26/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τσιμέντο να γίνει» και το πάρκο ΚΑΠΑΨ;

Ο τελευταίος ελεύθερος χώρος στους Αμπελόκηπους κινδυνεύει να αποχαρακτηριστεί και να καταλήξει στα χέρια της ΔΕΗ, λόγω μη αποπληρωμής της τιμής απαλλοτρίωσης από Δήμο Αθηναίων και ΟΣΚ, που σφυρίζουν αδιάφορα  «Είμαστε ανυποχώρητοι», δηλώνουν κάτοικοι και τοπικοί φορείς, που ζητούν να υλοποιηθεί η δέσμευση για ανέγερση σχολείου και.
      Pin It

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

Το «πολύπαθο» πάρκο ΚΑΠΑΨ, επί της οδού Λάμψα, έρχεται ξανά στο προσκήνιο, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία που έχει λάβει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και ο Δήμος Αθηναίων, για να αποπληρώσουν τη ΔΕΗ, ώστε να μη γίνει ο χώρος γραφεία της επιχείρησης ηλεκτρισμού. Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στο πάρκο, με αφορμή τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες και συνομίλησε με εκπροσώπους συλλόγων και κατοίκους για την αναγκαιότητα κατασκευής σχολείου και χώρου πρασίνου στην περιοχή.

 

«Ολοι οι φορείς των Αμπελοκήπων θέλουν ο τελευταίος ελεύθερος χώρος, που είναι το οικόπεδο της ΔΕΗ, να γίνει σχολείο και πράσινο και όχι κάνα μεγαθήριο. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ένα Γυμνάσιο-Λύκειο και ιδιαίτερα για τα παιδιά του 107ου Δημοτικού, που δυστυχώς πηγαίνουν πολύ μακριά σχολείο ή αναγκάζονται να πάνε σε ιδιωτικά», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Ζωίδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων.

 

Το χρονικό

 

Η ιστορία με το πάρκο ΚΑΠΑΨ μετράει περίπου τέσσερις δεκαετίες συγκεντρώσεων, δικαστικών αγώνων και πολιτικών υποσχέσεων… Από το 1995 οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν συνεχή αγώνα και έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποτρέψουν οποιαδήποτε ανέγερση κτιρίου. Το 2003 το ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε την έκταση ως σχολείο και χώρο πρασίνου. Η ΔΕΗ είχε τότε προσφύγει στο ΣτΕ, όμως η αίτησή της απορρίφθηκε.

 

Το 2004 ο ΟΣΚ προχώρησε σε απαλλοτρίωση των τεσσάρων στρεμμάτων, ενώ τον Νοέμβριο του 2007 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε να μετατρέψει τα έξι στρέμματα σε χώρο πρασίνου. Το Πρωτοδικείο Αθηνών όρισε ως προσωρινή τιμή για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου της ΔΕΗ τα 300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και καταληκτική ημερομηνία τις 20/02/2015. Ετσι φτάνουμε στο σήμερα, τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη του χρονικού περιθωρίου και ενώ ούτε ο ΟΣΚ ούτε όμως και ο Δήμος Αθηναίων έχουν προχωρήσει στην πληρωμή της ΔΕΗ, με τον -ορατό πλέον- κίνδυνο του αποχαρακτηρισμού της περιοχής.

 

«Ως κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ως γονείς που τα παιδιά μας πάνε στο 107ο Δημοτικό θεωρούμε πολύ σημαντικό να χτιστεί ένα σχολείο, γιατί τελειώνοντας το Δημοτικό τα παιδιά δεν έχουν κάποιο Γυμνάσιο να ακολουθήσουν. Οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν στα γειτονικά Γυμνάσια και Λύκεια, όπως το 16ο Γυμνάσιο και το 24ο στο Πολύγωνο. Αυτό σημαίνει απόσταση έως και 3 χιλιόμετρα. Τα παιδιά είναι αδύνατο να πάνε μόνα τους στο σχολείο. Συν το ότι δεν είναι εξασφαλισμένο ότι θα τα δεχτούν, γιατί τα Γυμνάσια είναι ήδη υπερπληθυσμένα. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Σε μια χρονιά με πολλά παιδιά θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα…», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Νίκη Αγγελοπούλου, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 107ου Δημοτικού Σχολείου.

 

«Αυτό που εισπράττουμε έως σήμερα από την πολιτική ηγεσία, την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή είναι μόνο υποσχέσεις», μας λέει η Αντριάννα Τσαρουχά, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας. «Προεκλογικά ο δήμος μάς είχε υποσχεθεί ότι θα κάλυπτε το κόστος των 3 στρεμμάτων και ο ΟΣΚ είχε πει ότι έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα αντίστοιχα έξοδα. Αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν προφάσεις, ώστε να μην ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. Γνωρίσαμε πολλούς Μαυρογιαλούρους, άλλοι τόσοι έρχονται και άλλοι τόσοι φύγανε… Ο,τι πετύχουμε θα το πετύχουμε με τη διεκδίκησή μας και την ενότητά μας. Είμαστε ανυποχώρητοι».

 

Ανοιχτή συζήτηση

 

Στη συζήτηση που ακολούθησε, την οποία οργάνωσε το Συντονιστικό Φορέων Αμπελοκήπων, παρευρέθησαν τοπικοί φορείς και πλήθος κατοίκων. Παρών ήταν ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Γαβριήλ Σακελλαρίδης, όπως και η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Δέσποινα Κουτσούμπα. Προσπαθήσαμε επανειλημμένως να έρθουμε σε επαφή με τον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να λάβουμε κάποια επίσημη απάντηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

 

Κύκλοι του ΟΣΚ, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσουν στην αποπληρωμή της ΔΕΗ και ότι είναι καθαρά θέμα ρευστότητας το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής η διαδικασία. Η επίσημη θέση της ΔΕΗ είναι ότι θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια και ότι εφόσον αυτά παρέλθουν είναι ανοιχτή σε διαπραγμάτευση «καλή τη πίστει», ενώ τόνισε ότι η επιχείρηση δεν ενδιαφέρεται να φτιάξει γραφεία στον χώρο του πάρκου.

 

Scroll to top