ploiarxos-sewol

27/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Θανατική ποινή στον πλοίαρχο του Sewol ζήτησαν οι εισαγγελείς

Ο Λι Ζουν-Σακ, ο οποίος εγκατέλειψε το πλοίο που βυθιζόταν παρασύροντας στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους, κατηγορείται για «ανθρωποκτονία από εγκληματική αμέλεια» και παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι «του αξίζει» η θανατική ποινή.
      Pin It

Οι εισαγγελείς ζήτησαν την επιβολή της θανατικής ποινής κατά του πλοιάρχου του νοτιοκορεατικού οχηματαγωγού «Sewol», που ναυάγησε τον περασμένο Απρίλιο παρασύροντας στον θάνατο περισσότερους από 300 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μαθητές σχολείου που συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή.

sewolΟ Λι Ζουν-Σακ, που κατηγορείται για «ανθρωποκτονία από εγκληματική αμέλεια», παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι «του αξίζει» η θανατική ποινή, αλλά αρνήθηκε ότι θυσίασε τη ζωή των επιβατών για να σώσει τη δική του.

Το ναυάγιο της 16ης Απριλίου

Από τα 476 άτομα που επέβαιναν στο πλοίο, όταν αυτό ναυάγησε ανοικτά της ακτής της Νότιας Κορέας, τα 325 ήταν μαθητές του ίδιου σχολείου, του λ . Μόλις 75 μεταξύ αυτών επέζησαν.

Το οχηματαγωγό ακινητοποιήθηκε για άγνωστη αιτία και το πλήρωμα ζητούσε από τους επιβάτες να μη μετακινηθούν, να μείνουν στη θέση τους και στην καμπίνα τους επί σχεδόν 40 λεπτά. Όταν το πλοίο άρχισε να βουλιάζει, ήταν ήδη πολύ αργά: οι επιβάτες δεν κατάφεραν να βγουν από τους πλημμυρισμένους διαδρόμους και βρέθηκαν παγιδευμένοι.

Τις ημέρες μετά την καταστροφή η κορεατική τηλεόραση μετέδωσε τις εικόνες που είχε μαγνητοσκοπήσει ένας μαθητής με το κινητό του τηλέφωνο. Έδειχναν ομάδα μαθητών να αστειεύεται και να αναφέρεται στον Τιτανικό. Στη συνέχεια την ανησυχία διαδέχθηκαν ο πανικός, ο φόβος, η απόγνωση, ενώ ακούγονταν από τα μεγάφωνα οι εκκλήσεις του πληρώματος προς τους επιβάτες να μη μετακινηθούν.

Οι υπαίτιοι και οι κυρώσεις

Ο καπετάνιος του Sewol Λι Τζουν-Σέοκ και τρία υψηλόβαθμα μέλη του πληρώματος κατηγορούνται για «διακεκριμένη ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή» και ενδέχεται να τιμωρηθούν με την ποινή του θανάτου. Τα άλλα sewol-dikiέντεκα μέλη του πληρώματος δικάζονται με μικρότερης βαρύτητας κατηγορίες.

Το πλήρωμα κατηγορείται για παραβιάσεις του ναυτικού δικαίου, καθώς εγκατέλειψε το πλοίο ενώ εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν ακόμη σε αυτό. Κατηγορείται επίσης για την ανακοίνωση της μη μετακίνησης των επιβατών αντί για την προετοιμασία τη εκκένωσης του πλοίου. Ο καπετάνιος υπερασπίζεται την απόφασή του δηλώνοντας ότι περίμενε να φτάσουν πλοία διάσωσης. Πολλά μέλη του πληρώματος παρέμειναν στο πλοίο και πνίγηκαν.

 

efsyn.gr

Scroll to top