26/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποκλεισμός σε κλίμα «εθνικής ανατάσεως»

Και φέτος οι εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη συνοδεύονται από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για να προστατευτούν οι «επίσημοι» από τον «κακό» λαό, ο οποίος αναμένεται να απέχει από τις αποστειρωμένες παρελάσεις.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Με πολλές απαγορεύσεις για τον απλό κόσμο, αυστηρά μέτρα ασφαλείας και «ταρατατζούμ» για τους επισήμους που θα κατακλύσουν την πόλη, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για το εορταστικό τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Η εξέδρα απ' όπου θα παρακολουθήσουν την παρέλαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πολιτική ηγεσία έχει ήδη στηθεί στην παραλιακή λεωφόρο, μπροστά από το τευτονικό κτίριο του γερμανικού προξενείου που δεσπόζει στην περιοχή.

 

Κι ενώ η αστυνομία ώς αργά χθες το βράδυ δεν είχε ανακοινώσει επισήμως τα μέτρα της παρέλασης -σύμφωνα με πληροφορίες- αυτά δεν θα διαφέρουν από των αμέσως προηγούμενων ετών, με έμφαση στην προστασία των επισήμων (από ποιους άραγε;) που θα παραμείνουν αποστειρωμένοι στην εξέδρα τους. Τα τελευταία χρόνια η αστυνομία κρατά τον κόσμο μακριά, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων εκατέρωθεν, με αποτέλεσμα -λόγω των μέτρων- ο κόσμος να μην προσέρχεται στη μεγάλη παρέλαση.

 

Οι αρχές ανησυχούν κυρίως για τις επονομαζόμενες «λαϊκές παρελάσεις», κοινωνικών ομάδων κυρίως, που αντιδρούν στο Μνημόνια και τα επαχθή οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Μόλις προχθές, αναβλήθηκε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης η δίκη πολιτών που είχαν κατηγορηθεί το 2011 για την «παρέλαση του λαού», που ενόχλησε τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ώστε να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων ματαιώνοντας την παρέλαση.

 

Το πρόγραμμα

 

Εν πάση περιπτώσει, ο κ. Παπούλιας θα αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη για τις εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής επετείου το απόγευμα της Δευτέρας και στις 6.40 μ.μ. θα μεταβεί στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Γιώργο Ορφανό. Στις 10.30 το πρωί της Τρίτης θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και στις 11 θα παρακολουθήσει την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

 

Η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει την παραμονή της εθνικής επετείου, τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στην οδό Τσιμισκή, και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο ΥΜΑ-Θ Γιώργος Ορφανός. Στις παρελάσεις που θα γίνουν την 28η Οκτωβρίου σε ορισμένους περιφερειακούς δήμους δεν θα τοποθετηθούν εξέδρες για τους επισήμους, ύστερα από δημαρχιακές αποφάσεις είτε αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων.

 

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί η επίσημη πανηγυρική δοξολογία για τον τριπλό εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου και της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ», στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο ΥΜΑ-Θ Γιώργος Ορφανός.

 

Στις 6.30 το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί ο πανηγυρικός εορτασμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα τελετών) με ομιλητές τον πρύτανη Περικλή Μήτκα και τον καθηγητή και πρώην υπουργό Ευάγγελο Λιβιεράτο. Σήμερα, στις 11 το πρωί θα γίνει η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας της Τριφώτισσας, μετά των χαριτοβρύτων λειψάνων και της ιερής εικόνας του Αγίου Δημητρίου.

 

Scroll to top