kakokairia2

26/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Μετρούν τις πληγές τους

Η πρώτη νεροποντή του φθινοπώρου ήταν αρκετή για να «βουλιάξουν» τα δυτικά προάστια της Αττικής. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ εκατοντάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από το νερό. Ολοκληρώνεται ο απολογισμός των ζημιών. Έκτακτη βοήθεια στους πληγέντες.
      Pin It

Σήμερα Κυριακή τα συνεργεία θα έχουν ολοκληρώσει το σχεδιασμό χαρτών με τις πληγείσες από την πλημμύρα περιοχές  τις τεχνικές εκθέσεις που θα διαβιβαστούν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ώστε να εκδοθεί η απόφαση οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών για τις αποζημειώσεις.

Από τη Δευτέρα επιτροπές της Περιφέρεια θα ξεκινήσουν τις καταγραφές των ζημιών στις επιχειρήσεις, ύστερα από αίτημα των τελευταίων. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις αποζημίωσης στην αυτοτελή δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής .

ÐÅÉÑÁÉÁÓ - ÐËÇÌÌÕÑÅÓ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÍÔÏÍÇ ÂÑÏ×ÏÐÔÙÓÇ(EUROKINISSI/ÊÁÔÅÑÉÍÁ ÍÏÌÉÊÏÕ)

 

Μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί τουλάχιστον σε δέκα δήμους: Νίκαιας, Αιγάλεω, Κερατσινίου , Κορυδαλλού, Περιστερίου, Φυλής , Μενιδίου, Αγίων Αναργύρων, Καματερού, Ιλίου. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν από το νερό,  250 με 300 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ  η πυροσβεστική δέχτηκε 850 κλήσεις για άντληση υδάτων.

Σήμερα (Κυριακή) κατά τη διάρκεια σύσκεψης, την οποία συγκάλεσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, αποφασίστηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, με 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών. Η απόφαση προβλέπει επίσης την οικονομική ενίσχυση με 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Αχαρνών από τον δήμαρχο Γιάννη Κασσαβό. Από την αυτοψία που έγινε το Σάββατο διαπιστώθηκε ότι σοβαρά έχει πληγεί το εμπορικό κέντρο της πόλης. Καταστήματα έχουν πλημμυρίσει και πάρα πολλά εμπορεύματα έχουν καταστραφεί. Η άσφαλτος έχει φύγει από το οδόστρωμα σε όλη την έκταση του δήμου, με καθιζήσεις σε πολλά σημεία. Έχουν καταρρεύσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στα ρέματα της πόλης. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και αρκετές οικογένειες έχουν μείνει άστεγες.

 

1

Οι Δήμαρχοι Περιστερίου και Ιλίου Α. Παχατουρίδης και Ν. Ζενέτος παρείχαν το βράδυ της Παρασκευής προσωρινή στέγαση σε τρείς τέσσερις οικογένειες που τα σπίτια τους πλημμύρισαν. Σύμφωνα με τον κ. Παχατουρίδη το πρόβλημα προκλήθηκε πέραν του όγκου της βροχής και σε δύο παλιά σπίτια που έχουν κτιστεί σε λάθος σημείο.

Ο κ. Ζενέτος πρόσθεσε μάλιστα πως αν είχαν προχωρήσει τα έργα 200 μέτρα περισσότερο δεν θα υπήρχε χθες το πρόβλημα.

ÅÐÏÌÅÍÇ ÌÅÑÁ ÁÐÏ ÔÇÍ ÉÓ×ÕÑÇ ÊÁÔÁÉÃÉÄÁ ÐÏÕ ÅÐËÇÎÅ ÔÇÍ ÁÔÔÉÊÇ // ÁÐÁÍÔËÇÓÇ ÕÄÁÔÙÍ ÓÅ ÃÊÁÑÁÆ ÓÏÕÐÅÑ ÌÁÑÊÅÔ ÓÔÁ ËÉÏÓÉÁ (EUROKINISSI/ÊÙÓÔÁÓ ÊÁÔÙÌÅÑÇÓ)

 

Ελάχιστα προβλήματα αντιμετωπίζει ο Δήμος Αγ. Ι. Ρέντη – Νίκαιας μετά την κακοκαιρία. Ο δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης δήλωσε στο ΑΠΕ πως υπάρχουν μόνο κάποια πλημμυρισμένα μαγαζιά και σπίτια, ενώ ζημιές παρουσιάστηκαν σε μερικά έργα που διενεργεί η ΔΕΗ και η Περιφέρεια.

 

Ο Αργύρης Ντινόπουλος θα στείλει τη Δευτέρα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τα στοιχεία, ώστε οι δήμοι να λάβουν την έκτακτη βοήθεια, το ύψος της οποίας θα εξαρτάται από τις ζημιές που έχει προκληθεί σε κάθε δήμο. Στόχος είναι να αποδεσμευθεί το απαιτούμενο ποσό το συντομότερο προκειμένου να δοθεί άμεσα στους δήμους και τους πληγέντες.

 

kakokairia1

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr

Scroll to top