26/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερχονται τα πρώτα… εμπόλια

Αμερικανός γιατρός, που είχε εργαστεί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Γουινέα και επέστρεψε στις 17 Οκτώβρη στις ΗΠΑ, μολύνθηκε με Εμπολα.
      Pin It

Ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με προστατευτικές στολές ελέγχει τη θερμοκρασία επισκεπτών εμπορικής έκθεσης στην Κίνα REUTERS/ Stringer

Με διαδικασίες «φαστ τρακ», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιταχύνει τις προσπάθειες δημιουργίας και αποστολής πειραματικών εμβολίων κατά του Εμπολα στις πληγείσες χώρες της δυτικής Αφρικής. Επειτα από συνάντηση με μεγαλοστελέχη φαρμακευτικών εταιρειών, χρηματοδότες και ειδήμονες σε θέματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας φαρμάκων, αξιωματούχοι του ΠΟΥ στη Γενεύη ανακοίνωσαν χθες πως, εκτός από τα δύο πειραματικά εμβόλια που βρίσκονται ήδη σε στάδιο κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, άλλα πέντε αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές μέσα στον επόμενο χρόνο.

 

Υπολογίζεται πως εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίων θα είναι έτοιμες για χρήση έως τα μέσα του 2015 –ενδέχεται να φτάσουν το ένα εκατομμύριο μέχρι τα τέλη του ερχόμενου έτους. Στη χρηματοδότηση θα συμμετάσχουν η Παγκόσμια Τράπεζα και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι επαγγελματίες της Υγείας, που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον αιμορραγικό πυρετό στη δυτική Αφρική και συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος, θα αρχίσουν να εμβολιάζονται πιθανώς από τον Δεκέμβριο.

 

Τονίζοντας πως δεν πρόκειται για πανάκεια κατά της επιδημίας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πρώτες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων θα γίνουν γνωστές γύρω στον Απρίλιο. Οι εργαστηριακές έρευνες για την παρασκευή εμβολίων και την έγκριση της ασφάλειάς τους διαρκούν χρόνια, τώρα όμως οι δοκιμές γίνονται με υπερεπείγουσες διαδικασίες εβδομάδων. Καθότι παραμένουν άγνωστες οι ενδεχόμενες βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες παρενέργειες των σκευασμάτων, προτάθηκε μεταξύ άλλων η σύσταση ειδικού ταμείου, που ουσιαστικά θα εξασφαλίζει τις φαρμακευτικές εταιρείες από τυχόν μελλοντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όσων εμβολιαστούν. Προς το παρόν, πάντως, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

 

Το πρώτο κρούσμα Εμπολα εμφανίστηκε χθες στο γειτονικό Μάλι. Πρόκειται για ένα δίχρονο κοριτσάκι, που είχε μεταβεί στη Γουινέα και τώρα νοσηλεύεται σε καραντίνα. Οι τοπικές υπηρεσίες δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον ιό και έχουν θέσει δεκάδες άτομα, που ήρθαν σε επαφή με το παιδί, σε καθεστώς αυξημένης παρακολούθησης.

 

Καθησυχαστικές εμφανίστηκαν και οι αρχές στη Νέα Υόρκη, μετά την επιβεβαίωση πως μολύνθηκε με Εμπολα και ένας Αμερικανός γιατρός, που είχε εργαστεί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Γουινέα και επέστρεψε στις 17 Οκτώβρη στις ΗΠΑ. Ο 33χρονος Κρεγκ Σπένσερ νοσηλεύεται σε θάλαμο απομόνωσης νοσοκομείου της αμερικανικής μεγαλούπολης, ενώ υπό παρακολούθηση έχουν τεθεί η φίλη του και άλλοι τρεις άνθρωποι, με τους οποίους συναντήθηκε πριν νοσήσει. Το διαμέρισμά του στο πολυσύχναστο Χάρλεμ του Μανχάταν απολυμάνθηκε πάραυτα και οι αρχές τονίζουν πως οι μετακινήσεις του ασθενούς στο μετρό και άλλους δημόσιους χώρους δεν εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

 

Βίκυ Καπετανοπούλου

 

Scroll to top