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι
REUTERS/ Alessandro Garofalo

Η Ευρώπη ταλαιπωρεί τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, αλλά στο τέλος τα όποια προβλήματα είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστούν. Με επιστολή του, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο Ευρωπαίος «υπερεπίτροπος» με δικαίωμα βέτο σε οικονομικά θέματα, Γίρκι Κατάινεν, ζήτησε επιπλέον εξηγήσεις από την ιταλική κεντροαριστερή κυβέρνηση: θέλει να μάθει για ποιο λόγο η Ιταλία θα σταματήσει του χρόνου την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής και, παράλληλα, πώς ακριβώς θα βρεθούν οι αναγκαίου πόροι για να καλυφθούν οι μειώσεις φόρων, συνολικού ύψους δεκαοκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε ο Ρέντσι. Η επιστολή έπρεπε να μη δημοσιοποιηθεί, αλλά το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, προφανώς με την έγκριση του πρωθυπουργού, αποφάσισε να την αναρτήσει στον ιστότοπό του και να τη δώσει στις εφημερίδες και στα τηλεοπτικά κανάλια.

 

Ο Ρέντσι, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Πιερκάρλο Πάντοαν, φιλοδοξούν να καταφέρουν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ορθότητα των θέσεών τους: ότι παράλληλα με τη μείωση των φόρων, θα μπορέσουν να περιοριστούν οι δαπάνες του Δημοσίου κατά δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Οσο για το «πάγωμα» της διαδικασίας μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, η γραμμή της ιταλικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: η Ρώμη δεν πρόκειται να υπερβεί τα όρια που έχουν τεθεί στη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ -όπως θα κάνει, αντιθέτως, η Γαλλία- αλλά δεν παύει να θεωρεί ότι η απόλυτη προτεραιότητα είναι η οικονομική ανάκαμψη και όχι η συνέχιση της τυφλής λιτότητας. Αυτό αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα ο Ρέντσι στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο των Βρυξελλών, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την πολιτική του συμμαχία με τον Φρανσουά Ολάντ.

 

Η επιστολή του Κατάινεν προς το Ιταλικό υπ. Οικονομικών

Κάτι που δεν σημαίνει, βέβαια, ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο: ο πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας και νυν επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των περικοπών, αποφάσισε να μειώσει κατά τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ τα κονδύλια προς στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Ρέντσι καλεί περιφέρειες και δήμους «να περιορίσουν τις σπατάλες». Δεκάδες δήμαρχοι και περιφερειάρχες, όμως, του απαντούν ότι με τις περικοπές αυτές το μόνο που θα αναγκαστούν να περιορίσουν είναι οι παροχές κοινωνικής πολιτικής στους τομείς της υγείας και των δημόσιων μέσων μεταφοράς.

 

Παράλληλα, όσον αφορά τις διάφορες υποσχέσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, περιορίζεται το πεδίο εφαρμογής του «μπόνους για τα νεογέννητα»: ο ίδιος ο Ρέντσι ανακοίνωσε από τηλεοράσεως ότι θα δώσει ογδόντα ευρώ τον μήνα, για τρία χρόνια, σε όλα τα ζευγάρια που θα αποκτήσουν παιδί από την πρώτη ημέρα του νέου έτους. Σχετικά με το όριο του οικογενειακού εισοδήματος, για να υπάρχει δικαίωμα πρόσβασης στο «μπόνους» αυτό, κυβερνητικές πηγές εξήγησαν αρχικά ότι θα είναι τα 90.000 ευρώ. Επειτα από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, όμως, περιορίστηκε στο ένα τρίτο, στα 30.000 ευρώ.

 

Κινητοποίηση

 

Υπάρχει, τέλος, και η αυριανή, μεγάλη κινητοποίηση του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil. Κύριο αίτημά της, να αποσυρθεί ή να αλλάξει ριζικά ο νόμος που θέλει να περιορίσει το δικαίωμα επαναπρόσληψης των εργαζομένων, σε περίπτωση αβάσιμης απόλυσης. Αν το συνδικάτο καταφέρει, όντως, να κατεβάσει στην πλατεία Σαν Τζοβάνι της Ρώμης πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός θα πρέπει να διαλέξει: ή να συνεχίσει το «μπρα ντε φερ» με μεγάλο μέρος των εργαζομένων, με επικίνδυνες επιπτώσεις σε κοινωνικό επίπεδο, ή να ακολουθήσει την οδό της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη, ακραία πραγματικότητα που έχει προκύψει ύστερα από πέντε χρόνια οικονομικής κρίσης.

 

Scroll to top