Pin It

Λονδίνο Tου Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

«Ούτε οι Γερμανοί έχουν δει ακόμη τις προτάσεις μας αλλά ούτε και εμείς. Προς το παρόν τις επεξεργαζόμαστε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να εμποδίσουμε ολόκληρες πόλεις και κοινότητες να κατακλυστούν από πλήθος μεταναστών. Σε κάποιες περιοχές της Βρετανίας, κάτω στην ανατολική ακτή, πόλεις νιώθουν υπό πολιορκία εξαιτίας των πάρα πολλών μεταναστών εργασίας αλλά και των ανθρώπων που ζητούν επιδόματα. Ετσι, είναι απολύτως σωστό να εξετάσουμε το θέμα». Αυτά δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, με αφορμή τη συνέντευξη της Ανγκελα Μέρκελ στη «Sunday Times». Δηλώσεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και υπουργών της κυβέρνησης.

 

Οι Εργατικοί, διά στόματος του σκιώδη υπουργού Εξωτερικών Ντάγκλας Αλεξάντερ, υποστήριξαν ότι τα σχόλια του Φάλον «αντικατοπτρίζουν την απελπισία του Συντηρητικού κόμματος». Επιπλέον, ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος και βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Εντ Ντέιβιντ, φανερά ενοχλημένος από τη διατύπωση του συναδέλφου του, δεν δίστασε να τον επικρίνει λέγοντας πως «όταν μιλούμε για τη μετανάστευση θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε». Αργά το βράδυ η Ντάουνινγκ Στριτ αναγκάστηκε να προβεί σε ανακοίνωση στην οποία παραδέχεται ότι ο κ. Φάλον θα έπρεπε «να διαλέξει τις λέξεις του πιο προσεκτικά». Θα έπρεπε να πει «κάτω από πίεση, και όχι υπό πολιορκία» τονίζει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

 

Τα περιστατικό δεν θεωρείται μεμονωμένο. Τουναντίον, από την προηγούμενη εβδομάδα οι αντιευρωπαϊκοί τόνοι, εδώ στη Βρετανία, έχουν ανέβει ίσως όσο ποτέ άλλοτε. Αρχικά με τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωνε αποφασισμένος να βάλει το θέμα της μετανάστευσης των πολιτών της Ε.Ε. στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη. Εχοντας στο μυαλό του, όπως λένε δημοσιογραφικές πληροφορίες, τον έλεγχο των προσόντων όσων πολιτών της Ε.Ε. θέλουν να εγκατασταθούν στη Βρετανία αλλά και τον αριθμό αυτών που θα δέχεται η χώρα κάθε χρόνο.

 

Η θέση του Βρετανού πρωθυπουργού προκάλεσε αρχικά την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χθες, τη «σκυτάλη» πήρε η Γερμανίδα καγκελάριος, που στην εν λόγω συνέντευξή της μεταξύ των άλλων υπογραμμίζει πως η Γερμανία δεν πρόκειται να «αλλάξει τις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας της Ε.Ε.». Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξει τον περιορισμό της κίνησης μεταξύ του μπλοκ των 28 κρατών». Παρ’ όλα αυτά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει το θέμα με τον Ντέιβιντ Κάμερον. «Αυτά αποτελούν αμφιλεγόμενα ζητήματα, τα οποία απασχολούν και τη χώρας μας. Πιστεύω ότι πρέπει να επιλυθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάχρηση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

 

Είναι αξιοσημείωτο πως μόλις πριν από λίγες μέρες η Βρετανία κλήθηκε να πληρώσει 2,1 δισ. ευρώ επιπλέον στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., εξαιτίας της σχετικής ευημερίας των οικονομικών της χώρας, όπως αναφέρει στο αιτιολογικό της η Κομισιόν. Γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «σκανδαλώδη και απαράδεκτη», ενώ όπως δήλωσε δεν πρόκειται να πληρώσει αυτά τα χρήματα. Μάλιστα χαρακτήρισε «άθλια» τη μεταχείριση που δέχθηκε από την Ε.Ε.

 

Η αλήθεια είναι πως μια τέτοια εξέλιξη μόνο το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) βοηθά. Μπορεί λογιστικά η Βρετανία να τα πηγαίνει καλύτερα, ουσιαστικά όμως το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Κάμερον έχει αυξήσει, σε πολλές περιπτώσεις δραματικά, το κόστος ζωής των Βρετανών. Αλλωστε η αναθεώρηση του ύψους της συνεισφοράς απορρέει από μαθηματικούς υπολογισμούς που βασίζονται στον υπολογισμό του ΑΕΠ και τα μακροοικονομικά νούμερα κάθε χώρας και όχι στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών ενός κράτους.

 

Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν ο Κάμερον να χάσει τις εκλογές του Μαΐου για να μη γίνει ποτέ το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. όπως υποσχέθηκε ότι θα πράξει μέχρι το 2017 αν επανεκλεγεί. «Γι’ αυτόν τον λόγο παίρνουν μέτρα που βοηθούν την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος UKIP», επισημαίνουν οι υποστηρικτές αυτής της άποψης. Από την άλλη, ο Βρετανός πρωθυπουργός βλέποντας συνεχώς το UKIP να αυξάνει τα ποσοστά του οξύνει την κριτική του απέναντι στην Ευρώπη με την ελπίδα ότι θα ανακόψει την ανοδική πορεία του Φάρατζ…

 

[email protected]

 

Scroll to top