OUKRANIA-EKLOGES

26/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ουκρανία

Εν μέσω συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στα ανατολικά της χώρας, τη νίκη αναμένεται να πάρει το κόμμα του Ποροσένκο, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες εκλογές προσπαθώντας να απομακρύνει τους υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς και να συγκροτήσει ένα κοινοβούλιο όπου θα υπερισχύουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.
      Pin It

Στις κάλπες προσέρχονται οι Ουκρανοί πολίτες για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μετά τις διαδηλώσεις στo Κίεβο τον περασμένο χειμώνα, οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του ηγέτη που στήριζε η Μόσχα, του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, και στην ανάληψη της εξουσίας από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις υπό τον Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ποροσένκο προκήρυξε πρόωρες εκλογές προσπαθώντας να απομακρύνει τους υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς και να συγκροτήσει ένα κοινοβούλιο, όπου επίσης θα υπερισχύουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

ekloges-oukrania1

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το πολιτικό κόμμα που υποστηρίζει τον Ποροσένκο θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 450 εδρών.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα ενδέχεται να κλιμακώσει τις εντάσεις στις σχέσεις με τη Ρωσία, την ηγεσία της οποίας κατηγορεί το Κίεβο ότι υποστηρίζει του φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία στις συγκρούσεις που έχουν κοστίσει την ζωή σε τουλάχιστον 3.700 ανθρώπους και έχουν επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας.

Τριάντα εννέα κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές ωστόσο λίγα από αυτά αναμένεται να συγκεντρώσουν το όριο του 5% που απαιτείται για την αντιπροσώπευσή τους στο κοινοβούλιο.

ekloges-oukrania

 

Δεν ψηφίζουν οι πολίτες στις ανατολικές περιοχές, καθώς είτε κατοικούν στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε το Μάρτιο στη Ρωσία είτε κατοικούν στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Αυτό σημαίνει πως περίπου 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι από τα 36 εκατομμύρια στην χώρα, δε μπορούν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

 

Σχετικό θέμα: Κάλπες στο Κίεβο

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top